Ortaokul Mezunu Ehliyet Alabilir Mi 2023


Sponsorlu Bağlantılar

Ehliyet alma şartları eğitim durumu Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 76. maddesine göre belirlenir. Sürücü adayının eğitim durumu en az ilkokul düzeyinde olmalıdır. Ehliyet almak için lise mezunu olmak şart mı? sorusu için, her ehliyet türü için ilkokuldan mezun olmanın yeterli olduğunu söyleyebiliriz.
2023 yılından itibaren Türkiye'de birden fazla mezuniyet derecesine sahip olan adaylar için, ehliyetler lise veya lisans mezunlarına verilebilir. Bununla birlikte, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaşayan ve memurlar için belli bir mezuniyet seviyesi gereksinimi olmayan herhangi bir üniversite, okul veya akademik kuruluştan mezun olan ; İçişleri Bakanlığı Sınavlarına girip başarılı olanlar; İlgili kurumların belirlediği şartları sağlayan 3. sınıf pilotluk ticaret ehliyeti alanlar; ve Türkiye İş Kurumu tarafından verilen mesleki yeterlilik belgesi alanlar da ehliyet alabilir.

2023 yılı ile beraber trafik cezası, harç ve diğer vergilerde %122,93 oranında artış yapılmıştır. Bu durum 2023 ehliyet ücreti için de geçerlidir. Ücretler ehliyet sınıfına bağlı olarak değişiklik gösterir. A sınıfı sürücü belgesi için harç ücreti 825 TL, vakıf payı 145 TL ve değerli kağıt bedeli 624 TL'dir.
Ehliyet 2023 yılına kadar geçerlidir.

Ehliyet Almak İçin Yaş ŞartlarıYeni sistemle birlikte sürücü belgesi almak için istenilen yaş şartları şu şekildedir. M, A1 ve B1 sınıfı ehliyetler istenen minimum yaş sınırı 16. A2, B, BE, C1, C1E, F ve G gibi en çok tercih edilen ehliyetler için 18 yaşını doldurmak gerekiyor.
Hayır, 17 yaşında ehliyet sınavına girmek mümkün değildir. Ehliyet sınavını almak için minimum 18 yaşında olmanız ve en az 6 ay süresince bir çalışma ruhsatı bulunması gerekmektedir.

Yeni tip sürücü belgesi için ALO 199, "ALO 199 Mobil Uygulama" veya "nvi.gov.tr" adresinden randevu alınabilecek. Ehliyet değişimi için nüfus müdürlüklerinden alınacak olan randevuyla beraber gerekli belgeler ile başvurular alınacak.
2023 yılında ehliyet almak için konuya özel hazırlanmış olan 'Ehliyet Alım Süreci'nin adımlarını takip etmeniz gerekmektedir. 1- Sağlık Raporu almak- Ehliyet almak isteyen kişilerin, öncelikle kendi sağlık durumları hakkında bilgi edinmek için resmi sağlık raporu almaları zorunludur. Ehliyet almak isteyen kişi; ilgili hastanenin polikliniğine başvurup sağlık raporu alır. 2- İlgili Belediye Müdürlüğünden Yazı İste- Ehliyet almak isteyen kişilerin, sağlık raporu aldıktan sonra ilgili belediyeden fotokopisi bulunan bir yazı istemeleri gerekir. Bu yazıda ehliyet alımından sorumlu olan Kamu Kuruluşunun belirlenmiş yetkili kişilerinin imzası olmalıdır. 3- Ehliyet Sınavına Girme- Ehliyet almak isteyen kişilerin, son olarak trafikte uyulması gereken kuralları ve kontrol mekanizmalarını belirleyen ehliyet sınavına girme zorunluluğu vardır. Daha sonra sınavı geçtiği takdirde ehliyet alma işlemini tamamlama hakkına sahip olurlar. 4- Trafik Sigortası Yaptırmak- Ehliyet alımı işlemlerinin son aşaması olan trafik sigortası yaptırma işlemi de önem arz etmektedir. Bu sigorta sayesinde aracı kullanan kişi ehliyet almış olduğu aracın her türlü maliyetini karşılayabilmektedir.

F Sınıfı Ehliyet İçin Yaş Sınırı Nedir? F sınıfı ehliyet alabilmek için 18 yaşında olma şartı isteniyor.
17 yaşında B1 (motorsiklet) ve B (araç) ehliyeti alınabilir. 16 yaşındaki kullanıcılar ise sadece B1 (motorsiklet) ehliyetini alabilirler.

18 yaşını doldurmadan ehliyet kursuna yazılabilir miyim, eğitim alabilir miyim ? Ehliyet kursuna yazılabilmeniz için 18 yaşınızı gün, ay ve yıl olarak doldurmuş olmanız gerekmektedir. Resmi olarak kaydınız yapılmadan herhangi bir eğitime-kursa katılamazsınız.
Hayır. Türk yasaları, ehliyet almak için sürücü adaylarının en az 18 yaşında olmalarını gerektirir.

Teorik dersler tamamlandıktan sonra bir ay boyunca direksiyon eğitimine katılmanız gerekir. Kurs tamamlandıktan ve sınavlarda başarı sağlandıktan sonra evrak teslim süreci başlar. Evraklar ilgili kuruma teslim edildikten sonra ehliyetinizi kısa sürede alabilirsiniz. Yaklaşık süre 45 gündür.
Türkiye'de ehliyet almak için 6 ay süre gerekmektedir.

Her yıl bakanlık tarafından belirlenen direksiyon sınav ücretleri 2023 yılı için 295 TL. dir.
Türkiye'de direksiyon sınavı için ödenmesi gereken ücretler konusunda her ilde farklılıklar olabilmektedir. Direksiyon sınavı teorik ve pratik olmak üzere iki bölüme ayrılır. Karayolları Genel Müdürlüğünün (KGM) açıkladığı son ücret değerlerine göre, ortalama olarak teorik sınav için araç sahiplerinin ödemesi gereken ücret 92 TL'dir. Pratik sınav ise 125 TL olup, toplamda 217 TL ödenmesi gerekir.