Ortaokul Sınıf Öğrenci Sayısı Yönetmeliği


Sponsorlu Bağlantılar

Ortaokullarda; bir sınıftaki öğrenci sayısı alt sınırı 20 öğrencidir. İlkokul ve Ortaokullarda; bir sınıftaki öğrenci sayısı üst sınırı ise 30 öğrencidir.
Ortaokul öğrenci sayısı, okul büyüklüğüne ve konumuna bağlı olarak değişebilir. Genel olarak ortaokullarda bir görevli öğretmenin görebileceği öğrenci sayısı 25 ila 30 arasındadır. Bu sayı, öğrencilere verilebilecek dikkat miktarını göz önünde bulundurarak belirlenir.

“(4) Ortaokul ve imam hatip ortaokulu açılabilmesi için en fazla 32 derslik, 5 inci sınıfta en az 15 ya da toplamda 30 öğrenci, fen dersliği, görsel sanatlar atölyesi ve/veya müzik dersliği, teknoloji ve tasarım atölyesi ile spor veya drama salonu bulunması gerekir.”
Ortaokul sınıfında en fazla 25 öğrenci olmalıdır. Sınıf sayısı, okulun büyüklüğüne ve mevcut koşullara bağlı olarak değişebilir.

Buna göre, özel öğretim kurumlarında sınıf mevcudu okul öncesi eğitimde 20, ilkokul, ortaokul, fen ve sosyal bilimler liseleri, mesleki ve teknik liseleri ile diğer okullarda 30'dan fazla olamayacak.
Genellikle sınıf bölünmesinde öğrenci sayısı üzerinden kesin bir kural bulunmamaktadır. Ancak okul politikaları ve sınıf mekânı gibi etkenler, genellikle öğrencilerin sayısı 11 veya 12'nin üzerinde olması durumunda sınıf bölünmesini gerektirecek şekildedir. Burada belirtilen herhangi bir değer genel bir kural olmamakla birlikte, genel olarak belirtmek gereken bir sayı değildir.

Eğer sınıf mevcudu 30'dan azsa bu durum e-okul sistemine işlenir ve diğer okullardan nakil kabul edilir. Eğer mevcut 40'ı geçiyorsa bu durumda da şube sayısı arttırılacaktır. Örneğin bir sınıf düzeyinde 41 öğrenci varsa 20 ve 21 mevcutlu 2 sınıfa ayırmak gerekir.
Bir sınıfta en fazla 25-30 öğrenci olabilir. Ancak bu, sınıfın büyüklüğüne, öğrenci sayısına ve diğer faktörlere bağlı olarak değişecektir.

20/3/2012 tarihli ve 28239 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinin 48 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. "(1) Okullarda sınıf mevcutları; okul öncesi eğitimde 20, diğer okullarda 30'dan fazla olamaz.".
Sınıf kapatılması için öğrenci sayısı ne kadar az olursa olsun, normal olarak devlet tarafından belirlenen eğitim yasalarına göre her sınıf en az on öğrenci ile kapatılmalıdır. Ancak bu konu, okulun devlet tarafından onaylanmış bir plana sahip olup olmadığına ve devlet tarafından belirlenen diğer şartların aranıp aranmadığına bağlıdır. Özel okullarda kapatma kriterleri genellikle daha esnektir.

Yeni düzenlemeye göre öğrenci sayısının 40'ın değil 30'un altına düşmesi halinde kurum kapatılabilecek. Ortaöğretim kurumlarında ise öğrenci sayısının 40'ın altına düşmesi halinde kurum kapatılacak.
Her sınıfın alabileceği maksimum kişi sayısı kurum veya eğitim kurumuna göre değişebilir. Genel olarak, dersliklerde 15-30 arasında bir kişiye açılan sınıflar vardır. Laboratuvarlar, atölyeler veya özel çalışmalarda ise daha az kişiye açılan sınıflar olabilir.

"(1) Okullarda sınıf mevcutları; okul öncesi eğitimde 20, diğer okullarda 30'dan fazla olamaz." MADDE 2- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer. MADDE 3- Bu Yönetmelik hükümlerini Milli Eğitim Bakanı yürütür.
Derslik başına düşen öğrenci sayısının ne kadar olması gerektiği, okul binalarının türüne, ortalama ders süresine veya sınıfın boyutuna bağlı olarak değişebilir. Genel olarak, ABD Hizmetleri Genel Kurulu tarafından belirlenen standartlara göre, sınıfın boyutu dikkate alınarak, genellikle 18-25 arasında bir öğrenci derslik başına düşer.

2002-2003 eğitim öğretim yılında ilköğretimde 28, ortaöğretimde 22 olan öğretmen başına düşen öğrenci sayısı, 2021-2022 döneminde ilköğretimde 15, ortaöğretim düzeyinde ise 13'e düştü.
Bu sorunun cevabı her okul için farklı olabilir. Bazı okullar belirli bir öğrenci sayısına sahip şube açarken, diğerleri öğrenci sayısına bağlı olarak şube açma konusunda esnek olabilir.