Ortaokul Görsel Sanatlar Dersi Not Verme Yönetmeliği


Sponsorlu Bağlantılar

ORTAOKULLARDA 2 TANE DERS ETKİNLİKLERİNE KATILIM NOTU VERİLECEKTİR.
Görsel Sanatlar derslerinde not verilmesi, her okulun kendine özgü bir sistemine göre değişiklik gösterebilmektedir. Genelde öğrencilerin sınavlardan, çalışmalardan ve projelerden alacakları notların puanının toplamı ile derece belirlenmektedir. Bu gibi durumlarda, okulunuzun görsel sanatlar dersi için ne gibi ortalama notlamalar uyguladığını öğrenmek için okulunuzun konuyla ilgili yönergelerini kontrol edebilirsiniz.

Görsel sanatlar, müzik, beden eğitimi ve oyun, beden eğitimi ve spor, trafik güvenliği, insan hakları, yurttaşlık ve demokrasi, teknoloji ve tasarım, bilişim teknolojileri ve yazılım, Peygamberimizin hayatı, temel dini bilgiler ve seçmeli derslerde sınav yapılmayacak.
Görsel sanatlar derslerinde sınav yapılması, öğrencinin bilgilerini denetlemek için kullanılan bir tekniktir. Ancak, türüne göre değişebilir. Bazı durumlarda, öğretmenler öğrencilerin, bir proje veya bir aralıkta tanımlayıcı özellikler sunmasını isteyebilirler. Örneğin, ders içerisinde resimler çizmek isteyen öğrencilerin bir sınavı yapılabilir, diğer öğrencilerin ise ders içindeki çalışmalarına bağlı olarak not alma sistemine dayalı bir sınav uygulanabilir. Yine de, görsel sanatlar dersinde sınav yapılması her durumda zorunlu değildir.

***) Görsel Sanatlar dersinde yazılı sınav yapılmayacak olup ürün dosyası puanı ve 2 tane ders etkinliklere katılım puanı verilecektir. E-okula ürün dosyası notu girişi için 1.Yazılı seçeneği işaretlenmelidir.
Bu bir proje değil, bir sınav. Görsel sanatlar dersi için okulunuzdaki ders programına bakmanız gerekir. Kontrol etmek veya öğretmeninizden daha fazla bilgi almak için ona sorabilirsiniz.

Görsel Sanatlar dersinde öğrencilerin bilişim teknolojilerini kullanma becerisi, öz farkındalık kazandırılmaya, medya okuryazarlığı, yaratıcı düşünme becerisi, sanatsal ve estetik eleştiri yeteneği geliştirilmeye çalışılır.
Görsel sanatlar dersinde, öğrencilerin görsel yeteneklerini geliştirmek ve görsel anlatım teknikleri ile ifade etme alanlarını keşfetmek amacıyla çeşitli türde yaratıcı projeler geliştirilmektedir. Dersin içeriği öğrencilerin tasarım becerilerini ve kavramsal düşünme yeteneğini geliştirmeleri için tasarlanmıştır. Görsel sanatlar dersleri içerisinde öğretilen temel konular; desen, boşluk ve biçim kullanımı, çizim, resim, baskı teknikleri, seramik, inşaat malzemeleri, fotoğraf çekimi ve photoshop bilgisi. Bunlara ek olarak, öğrenciler sosyal medya, interaktif tasarımlar ve dijital yapım teknikleri hakkında da bilgi sahibi olabilirler.

MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı Kararı uyarınca, Görsel Sanatlar dersinin ilköğretim kurumlarının 1, 2 ve 3. sınıflarında haftada 2 saat, 4, 5, 6, 7 ve 8. sınıflarda ise haftada 1 saat okutulması öngörülmüştür. Ortaöğretim kurumlarında ise Görsel Sanatlar dersi seçmeli ders olarak okutulmaktadır.
Görsel Sanatlar dersi, üniversitelerde ve liselerde birden fazla disiplin arasında bir ders çeşidi olabilir. Bazı eğitim kurumlarında, Görsel Sanatlar dersi liseye zorunlu olabilirken, diğerlerinde ise tercih edilebilir bir ders olarak sunulabilir. Bu durumdan hangi eğitim kurumunun hangi politikalarına göre yararlanılabileceğini öğrenmek için o kurumu arayabilirsiniz.

Bir dersin ortalamaya çok etki etmesinde alınan not önemli olduğu gibi ders saati de çok etkilidir. Resim, müzik gibi haftada bir saat görülen dersler ortalamaya çok çok az etki eder. Yine de bu notları yüksek tutmak da fayda var çünkü bazen 0,1 puanla takdir veya teşekkür belgelerini kaçırabiliriz.
Görsel sanatlar, herhangi bir toplumda yaşayan herkesin duygu durumunu etkileyebilir. Görsel sanatlar, belirli bir ortamda insanların temel duygularına ve çalışma ve iletişim becerilerine ulaşmasını sağlar. Düzenli olarak bulunan görsel sanatlar, hareketleri, eylemleri ve deneyimleri arttırır. Aynı zamanda insanlar arasında pozitif arkadaş ilişkileri de kurulmasına yardımcı olur. Görsel sanatlar, insanlara hayran olma ve yaşama enerjisi veren bir ortam oluşturur. Bir ortamın atmosfer fortu ürettiğinden, ortama gelen kişilerin duygusal süreçlerini de değiştirebilir. Bu nedenle, görsel sanatlar ortamın iyileşmesine ve olumlu bir çevreye dönüşmesine yardımcı olabilir.

a) Haftalık ders saati üç ve üçten az olan derslerde iki, üçten fazla olan derslerde ise üç sınav yapılır. Sınavların zamanı, en az bir hafta önceden öğrencilere duyurulur.
Orta okul çalışma ve tatilleri her okulda farklılık gösterse de genellikle okullarda matematik, Türkçe, sosyal bilgiler, İngilizce ve Fen ve Teknoloji derslerinden oluşan 5 ana dersten sınavlar yapılır.

MADDE 22 – (1) İlkokul 4 üncü sınıf ile ortaokul ve imam-hatip ortaokullarında öğrencilere; a) (Değişik:RG-31/1/2018-30318) 4, 5, 6, 7 ve 8 inci sınıflarda her dersten bir dönemde iki sınav yapılır. Sınavların zamanı, en az bir hafta önceden öğrencilere duyurulur.
Sınıf 5'te 4 adet yazılı sınav gerçekleştirilir. Bu yazılılar; Türkçe, Matematik, Fen Bilgisi ve İngilizce derslerinden oluşur.