Öğretmen Süt İzni Dilekçesi


Sponsorlu Bağlantılar

Öğretmenler de 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na bağlı görev yaptıkları için çocuğun doğumunu izleyen ilk 6 ay için günde 3 saat, ikinci altı ayı için günde 1,5 saat süt izni kullanabilirler.
Öğretmenlerin süt izni kullanımı, ülkeden ülkeye, okuldan okula ve işverenlerin politikalarına göre değişir. Bazı durumlarda, okul yöneticileri öğretmenlere süt iznini vermek için iki saatlik hak tanımaktadır. Öğretmenler ayrıca istisnai durumlarda geçiş süt izni kullanabilirler. Okullarda izin verilen türde, ne kadar sıklıkta ve nasıl kullanılacağı, genellikle okul idaresi tarafından belirlenmektedir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunumuzun 104. Maddesinin D. Fıkrasına Göre: "D) Kadın memura, çocuğunu emzirmesi için doğum sonrası analık izni süresinin bitim tarihinden itibaren ilk altı ayda günde üç saat, ikinci altı ayda günde birbuçuk saat süt izni verilir.
1. İzin talebini resmi web sitesi üzerinden yapabilirsiniz. İşvereninizin web sitesindeki "Memur Süt İzni" başlığı altında ilgili formu doldurmalısınız. 2. İzin isteğinizi göndererek, işvereninize bir havale almanız gerekir. Bu belge, bebeklerinin doğum tarihi, anne adı, baba adı ve diğer ayrıntıları belirtmek zorundadır. 3. Memur süt izninin son onaylanması için gerekli ödünç borcunu veya gelir vergisi beyannamesini eklemeniz gerekir. 4. İzin talebiniz onaylandıktan sonra, izin bitim tarihine kadar haftada bir gün süt izni almak için çalışmamanız gerekecek. 5. İzin süreniz bitiminde, süte dair hiçbir politika ya da teklif olmadan çalışmaya devam edebilirsiniz.

Annelik izni süresi, doğumdan önce 8 hafta ve doğumdan sonra 8 haftadır. Toplamda 16 hafta olan bu iznin bu şekilde ikiye bölünerek kullanılması gerekir. Ancak bazen anneler, çalıştıkları kurumla görüşerek karşılıklı anlaşarak süt izninin tamamını doğumdan sonra kullanmak isteyebilirler.
Doğum sonrası süt izni, genellikle 6 ay olarak öngörülmektedir. Ancak, doğum sonrası süt izni varlık ve duruma göre değişebilir. Bazı hak sahipleri 6 aydan daha uzun süt iznine sahip olabilir. Lütfen kendi çalışma yerinizin politikalarını ve hükümlerini kontrol edin.

Sınıf ya da branş öğretmeni olmak, tam gün ya da ikili öğretimde çalışıyor olmak süt iznine engel değildir. İstediğiniz saatte süt izninizi kullanabilirsiniz. Bu hususta dirençle ( işgüzarlıkla ) karşılaşırsanız, dilekçeyle süt izni kullanmak istediğiniz saatleri belirtmeniz yeterlidir.
Bir öğretmen için süt izni, "İlgili Öğretmen Sözleşmesi"ne göre belirlenir. Her durumda, öğretmenler bireysel veya kolektif olarak süt izni haklarından yararlanabilir. Genellikle, bir öğretmenin süt izni talebi için en az üç iş günü önceden okul müdürüne bildirimde bulunmalıdır. Bazı durumlarda, çok özel durumları olan öğretmenler her zaman "mazeret izni" isteyebilir. Süt izninden yararlanmak için, öğretmen bir izin mektubu veya resmi doküman sunmalıdır. İzin süresi genellikle bir yıl içerisinde toplam 30 gündür. İzin süresi ne kadar uzunlukta olursa, öğretmen o zaman daha fazla çalışma devresi başlatabilir. Öğretmen süt izni alıp almamayı planlarken, mesai saatlerini ve okuldaki görevleri dikkate alması gerekir.

Maddesi ile kadın memurlara süt izni verilmesine ilişkin hükümler doğrultusunda …………… tarihinden itibaren ilk altı ay günde üç saat …. , ….. saatleri arasında, ikinci altı ay günde bir buçuk saat ….. , ….. saatleri arasında süt iznimi kullanmak istiyorum. Gereğini saygılarımla arz ve talep ederim.
Sayın Yöneticiler; Adım [AD SOYAD], [DOĞUM TARİHİ] tarihinde [MESLEK] olarak çalışmaya başladığım [ŞİRKET ADI]de görevliyim. Üç aylık bebeğim ile ilgili olarak süt iznini kullanmak istiyorum. Süt iznimi [SÜT İZNİ SÜRESİ] boyunca ayda [SÜT İZNİ SÜRESİNDE ALACAK OLDUĞUM GÜNLER] gün kullanmak istiyorum. Bu kapsamda süt izni kullanmamın işyerim açısından pek bir olumsuz etkisi olmayacağını düşünüyorum ve aynı zamanda çalışabilecek kapasitemi muhafaza edebileceğimi de belirtmek isterim. Gerekli evrakları ekte sunmakla birlikte, süt iznimi almayı çok arzu ediyorum. Saygılarımla...

Süt izni, işverenin inisiyatifinde değildir. Bebek 1 yaşına gelene kadar emziren annenin süt izni yasal olarak hakkıdır. Eğer çalışan anneye hakkı olan süt izni işveren tarafından kullandırılmaz ise 4857 sayılı iş kanununun 24. maddesine göre kadın sözleşmesini kendisi fesh edebilir.
Öğretmenlerin süt izni 14 yaşına kadar verilmektedir.

Diğer bir ifadeyle doğum izni toplamda 4 ay, yani 112 gündür. Bu izin süresi işveren tarafından kısıtlanamaz. Çalışan kadın işçi dilediği takdirde doğumdan önceki son 3 haftaya kadar çalışabilir. Bu durumda kullanmadığı doğum öncesi izin süresini doğum sonrasındaki 8 haftalık iznine ekleyerek kullanabilir.
Doğum iznini İstenmesi zamanı öğretmenin kurum tarafından belirlenmiş süreler içerisindeki görevlerin ifasında kullanılmak üzere verilir. Öğretmenin doğum izni kullanıp kullanmaması sadece öğretmenin kendi isteğine ve kurumun kendisine tanıdığı yetkiye bağlıdır. Doğum izni herhangi bir zamanda istenemez.

Memura, yıllık izinde esas alınan süreler itibarıyla beş hizmet yılını tamamlamış olması ve isteği hâlinde memuriyeti boyunca ve en fazla iki defada kullanılmak üzere, toplam bir yıla kadar aylıksız izin verilebilir.
Bir öğretmen çalışma kanunlarına göre en fazla iki kez ücretsiz izin alabilir.