Okumada Zorlanan Öğrenciler İçin Etkinlikler


Sponsorlu Bağlantılar

Dislektik çocuklarda sıra takibini yapmak, dikkati odaklamak, satır atlamak, geri atlama, gözün sayfadan uzaklaşması gibi birçok sorunu ortadan kaldırdığı için okuma becerilerini geliştirene kadar bir yönlendirici ile çalışılması gerekmektedir.
Öncelikle, okuma güçlüğünün neden kaynaklandığını kavramak önemlidir. Okuma becerileri için kullanılan tutum, çok etkili bir yöntemdir. Çocuğunuzun okuma becerisini arttırmak için yapabileceğiniz öneriler: 1. Kısa sürelerde ve yoğun aralıklarla okuma yapmaya özen gösterin. 2. Okuma ortamını destekleyici yaratın: Eğer mümkünse, çocuğunuzu okuduğu içeriğe ilgili oyunlar oynayarak veya alıştırmalar çözerek destekleyin. 3. Çocuğunuzla okumalarını dikkatle izleyin. Çocuğunuzun okuduğu satırları yeniden okumasını teşvik edin. 4. Gramer ve kelime dağarcığını geliştirmek için onu kelimeler üzerinde zorlamaya çalışın. 5. Çocuğunuzu hayali, tarihi ve diğer konular hakkında okurken destekleyin. 6. Yazma ve okuma becerilerini birbirine bağlamak için çocuğunuzu mektuplar yazmaya teşvik edin. 7. Birlikte çocuğunuzla okuyabilirsiniz; bu onu cesaretlendirecektir ve okuma zevkini artıracaktır. 8. Bazen, çocuğunuzun meraklı olduğu konular hakkında sayfa sonlarına bakmasına izin vererek okumasını teşvik edebilirsiniz. 9. Okurken çocuğunuzun zihinsel haritalar yaratmasını sağlayın. 10. Resimli kitaplara da dikkat edin; çocuğunuzun şekiller, renkler ve ekranlar üzerindeki süreleri algılama yeteneğini geliştirmesine yardımcı olacaktır.

Okuma bozukluğu: Diğer adıyla, okuma güçlüğü nedir? Kelimeleri tersten okuma, kelimeleri atlama, heceleri atlama, heceleri karıştırma, harfleri karıştırma, duraksayarak okuma gibi okuma güçlüğü çekerler.
1. Programların gerçek hayatta karşılaşılan sorunları çözmede yeterli olmayabilmesi: Mühendisler, fiziksel mühendislik problemlerinin her zaman dijital programlar veya kodlamalar aracılığıyla çözümlenmediğini anlayacaktır. Bu, Okuma için de gerçekleşir; bir problemi çözebilmek için ekstra veri veya algoritmalar gerekebilir. 2. Kodlamanın karmaşıklığı: Genellikle basit kodlamalara başlamak mantıklıdır, ancak daha karmaşık problemler için çok daha karmaşık kodlamalar gerekebilir. Ayrıca, bazı durumlarda, kodun belirli verileri elde etmeyi ve onları okuyup yorumlamayı sağlamalıdır; bu da anlaşılması ve uygulanması zor olan karmaşık komutları gerektirebilir. 3. Girdi verilerinin en uygun şekilde kullanılmaması: Veri girişinin düzgün yapılmaması, muhtemelen çalışmayı başarısız kılacaktır. Bu nedenle, girdi verilerini en uygun şekilde kullanmak önemlidir. 4. Sürekli öğrenme: Okuma bir yazılım mühendisliği becerisi olarak, sürekli öğrenme gereksinimi var. Bir türün ayrıntılarının kavranması ve mevcut kodun genel kodu üzerindeki etkisinin anlaşılması için sürekli olarak öğrenmek gerekir. 5. Geçerli kodu optimize etme yeteneğinin olmaması: Bazı durumlarda, başka kod veya algoritmaların kullanılmasını gerektirebilecek farklı problemler ortaya çıkabilir. Ancak, bu değişikliği yapmak için kodu optimize etme yeteneği olmaması güçlükleri arttırır.

