Orta Hasarlı Binalar Yıkılacak Mı


Sponsorlu Bağlantılar

Binası ağır hasarlı olduğu halde konut talep etmeyen afetzedeler için 7269 Sayılı Yasa kapsamında ev yapılmayacaktır. Ancak her durumda ağır hasarlı binalar yasa gereği yıkılacaktır.
Orta hasarlı binalar, zaman içerisinde onarım yapılarak kurtarılmaya çalışılır veya aşırı hasar gördükleri durumlarda yıkılabilir. Yıkılacak olmaları için öncelikle ilgili belediyeden gerekli izinler alınması gerekmektedir. Sonrasında orta hasarlı binaların onarımı ya da yıkımına karar verilir.

AZ HASARLI BİNADA OTURULUR MU? Hasarsız binalara girmek ve oturmak konusunda herhangi bir sakınca yoktur. Ancak deprem nedeniyle boyasında, sıvalarında ve duvarlarında ince çatlaklar oluşan ve sıvaları düşen binalar az hasarlı olarak nitelendirilir. Az hasarlı binada oturmanın bir sakıncası yoktur.
Konut amacıyla kullanılmak üzere hasarlı binalarda oturulması genellikle önerilmez. Hasarlı bir binada oturmak ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Hasarlı bir bina herhangi bir mühendislik gözetiminden geçmediyse ve risk oluşturabilecek tüm konuların kontrol edilerek onarımı tamamlanmadıysa, o zaman oturulmaması gerekir.

Bu kapsamda, başvuru halinde DASK tarafından hak sahibine 15.080 TL avans ödemesi yapılır. Bu konuta ilişkin DASK tarafından orta hasar tespiti yapılmış olması halinde, tespit edilen tutardan 15.080 TL'lik avans ödemesinin ve 3.016 TL'lik muafiyetin indirilmesi suretiyle, hak sahibine kalan bakiye ödenir.
Bu, ödenen tutar ve orta hasarlı binanın durumuna bağlıdır. Bir kredi müşterisi, bir binayı tamir edip satmak için daska yapılan ödemelerin miktarını belirlemek için bir maliyet/fayda analizi gerçekleştirebilir. Analizin sonucunda, tahmin edilen maliyetler ve verimliliğin göz önünde bulundurularak dask ödemesi azaltılabilir veya artırılabilir.

AZ HASARLI BİNALAR:Deprem nedeniyle binanın boyasında, sıvalarında ve duvarlarında oluşan ince çatlaklar ile duvarlardan düşen sıvaların olduğu binalardır. (Depremden önce oluşan binadaki hasarlar ve kusurlar değerlendirilmez.) Binanın kullanılmasında bir sakınca yoktur.
Depremde az hasarlı binanın, aynı depreme dayanıklılık seviyesinde olmasına rağmen, genel olarak iyi durumda ve çok az hasar görmüş engellenmeyecek kadar dayanıklı bir bina olduğu anlamına gelir. Bina, oluşabilecek çarpıkleri, düzensizlikleri veya katılmış noktaların kıracağı yapı elemanlarına karşı makul ölçüde dirençli olmalıdır.

Bina içindeysenizSabitlenmemiş dolap, raf, pencere vb. eşyalardan uzak durunuz. Varsa sağlam sandalyelerle desteklenmiş masa altına veya dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, içi dolu sandık gibi koruma sağlayabilecek eşya yanına çömelerek veya uzanarak kendinize hayat üçgeni oluşturun.
Depremlerde en güvenli olan yerler ve binalar, üst katlardaki odalar gibi yakın binalara fazla etki etmeyen ancak deprem etkisiyle hareket etmeyen ince çelik ve ahşap konstrüksiyonlu binadır. Ayrıca, içeride veya dışarıda bir güvenlik alanı, havuz ya da sismik süspansiyonlar tarafından desteklenen alanlar da güvenli bir yerdir.

Yüksek katlı binalarda deprem riski: Türkiye'de yaşanan depremlerin ardından vatandaşların tedirginlikleri arttı. Yüksek katlı binaların depreme karşı güvensiz olduğu düşünülebilirken, uzmanlar ise 1 ve 2 katlı binalar ile 20 kat ve üzerindeki binaların depreme karşı daha güvenli olduğunu belirtti.
Deprem sırasında her katlı bina riskli olmaktadır. Çok katlı binalarda, her kat kendi ağırlığını desteklemek için birbirinden ayrı yapı taşları ve malzemeler kullanıldığından, çok katlı binalardaki riskler arttıkça her katın durabilecek yeterlilik düzeyi de düşmektedir. Dolayısıyla, depreme dayanıklılık açısından, herhangi bir katlı bina riskli olabilir.

AZ HASARLI BİNALARA DEVLET DESTEĞİ VAR MI? Konutları deprem afeti nedeniyle yıkık, acil yıkılacak, ağır hasarlı, orta hasarlı ve az hasarlı olarak tespit edilen afetzede aile başına 10 bin TL destek ödemesi yapılmaktadır. Deprem destek ödemesinde afet bölgesinde ikamet ediyor olmanız yeterlidir.
Hasar tespiti ve zarar ölçümünden sonra, nasıl bir ödeme yapılacağını belirlemek için müşteri ile sigorta şirketi arasında bir anlaşmaya varılır. Binanın hasarlı olduğuna dair kanıtlar ve binayı söz konusu zarara kadar onarmanın maliyeti göz önüne alınarak, sigorta şirketi hasarlı binanın tamiri için ne kadar ödeme yapacağını belirler.

Binaları kentsel dönüşüm alanı içinde kalıp orta hasarlı, az hasarlı ve hasarsız tespit edilen bina/konut sahipleri Kentsel Dönüşüm Kanun'undan yararlanabilmektedirler.
Kentsel dönüşüm projeleri, kentlerin kötü koşullarda olan bölgelerindeki mevcut yapıların planlanarak yeniden hayata geçirilmesini amaçlamaktadır. Bu nedenle, hastarlı binalar da kentsel dönüşüme girebilir. Ancak, bina çevresindeki mahalleyi de dikkate alarak, binaların onarılıp hakim plana uygun olacak şekilde restore edilmesi gerekebilir. Hangi durum için olduğu fark etmeksizin, kentsel dönüşüme giren her bina yaşam kalitesini artıracak ve özellikle konut sektörüne katkıda bulunacaktır.