Öğretmenlerin Nöbet Görevi


Sponsorlu Bağlantılar

Derse başlamadan 15 dk. önce okula gelmek, ders bitiminden 15 dk. sonra okuldan ayrılmak. Günlük zaman çizelgesini uygulamak. Öğretmenlerin derslere zamanında girip girmediklerini izlemek ve öğretmeni gelmeyen sınıfları okul yönetimine bildirmek.
Öğretmen nöbet görevi öğretmenin ders saatlerinden önce veya sonra okulun güvenliğini ve temizliğini sağlamak için alınan ekstra bir görevdir. Nöbetçi öğretmen öğrencilerin okulda olup olmadıklarını kontrol etmekle sorumludur ve herhangi bir anormalliğe karşı ivedilikle müdahale etmek zorunda kalabilir. Nöbet görevinde görevli öğretmen, öğrencilerin okula alışıp alışmayacağını da kontrol eder.

Nöbetçi Öğretmen Nedir? Nöbetçi öğretmen okulda bulunan personel, öğrenci, evrak, bina ve araç gereçlere karşı yapılacak herhangi bir durumda o gün sorumluluk sahibi olan öğretmene denir. Nöbetçi öğretmenler bina içinde olduğu gibi bahçede de nöbet tutarlar.
Öğretmen nöbet görevi, normal çalışma saatlerinde başlar. Buna göre, nöbet görevleri öğleden önce 9.00 ve öğleden sonra 17.00 arasında başlar.

( Nöbet görevi, ilk ders başlamadan 30 dakika önce başlar, son ders bitiminden 30 dakika sonra sona erer. Ancak bu süre okulun özelliğine göre öğretmenler kurulu kararıyla kısaltılabilir.
Nöbet öğretmenin asli görevi, öğrencileri kültür, ahlak ve disiplin konularında eğitmek ve denetlemektir. Aynı zamanda, nöbet öğretmeni öğrencilerin fiziksel ve ruhsal güvenliğini sağlamak için gerekli tedbirleri almakla da sorumludur.

Öğretmenin bu görevleri haricinde herhangi bir görevi bulunmamaktadır. Nöbet görevi sadece öğretmenlerin görev yaptıkları okul/kurumların özel Yönetmeliklerinde yer almaktadır.
Öğretmenler öğrencilerin yaş aralıklarını, sınıf mevcudunu ve sınıfta ki diğer öğretmenleri göz önünde bulundurarak nöbet tutabilirler. Öğretmenler genelde yapabilecekleri etkinlikleri ve öğrencilerin nöbet süresini şu şekilde belirleyebilirler: 1. Öğrencilerin yaş ve sınıf mevcuduna göre sınıfın boyutuna uygun nöbet tutulmalıdır. 2. Nöbet süresi öğrencilerin yeteneklerine göre belirlenmelidir. 3. Farklı gruplar halinde nöbet tutmalıdır. Örneğin; çocukların arasında yaş farkı olan iki grup halinde tutulabilir. 4. Eğitici öğretmenler her bir grubun öğelerini iyi anlamasına yardımcı olmak için öğrencilere daha detaylı zaman zaman konuşmalar yapabilirler. 5. Öğrenciler arasında grup tarafından sağlanan güven ortamını desteklemek ve sürenin aksamadan ilerlemesini sağlamak için öğretmenin ellerinde kalan nöbet süresi gönüllü faaliyetleri için kullanılabilir. 6. Nöbet tutma süresinde öğrenciler her gün belli zaman aralıklarında aralıklarla atılmalıdır. 7. Sınıfta aktif öğrenci katılımını teşvik etmek için nöbet tutulması sırasında eğlenilmesi teşvik edilmelidir. 8. Sınıfta meydana gelebilecek sorunların önlenmesi için güvenlik tedbirleri alınmalıdır.

"c) Nöbet görevi, ilk dersten 30 dakika önce başlar, son ders bitiminden 30 dakika sonra biter. Ancak bu süre, okulun özelliğine göre öğretmenler kurulu kararıyla 15 dakikadan az olmamak kaydıyla kısaltılabilir. İkili öğretimin yapıldığı okullarda öğretmenler tek devrede nöbet tutarlar."
1. Güvenlik görevlisi: İç ve dış alanları, binayı ve çalışanları, müşterileri ve ziyaretçileri kontrol etmek, izlemek ve güvenlik sorunlarını çözmek. 2. Gözetim: Güvenlik risklerini belirlemek ve izlemek için personel gezileri, güvenlik kayıtları ve alan denetimi yapmak. 3. İşaretçilik: Girdi ve çıkışları izlemek, bilgisayar aracılığıyla personele ve müşterilere görev vermek ve çalışanların etkinliklerini kaydetmek. 4. Güvenlik araçlarını kontrol etmek: Güvenlik görevlileri tüm güvenlik araçlarını takip etmek ve onları herhangi bir sorun olup olmadığını kontrol etmekle sorumlu olur. 5. Çağrıları cevaplamak: Güvenlik görevlileri acil durumlara karşı çevredeki insanların can ve mal güvenliğini korumak ve hızlı bir şekilde geri arama yapmakla sorumludur. 6. Durumları rapor etmek: Güvenlik görevlileri etrafındaki konjonktürel gelişmelere dikkat ederek ekiplerine ve yönetimine rapor etmelidir.

Okula gelen ve gidenleri kontrol edip ve durumlarıyla ilgilenmek. Beklenmedik olaylar karşısında gerekli önlemleri almak, durumu okul yönetimine bildirmek. Nöbeti süresinde okulun eğitim, öğretim ve disiplin gibi çeşitli işlerini izlemek ve bu hususlarda günlük önlemleri almak.
Hayır, güvenlik nöbeti yazılmak zorunda olan kişiler haricinde boş nöbetler yazılamaz. Güvenlik görevlileri sürekli olarak tayin edilen pozisyonlarda bulunurlar ve mesai saatleri düzenli olarak belirlenir. Boş nöbet yazılması durumunda da görev alan kişi, mali ve hukuki sorumluluklarla karşı karşıya kalabilir.

Yargı; "öğretmenin boş gününe nöbet görevi verilemez"
Hayır, çift nöbet zorunlu değildir. Ancak bazı durumlarda, örneğin sağlık personeli ile ilgili çalışmalar, çalışanların zorunlu olarak çift nöbet yapmalarını gerektirebilir.

SONUÇ OLARAK; YÖNETMELİĞE GÖRE ÖĞRETMENLERE HAFTADA BİRDEN FAZLA NÖBET VERİLEMEZ ! Aynı hafta içinde verilen ikinci nöbetleri yerine getirmemek üzerine sendikamızın eylem kararı vardır.Hem yukarıda bahsettiğimiz sebepler hem de aldığımız eylem kararı gereği hiçbir idareci öğretmenlerimizi ikinci nöbete zorlayamaz.
Öğrenciler nöbet tutmaz.