Okul Öncesi Kekemelik Etkinlikleri


Sponsorlu Bağlantılar

Kekemelik problemi yaşayan çocuklar ve yetişkinler konuşma akıcılığını kazanmak için konuşma terapisi, bilişsel davranışçı terapi ya da elektronik cihazların kullanıldığı yöntemlerden yararlanabilirler.
1. Kelime dağarcığını genişletmeye çalışın. Kelimeleri ezberleyerek konuşmada çabukluk sağlayabilirsiniz. 2. Tekrarlı çalışmalar yapın. Tekrar yöntemi kekemelik tedavisinde etkili sonuçlar vermektedir. 3. Konuşmalarınızı ses kaydedin ve dinleyin. Böylece konuşmalarınızı düzeltme ve daha iyi konuşmada yardımcı olabilirsiniz. 4. Kolektif konuşmaya katılın. Diğer kişilerle konuşmanın size cesaret vereceğini unutmayın. 5. Kabuk, kelimesi tamamlanıncaya kadar okuma alışkanlığı edinin. Bu size ekstra zaman ve özgüven verir. 6. Endişeye kapılmayın. Konuşurken endişeli olmak kekemeliğinizi artırabilir. 7. Kekemeliğiniz ile ilgili konuşmaktan kaçınmayın. Endişeden kurtulmak için konuşamayacağınız konularla ilgili güvenli ortamlarda konuşma alışkanlığı edinin. 8. Günlük olarak konuşmayı öğrenmek için kendinize akıcı bir konuşma hedefi belirleyin.

1,5 - 2 yaş civarında 2-3 kelimelik kısa cümleler kurma aşamasında ilk bocalamalar ve kekelemeler başlayabilir. Bu dönemde kekelemeler doğaldır. Her ne kadar bu dönemde kekeleme anne babaları endişelendirse de doğal bir süreç olduğu kabul edilmeli ve bebeğe bu endişe yansıtılmamalı ve sabırlı davranılmalıdır.
Kekeleme çocuklukta oldukça yaygın olan bir durumdur ve genellikle çocuğunuzun stresli, üzgün ya da ürkek hissetmesine neden olur. Eğer bu durum sık sık tekrarlanıyor ve artık zorlaşıyorsa, bir pediatrik hekim görüşü almak iyi bir fikir olabilir. Ayrıca, çocuğunuzun kekelemesi konusunda ona destek vermeniz de önemlidir. Kedelenmenin de sebep olduğu stresi azaltmak için onu dinleyin, rahatlatıcı konuşmalar yapın ve onun ne yapabileceğini öğretin. Birlikte çalışarak kekelemeyi azaltmanın faydalı ve zevkli yollarını bulabilirsiniz.

ERKEK ÇOCUKLARDA DAHA FAZLA2 -6 yaş grubundaki çocukların yüzde 5'inde kekeleme görülüyor. Kekemeliğe en sık rastlanan yaş grubu ise 3–4 yaş arası. Kekelemesi olan çocukların yaklaşık yüzde 80'i ergenlik öncesinde belirtilerinden kurtuluyor, bu grup içinde olan kekelemeyi “fizyolojik” olarak adlandırmak mümkün.
Kekeleme, çocuklukta yaygın olan bir durumdur. Bu nedenle, 4 yaşındaki bir çocuğun kekelemesinin oldukça normal ve beklenendir. Ancak, bazı çocuklar kekelemeleri ciddi derecede artmış olabilir. Aşırı kekelemek, çocuğun sosyalleşmesini ve gelişmesini olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle, ebeveynler kekelemenin artması veya uzun süreli devam etmesi durumunda, bir pediatri veya dil terapistinden yardım almalıdırlar.

Genelde bilinenin aksine kekemeliğin nedeni herhangi bir korku veya duygusal şok değildir. Normal yaşam koşulları ve iletişim içerisinde de ortaya çıkabilir. Ailede en az bir kekemenin daha olması ve genetik yatkınlık kekemeliğe zemin hazırlayan faktörler olarak değerlendirilir.
Kekemelik korkuya bağlı olmaksızın meydana gelebilir. Ancak, kekeme olma kaygısından dolayı ortaya çıkan travma ve stres durumları, kekemeliğin gelişmesini tetikleyebilir.

KEKEMELİĞE İYİ GELİR Mİ? Sesli kitap okumak kekemelik tedavisinde kullanılan ve sıkça uzmanlarca tercih edilen bir yöntemdir. Kişiler sesli kitap okuyarak egzersiz yapabilir ve kekemelik şikayetlerini de büyük ölçüde iyileştirirler. Okuma egzersizleri sayesinde kişiler kendi konuşma bozukluklarını daha iyi fark eder.
Kekemelik kitabı okuma, kekemeliğinizi tamamen geçirmenize yardımcı olmaz. Buna rağmen, sağlıklı bir yaşam tarzı oluşturmaya ve beyninizin daha iyi çalışmasını sağlayacak yeni beceriler öğrenmeye yardımcı olacağı için, kekemelik kitabı okumayı denemek tavsiye edilir. Ayrıca, kekemeliğe bağlı stresi azaltmak ve pozitif konuşma becerileri geliştirmek amacıyla, psikolojik tedavi ve destek bulmanız da önerilir.

10-15 Günlük Seans: Yine zamanı sınırlı olan en az lise ve üniversite mezunu kekemeleri de 10-15 günlük seanslara alıyoruz.15 günlük seansa katılan kekemelerin kurtulma oranı % 85 civarında.
Kekemelik, kişinin doğuştan veya sonradan kazandığı bir bozukluk olduğundan, tek bir sürede tamamen ortadan kalkamaz. Ancak belirli özel terapi programlarına uyulması durumunda, kişinin farklı alanlarda becerilerini geliştirerek kekemeliğin düzeyi azaltılabilir. Böylece kişi hayatının farklı alanlarında daha rahat hareket etmeye başlayacaktır.