Okul Öncesi Yönetmeliği Son Hali


Sponsorlu Bağlantılar

10 Temmuz 2019 ÇARŞAMBA. MADDE 1 – 26/7/2014 tarihli ve 29072 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin 3 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
Okul Öncesi Yönetmeliği, 21 Ocak 2021 tarihinde Bakanlar Kurulu tarafından onaylanan ve "Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Çalışma Usullerinin Belirlenmesi Hakkında Yönetmelik" ile değiştirildi.

Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin 6 ncı maddesinin ikinci fıkrasının (a) ve (b) bendinde; “Bir ders saati süresi 40 dakikadır.
Okul öncesi ders saati, her okulda değişebileceği gibi genellikle bir veya iki saat arasında olur. Bir okul öncesi ders saatinin tam olarak ne kadar sürede olduğu, çocuğun yaş ve seviyesine göre değişebilir. Örneğin, yeni başlayan çocuk için bir oturum yaklaşık 30 dakika kadar olabilirken, daha ileri bir seviyedeki çocuk için bir oturum yaklaşık 45-60 dakika kadar olabilir.

Okul öncesi eğitim; isteğe bağlı olarak zorunlu ilköğretim çağına gelmemiş 36–72 ay grubundaki çocukların eğitimini kapsar.
Okul öncesi eğitim, 0-8 yaş grubu çocukları kapsar. Çoğunlukla, okul öncesi eğitim 3-5 yaş arası çocuklar için geliştirici etkinliklerle bütünleştirilmiş olan kayıt programlarına vurgu yapmaktadır. Bununla birlikte, ebeveynler okul öncesi eğitim kavramını uygulamaya koymak için birçok kayıt programı ve çevrimiçi hizmetlerden de faydalanabilirler. Bu 6 aya kadar olan bebekler dahil olmak üzere, okul öncesi eğitime katılan herkesi kapsar.

Eylül 2020'de, Ortaokul Ve Ortaöğretim Kurumları Özel Barınma Hizmetleri Yönetmeliği'ne göre okul sağlığı hemşireliği zorunlu hale gelmiştir.
Anaokulunda hemşire zorunlu değildir. Ancak, çocukların sağlıklı bir şekilde büyümelerini sağlamak için, bir anaokulunda hemşire hizmetlerine sahip olmak önemlidir. Hemşireler, çocuklarda gözlenen muayene bulgularını değerlendirerek, tıbbi sorunları ve tarama testlerini yapabilir. Böylelikle, küçük çocukların sağlıklı bir birey olarak büyümelerinin sağlanmasında önemli rol oynarlar. Ayrıca, çocukların güvenliği noktasında hemşirelerin olduğu ortamlarda önlemler alınarak daha güvenli bir ortam sağlanabilir.

Eğıtim alanında gelecek yıl atılacak adımlar 2023 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'nda belirlendi. Buna göre atılması planlanan adımlar şöyle: 5 YAŞINDA ZORUNLU EĞİTİM: Erken çocukluk eğitiminde 5 yaş zorunlu eğitim kapsamına alınacak.
Ana sınıfın zorunlu olup olmadığı, öğrencinin okula devam etmesi ve okuduğu duruma göre değişiklik gösterebilir. Bazı okullarda ana sınıf zorunlu olarak yürürlüğe alınmış olabilir. Bu durumda, öğrenciler bu sınıfı almak zorundadır. Diğer bazı okullarda ise zorunlu olmayabilir, ancak öğrencinin mezuniyet kriterlerine uygun olması için bu sınıfı alması gerekebilir.

Her ne kadar ücretsiz gibi görünse de Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği'nin 18., 67., 68. ve 70.maddelerine göre İl/İlçe MEM Tespit Komisyonlarının belirlediği, maalesef zorunlu aidatlar ile okul öncesi eğitim ücretli hale getirilmektedir.
Cevap: Hayır, çoğu zaman anasınıfı aidatı yasal değildir. Bir ço ğu kamu okulları, özel okullarda ve anasınıfı tarafından düzenlenen program ve etkinlikler için tahsil edilen ücretler, genellikle yasa tarafından öngörülmemiştir. Ancak, bazı durumlarda, özel okullar, okul personeli tarafından anasınıfı tarafından düzenlenen faaliyetlerin gelir kaynağı olarak kabul edilen aidatları alabilir.