Ölen Babanın Emekli Maaşını Bekar Kızı Alabilir Mi


Sponsorlu Bağlantılar

Kız çocuklarına ölüm aylığı(yetim aylığı) bağlanır. Görüldüğü üzere kız çocuklarına ölüm aylığının bağlanabilmesi için yaş şartı getirilmemiştir. Bu husus konuya ilişkin düzenleme içeren 5510 s. Kanunun 34 üncü maddesinde geçen “Yaşları ne olursa olsun… ” ibaresinden de açıkça anlaşılmaktadır.
Hayır. Emekli maaşları kişinin özel mali durumuna göre değişebilir ve sadece emekli olan kişi tarafından kullanılabilir. Kişinin ölümünden sonra, kişinin tüm varlıkları kayıtlı vekile aktarılır, maaş da bunun içinde yer alır. Kızı ölen babasının emekli maaşını alamaz.

Şayet sigortalının hak sahibi durumunda çocuğu yoksa hak sahibi eşine % 75 oranında aylık bağlanır. Çocukların her birine bağlanacak aylığın oranı ise % 25'dir. Bu durumda sigortalının hak sahibi durumunda eşi ve iki çocuğu varsa aylığın % 100'ü bunlara bağlanacaktır.
Maaş miktarı, babanın kızının nerede çalıştığı ve sahip olduğu yeteneklere göre değişir. Kızının çalıştığı meslek ve nedeniyle hangi tarifeye tabi olacağı, ödenmekte olan maaşı belirler.

Memur olursa kesiliyor. Çalışmayan bekâr kız çocuğunun da çift maaş alma imkânı bulunuyor. 1 Ekim 2008'den itibaren, yetim kız çocuğunun ölen anne ve babasından iki maaş alma imkânı var. Yüksek olanın tamamını, diğerinin ise yarısını alıyor.
Konuyla ilgili olarak, her durumda farklı cevaplar verilebilir. Bir babanın kızının maaşından ne kadar harcama yapabileceği, kıza ne tür harcamaların yapılacağı gibi faktörlerle ilişkilidir. Eğer babanın maaşı yeterliyse ve kızın geleceği için birikim yapmak istiyorsa, bu durumda maaşın kendi ihtiyaçlarını karşılamanın ve birikim yapmanın yanı sıra başka bir kişinin ihtiyaçlarının karşılanması için de kullanılabileceğini düşünebilirsiniz. Ancak, eğer babanın maaşı yetersizse, kızının ihtiyaçlarını karşılamak için maaşı kullanmak çok yüksek bir maddi sorumluluk olabilir. Ayrıca, kızın bütçe ve harcamalarını dikkatli bir şekilde denetim altında tutmak veya vergi dışında kalan gelirlerden ücretsiz birikim sağlamak için alternatifler araştırmak önerilir.

Babanızdan dolayı yetim aylığı alabilirsiniz ancak bekar veya dul olmanız gerekmektedir. Erkek yetimlere Emekli Sandığı Kanununa göre aylık bağlanabilmesi için; malullük ve muhtaçlık şartları birlikte aranmaktadır.
Mevcut durumda erkek babasının emekli maaşını alması mümkün değildir. Ancak çocuğu veya çocuğun diğer yakınları tarafından emekli maaşı için bir başvuru yapılırsa, o zaman babanın emekli maaşı alma hakkı vardır. Bu durum genellikle, anne ve babanın ölmüş olması durumunda ya da her iki taraf da çocukla birlikte yaşamayan bir durumda gerçekleşir. Ayrıca, çocuğun babasının nüfuzlu olduğu bir ülkede yaşadığı bir durumda da babanın emekli maaşı alma hakkı vardır.

Merhum Bağkur veya SSK üyesiyse bağlı bulunulan Sosyal Güvenlik Kurumu'na başvuru yapılması yeterli olacaktır. Ancak eğer merhum devlet memuruysa yetim aylığı için Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığı'na başvuruda bulunulması gerekmektedir.
Ölen kişinin maaşı, kızına bağlanabilmesi için ölüm bildiriminden sonra, ilgili maaşı ödeyen işvereninin veya bir avukatın aracılığıyla bunu organize etmesi gerekir. İlk olarak, ölen kişinin çocuklarından her biri için bir miras tahsis formu doldurulmalıdır. Formda ölen kişinin adı, çocuklarının adları ve maaş tutarı belirtilmelidir. Daha sonra, miras tahsis formu, düzenlenmiş eşlik eden belgelerle birlikte yetkili kuruluşa sunulmalıdır. Kurum, maaşın, ölünün çocuklarından her biri olarak paylaşılacağını onayladıktan sonra, maaş ödemeleri çocuklar arasında eşit olarak yapılmaya başlanır.

Kanun'da bu durum öngörülerek şu düzenleme yapılmış: “Eşinden boşandığı halde, boşandığı eşiyle fiilen birlikte yaşadığı belirlenen eş ve çocukların, bağlanmış olan gelir ve aylıkları kesilir. Bu kişilere ödenmiş olan tutarlar, 96. madde hükümlerine göre geri alınır” (5510 sayılı Kanun md. 56/son)[1].
Cevap: Evet, boşanan eş babası mağdur ailesinin maaşını alabilir. Ancak, bu durumda boşanan eşin çocuklarının velayeti üzerinde olması ve eş babanın üzerinde fiilen bakım görevlerini yerine getirmesi gerekmektedir. Maaş alabilmesi için devlet desteğine ihtiyacı olan bir eş babasının başvurusunda bulunması gerekebilir.

Sigortalıların ölümünden son- ra gelir veya aylıklarını haksız olarak bankadan çekmeye devam etmek fi- ili, Borçlar Kanunu kapsamında hak- sız fiil teşkil etmekte ve aynı zaman- da Ceza Kanunu kapsamında suç oluşturmaktadır.
Maaşın çekilmesi, ölen bir kişinin mirasının etrafa dağıtılmasının bir parçasıdır ve genellikle sürecin bir parçası olarak kabul edilir. Bununla birlikte, bazı durumlarda, ölen bir kişinin mirasının istenmeyen kişilere terk edilmesini ya da haksız ve aykırı bir biçimde kullanılmasını engellemek için maaş çekmek bir suç olabileceğini unutmamak gerekir. Bu durumlar genellikle hukuki yollarla düzenlenir ve bazen hükümetin özel yetkilileri tarafından gözetlenir. Birkaç örnek; mirastan pay almak isteyen diğer yakınların, ölen kişinin mallarının ya da paranın haksız ve aykırı bir biçimde kullanılmasını engelleyebilmek için yapacakları bir dava açmalarının, maaş çekmenin bir suç olmadığı durumlardır.

Ölüm geliri; sigortalının sürekli iş göremezlik geliri almakta iken ya da iş kazası veya meslek hastalığı sonucu hayatını kaybetmesi sonucu sigortalının hak sahiplerine bağlanan gelirdir.
Ölüm Geliri, bir kişinin hayatını kaybetmesi durumunda yakınlarına ödenecek olan bir tür sigorta ödemesidir. Bir kişinin hayat kaybetmesi durumunda, ölüm geliri hibe ettiği yakınlara bir ölümlü maaş vererek onların gelecekteki finansal güvenliğini sağlamaktadır. Ölüm geliri genellikle sigorta şirketlerinden satın alınan bir sigorta poliçesinin bir parçasıdır. Poliçe sahibi ölünce, çalıştığı şirket ya da sigorta şirketi sigorta ödemesi olarak belirlenen miktarı yakınlarına ödemekle yükümlüdür.