Anlama alıştırmaları hikaye boyunca yapılabilir. Bu nedenle çocuğunuzun anladığından emin olmak için sonuna kadar beklemenize gerek yok. Disleksi olan çocuklara çok sayıda kafiye ve tekrar içeren kitapları yüksek sesle okumanız iyi olur. Bu aktivite harf ve kelime kalıplarını pekiştirmelerine yardımcı olabilir.
1. Derslerin zorluğu veya konularına göre çocuğu destekleyin: Disleksi olan çocukların bazı konuları anlamaları güç ve sıkıcı olabilir. Bu nedenle, konuları azaltarak veya çocuğun dikkatini başka şeylerle kaydırarak onu etkili bir şekilde desteklemelisiniz. 2. Okuma alıştırmaları yapın: Disleksi olan çocuğunuz okuma becerilerini geliştirmek için özel okuma alıştırmaları yapmalıdır. Basit oyunlarıyla, sesli okuma alıştırmalarını veya cümleleri okuma alıştırmalarını kullanabilirsiniz. 3. Bütüncül yaklaşımla eğitim: Bütüncül bir yaklaşımla disleksi olan çocuklara eğitim vermek, onların okuma; anlama; anlam ve sosyal becerilerini geliştirmelerine yardımcı olur. Bu yaklaşım sayesinde, öğrenme problemlerini dengelemek ve teşvik etmek için çeşitli stratejilere başvurmalısınız. 4. Konsantre edilmiş arayışlar: Disleksi olan çocuklar kelime tanımlamalarını yapamaz ve bu nedenle okuma alıştırmalarında zorlanırlar. Bu nedenle, tek bir cümlede veya paragrafta vurgulamalar yaparak çocuğun konsantrasyonunu arttırabilirsiniz. 5. Tekrar ve farklı çözüm yolları: Disleksi olan çocuklar hafıza gelişimi ve kelime hatırlama için tekrarın önemli olduğunu bilirler. Cümleleri okuyup kendi kendilerine tekrarlayarak veya vurgulamalar yaparak anlamaya çalışmalıdırlar. Ayrıca, dersleri çözebilmek için farklı çözüm yollarını da kullanmaları gerekir.

Öğrenci bir kelimeyi yanlış okuduğu zaman öğretmen, öğrenci için o kelimeyi doğru telaffuz eder, sonra öğrenciye o kelimeyi tekrar ettirir. Daha sonra öğretmen kelimeyi gösterip, “Bu kelime nedir?” diye sorar. Öğrenci kelimeyi okur ve birden fazla tekrar eder. Düzeltilen her bir kelime tekrar sunulmak üzere kaldırılır.
1. Doğru yazım kontrolünü kullanmak: Herhangi bir yazılımda, doğru yazım kontrolünü etkinleştirmek önemlidir. Yazılım çoğu kez kodunuzun hatalarını yakalayabilecek şekilde yazdığınız her cümleye bireysel kelimelerin yanlış yazıldığını fark edebilir. 2. Hatalı satırları temizlemek: Cabalar için, herhangi bir hata mesajı ile birlikte gösterilen hatalı satırları bulmak çoğu zaman kolay olabilir. Bu hatalı satırları temizlemek ve yaygın hataları düzeltmek için verilenler doğru olarak takip edilmelidir. 3. Kodu test etmek: Eğer kodunuzu kontrol ettiyseniz, ancak hala çalışmıyorsa, bunu test etmek için basit bir simülasyon yürütmek daha iyi bir fikirdir. Bu, potansiyel hataların bulunmasına yardımcı olacaktır. 4. Geçerli verilerin kullanımı: Kodunuzu etkin şekilde denetlemek için geçerli ve doğru bilgilerin kullanımına dikkat edilmelidir. Geçerli veriler kullanımı, kodunuzun düzgün çalışmasını sağlayacaktır.

Birbirinize yüksek sesle kitap okuyun:Çocuğunuzu gece yatağına yatırdığınızda, kitabı sırayla sesli bir şekilde okuyun. Okumayı teşvik eden oyunlar oynayın:Bu örnekler arasında, okuyucuların okuma ve heceleme becerilerini kullanmaları için ''Scrabble'' bulunmaktadır.
1. Günlük olarak okuma alışkanlığı kazanmak: Günlük olarak okumanın, zihinsel hafızayı güçlendirdiği ve okuma hızını arttırdığı bilinir. 2. Etkili okuma tekniklerini öğrenmek: Anahtar kelime taraması, önemli bölümleri vurgulama ve konuları bağlayarak konu hakkında kendimizi oluşturmak, okuma anlamı çıkarmamıza yardımcı olacaktır. 3. Konsantrasyonu artırmak: Algılamayı arttırmak, sürekli odaklanmak ve konsantre olmak için kesintisiz bir süreç olmalıdır. 4. Mutlaka not tutmak: Not tutma, bellek gücünü arttıracak ve okuduğumuz metin hakkında daha detaylı düşünebileceğimiz bir fayda sağlayacaktır. 5. Okuduğunuz metinleri sorgulamak ve raporlar yazmak: Okuduğunuz metni inceleyerek etkin bir biçimde analiz etmek, raporlar oluşturmak ve okuma becerilerinizi geliştirmenin en iyi yollarından biridir. 6. İlgili ürünleri ve kaynakları takip etmek: İlgili ürünleri ve kaynakları takip etmek, ilginizi yeni konulara yöneltecek ve okuma becerilerinizi geliştirmenizi sağlayacaktır. 7. Yaratıcı okuma teknikleri kullanmak: Buna ek olarak, okurken başka şeylerle çalışmayı denemek veya okurken sınıflandırma yapmak gibi yaratıcı okuma teknikleri kullanarak okuma becerilerinizi geliştirmenize yardımcı olabilir.