Ortaokul Seçmeli Ders Seçimi Nasıl Yapılır


Sponsorlu Bağlantılar

* Kurum İşlemleri > Ders İşlemleri > Seçmeli Dersler bölümünden okul bazında seçilen tüm seçmeli dersler seçili hale getirilip kaydedilir. * Öğrenci Seçmeli Ders Belirleme bölümünden sınıf seçilir. Alttan o sınıf için seçilen ders seçilerek listeleme yapılır. Her öğrenci için işaretleme yapılır ve kaydedilir.
Ortaokullarda seçmeli dersler öğrencilere gelişimlerine ve ilgi alanlarına uygun olarak seçilmelidir. Öncelikle okuldan size sunulan seçmeli ders programının detaylarını inceleyebilirsiniz. Programda hangi konularda seçmeli dersler mevcut ise size onlardan söz edilebilir. Daha sonra seçtiğiniz dersleri başarılı bir şekilde bitirmeniz için enstrümanları öğrenerek ve uygulamalarla derinleşebilirsiniz. Seçmeli dersler arasında hangi dersi seçtiğinize bağlı olarak gerekli kitapları ve herhangi bir gereci edinebilir, ayrıca tüm dersleri başarıyla tamamladığınızdan emin olmak için sınavları çalışma şeklinizi ayarlayabilirsiniz.

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), e-okul sistemi üzerinden 2023-2024 eğitim öğretim yılına ait seçmeli derslerin seçim işlemlerinin başladığını açıklamıştır. Yapılan duyuruya göre, ortaokullar ve liseler için seçmeli ders tercihleri 2-20 Ocak 2023 tarihleri arasında yapılacaktır.
Ortaokul çağında seçmeli dersler genellikle sınıf derecelerinin ardından seçilir. Öğrencilerin okudukları kurumun öğretim programı ve onaylanmış kurs seçimlerine göre bir seçim listeleri alırlar. Ülkemizde, ortaokul öğrencileri seçmeli ders seçimlerine 3. ve 4. sınıfta başlar. Kullanılacak olan ortaokul seçmeli dersleri her okul farklı olabilir - bu yüzden öğrencilerin okulun kurs seçimlerini kontrol etmeleri önemlidir.

Seçmeli ders, alınıp alınmaması öğrencilere bağlı olan derslerdir. Seçmeli dersler öğrencilerin ilgi alanları ve yeteneklerine göre seçtikleri derslerdir.
Ortaokulda seçmeli dersler, öğrencilere bir okulun ders kümesinin dışında kendilerini destekleyebilecekleri veya öğrenmeyi zenginleştirebilecekleri özel alanlara ilgi duyan ekstra faaliyetlerdir. Seçmeli dersler, öğrencilerin kariyer basamaklarını sağlamlaştırmak veya beğendiği aktivitelerde daha fazla başarı için özel yeteneklerini geliştirmesine yardımcı olmak için uygulanır. Seçmeli dersler arasında Fizik, Kültür Sanatı, İngilizce, Almanca, Arapça, Spor, Sanat ve Windows Programlama gibi dersler de bulunmaktadır.

Adımlar şöyle: Kurum İşlemleri- Ders İşlemleri- Seçmeli Dersler- bölümünden okul bazında seçilen tüm seçmeli dersler seçili hale getirilip kaydediliyor. Öğrenci Seçmeli Ders Belirleme - bölümünden sınıf seçilir- alttan o sınıf için seçilen ders seçilerek listeleme yapılır.
Seçmeli dersler, öğrencilerin kendi tercihleriyle seçtikleri ekstra derslerdir. Seçmeli dersleri almak için öncelikle okulunuzun seçmeli dersler listesini inceleyerek uygun olanları seçmeniz gerekiyor. Daha sonra öğretmenlerin vize ve final sınavları hakkında detaylarını öğrenebilir ve dersi almak için gerekli prosedürü tamamlayabilirsiniz. Dikkat edilmesi gereken diğer konu seçmeyi düşündüğünüz derslerin zorluk derecesidir. Örneğin, bir sosyal bilimler seçmeli dersi almak istiyorsanız, ilgili konuda uzmanlaşmış öğretmenler başvurmanız gerekecektir. Ayrıca seçtiğiniz derslerin diğer dersten alacağınız notlara etkisi olduğundan emin olmalısınız.

Öğrenci almış olduğu üniversite seçmeli dersinden başarısız olduğunda, sonraki dönemlerde farklı bir ders alabilir, kaldığı dersi alma zorunluluğu yoktur.
Seçmeli dersten kalırsanız, dersi başarıyla tamamlamadan üniversite diploma almanız imkansızdır. Ayrıca notunuz seçmeli dersinizden düşerek geçer notunuza etki edebilir. Diğer üniversite derslerinden kaynaklanan geçer notunuzu etkilemesine rağmen çoğu durumda, seçmeli dersten kalmak notunuzu kötü bir şekilde etkiler.

Seçmeli dersler ise ortaokul 5-8. sınıflarda alınabiliyor. Her sınıfta haftada en fazla 8'er saat ders seçilebilecek.
Ortaokullarda seçmeli derslerin saat sayısı, okulun programına ve öğrencilerin temel ihtiyaçlarına göre değişir. Genellikle bir ortaokul, seçmeli dersleri toplam bir veya iki saat olarak düzenleyebilir. Örneğin, bir ortaokul, bir saatlik matematik ve fen laboratuvarı seçmeli dersleri ile haftada iki saat ders verebilir. Diğer okullarda ise, haftada bir saat seçmeli ders verilebilir. İdari kararlara bağlı olarak seçmeli derslerin saat sayısı değişebilir.

ders seçme işlemini yapmazsanız bir sonraki dönemle sorun yaşayabilirsiniz. Hayır. Tekrarlanan derslerde önceki dönemde devam koşulu yerine getirilmişse, devam koşulu aranmaz. Fakat başarısız olduğunuz seçmeli ders yerine yeni seçtiğiniz seçmeli derse devam şartınız doğacaktır.
Seçmeli ders almazsanız, öğretmenleriniz sizin için önerilen derse kaynaklı üst düzey dersleri sunabileceği ve size kalan zamanı daha verimli kullanabileceğiniz anlamına gelir. Ayrıca, seçmeli ders almazsanız diğer alanlarla olan bilgi ve beceri eksikliklerini telafi etmenize yardımcı olur. Seçmeli ders almazsanız, öğrencilerin inançlarını desteklemek ve kendilerini özel hissetmelerini sağlamak için çalışmalara devam edebilirler.

2020-2021 eğitim-öğretim yılından itibaren öğretim müfredatlarına eklenen Üniversite Alan Dışı Seçmeli Dersler (UNVSEC); 2020 (2019 -2020 hazırlık okuyanlar dahil) girişli öğrenciler için zorunlu olmakla birlikte. eski kodlu öğrencilerin de AKTS eksiklerini tamamlamaları için müfredatlara eklenmiştir.
Hayır, seçmeli dersleri almak zorunlu değildir. Bir öğrenci, kaydını tamamladığı programa göre seçme hakkına sahiptir.