Öğretmenlere İlk Yardım Eğitimi Zorunlu Mu


Sponsorlu Bağlantılar

İş yerlerinde kaç kişinin ilk yardım eğitimi almış olması gerektiği, İlk Yardım Yönetmeliği'nde belirtilmiştir. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası gereğince, işyerlerinde belirli sayıda personelin ilk yardım eğitimi alması zorunlu kılınmıştır.
Hayır, ilk yardım eğitimi zorunlu değildir. Ancak, birçok insan, ilk yardım becerilerini kazanmak için eğitim almak istemektedir. Eğitim, herhangi bir travma durumunda ilk yardımı verebilmeyi öğrenebilmeyi ve bu konuda yeterli bilgiye sahip olmayı mümkün kılar. İlk yardım eğitimi, yaşlı ya da çocuk gibi farklı yaş gruplarına uygulanabilir ve diğer durumlara da uygulanabilir. Aynı zamanda, ilk yardım eğitimi, köylerde, okullarda veya iş yerlerinde verilebilir.

Eğitim süresi 2 gün (16 saat) olup hem uygulamalı hem teorik konular anlatılmaktadır. Eğitim programı sonunda katılımcılar İl Sağlık Müdürlüğünce belirlenmiş sınav merkezlerinde teorik ve pratik sınava tabii tutulurlar.
Meb İlk Yardım Eğitimi, sağlık kurumuna göre değişiklik gösterse de genellikle 8 saat sürmektedir.

İlk Yardım Sertifikası sahibi bireyler; Halk eğitim merkezlerinde İlk Yardım Eğitimi verebilirler. Sürücü kurslarında İlk Yardım Eğitmenliği yapabilirler. Sağlık Bakanlığı tarafından İlk Yardım Eğiticisi olarak istihdam edilebilirler.
İlk yardım sertifikası, sağlık kurumlarında görev alanların ve diğer ilgililerin acil/hastane durumuna göre ilk yardım uygulamalarını öğrenmesi ve mevzuata uygun olarak kullanması için gereken güvenlik, bilgi ve becerileri belgelendiren bir sertifikasıdır. İlk yardım sertifikasına sahip olan kişiler, acil durumlarda yeterli tıbbi bilgiye ve becerilere sahip olduklarını kanıtlamakta ve hasta üzerindeki görevlerini daha etkili biçimde yerine getirebilmektedirler. Ayrıca, bir çok hastanenin ve tıbbi personelin kabul şartı olması nedeniyle çalışma hayatında da sertifika sahibi olmak büyük avantaj sağlamaktadır.

Temel ilk yardım sertifikası ücreti; 650.-TL+KDV, Güncelleme ilk yardım eğitimi ücreti; 325.-TL+KDV, OED Eğitimi ücreti; 275.-TL+KDV 'dir. Bu fiyatlar 2022 yılı için geçerli olmakta olup ilgili eğitimlerin sınav harcı bedelleri bu ücretlere dahil değildir.
İlk yardım belgesi fiyatı, eğitim kurumlarına göre değişiklik göstermektedir. Bu kurumlardan biriyle iletişime geçerek belge almak istediğiniz konusunda detaylı bilgi alınabilir.

İlk Yardım Eğitmeni olmak için öncelikle doktor veya sağlık çalışanı olunması gerekmektedir. Lise, Ön Lisans, Lisans veya Yüksek Lisans mezunu olan sağlık çalışanları İlk Yardım Eğitmeni olmak için İlk Yardım Eğitici Eğitimi programına başvurabilirler.
İlk yardım eğitmeni, sağlık kuruluşları tarafından onaylanmış ve yeterli kalifiye eğitim almış kişiler tarafından olabilir. Bu kişilerin genellikle, acil tıp, sağlık eğitimi, hemşirelik gibi alanlarda çalışmış ve deneyimli olan uzmanlardan oluşması önerilir.

İlk Yardım Eğitmeni Nasıl Olunur? Öncelikle Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş “ilk yardım eğitici eğitimi kursu” na başvuru yapmanız gerekir. Ancak bu eğitime katılmak için mutlaka sağlık üzerine lise, önlisans ya da lisans bölümlerinden mezun olmanız gerekir.
İlk yardım öğretmeni olmak için birçok farklı alan ve uzmanlık gereklidir. Bunlar, sağlık eğitimi, ilk yardım, temel kurtarma, hekimlik, hasta bakımı ve diğer sağlık hizmetleri ile ilgili beceri ve bilgileri kapsamaktadır. En az bir lisans derecesi olan kişiler, daha yüksek seviyelere ulaşabileceklerinden, ilk yardım öğretmenliği mesleğine adaylardan üstün eğitim gerektirmektedir. Bir ilk yardım öğretmeni, kurs vermek için yeterli teorik ve pratik bilgiye ve becerilere sahip olmalıdır. Temel ilk yardım kavramları ve uygulamalarını öğretmek için gerekli bilgi ve teknikleri öğrenmek için giderek popüler hale gelen birçok eğitim programı vardır. Kurslara katılan kişiler, kötü durumlarla karşılaşabilme, kaza veya hastalığa bağlı müdahele etme veya hastaya yardım etme gibi pratik özellikleri çalışmak için alan eğitimleri veya stajlar almaları gerekmektedir. Ayrıca, ilk yardım öğretmeni, ilgili sağlık personelinin çalışma standartlarını ve kurallarını iyi bilmelidir. Bu alanlarda güncelliği sağlamak için, belirli aralıklarla yeni kurallar ve teknikler eğitimi alınabilir. Yeni yetkiye sahip olmak için gereken standart ve sertifikasyonları yerine getirmek için, çalışanlar hangi disiplin dallarının gerektirdiği temel formasyonlara ve kurslara katılmaya devam etmek zorundadır.

İlkyardım Eğitim Merkezinden eğitim almış kişilerin/kurumların almış oldukları sertifikalar üç yıl geçerli olup bu süre dolmadan önce hatırlatma yapılır. İlkyardımcı sertifikaları ve ilkyardımcı kimlik belgesinin geçerlilik süresi üç yıldır.
Meb İlk Yardım Sertifikası normal şartlar altında 3 yıldır geçerlidir. Ancak sertifikanın geçerlilik süresini uzatmak için revize eğitimler her 4 yılda bir tamamlanmalıdır.

MADDE 23 – (1) İlkyardımcı belgesi/yetki belgeleri: a) İlkyardımcı belgesinin geçerlilik süresi üç yıldır. Geçerlilik süresinin bitimini takiben en geç 3 (üç) ay içerisinde güncelleme eğitimi alınması zorunludur.
İlk yardım eğitimi sertifikası genellikle 2 yıl geçerlidir.