Öğretmen Nöbet Muafiyeti


Sponsorlu Bağlantılar

d) (Değişik:RG-28/10/2016-29871) İstekleri hâlinde hizmet yılı 20 yıldan fazla olan kadın öğretmenler, 25 yıldan fazla olan erkek öğretmenler nöbet görevinden muaf tutulabilirler. Ancak bu kapsamdaki öğretmen sayısının fazla olması nedeniyle nöbet görevinin aksaması durumunda bu öğretmenlere de nöbet görevi verilir.
Öğretmenlerin nöbetten muaf olabilmeleri için öncelikle nöbet tutma durumuna göre yerine göre farklı seçenekler var. Birincisi, okul müdürlüğünün izniyle öğretmen haftalık, aylık veya yıllık bazda nöbet tutmaktan muaf tutulabiliyor. İkincisi, öğretmen belirli dönemlerde belli sayıda gün nöbet tutma talebiyle okul müdürlüğüne başvurabiliyor. Üçüncüsü, kamu personeli olup öğretmenlik yanında özel sektörde de çalışan öğretmenler, işverenleri tarafından nöbet tutmaya muaf tutulabiliyor. Dördüncüsü, öğretmenlerin nöbet süresini azaltmak için okul müdürlüğünün hukuksal süreçleri takip etmeleri gerekiyor. Beşincisi, okul müdürlüğünün öğretmenler üzerindeki nöbet yükünü hafifletmek için diğer öğretmenleri nöbete dahil etmesi veya nöbet süresini kısaltması mümkün olabiliyor.

Yönetmeliğin 44/11. maddesinde yapılan değişiklik şöyle: "Öğretmenlerden; engelli olanlar, engelli çocuğu bulunanlar ve bakmakla yükümlü olduğu engelli birey bulunanlara nöbet görevi verilmez. Ancak bu durumdaki öğretmenlere istemeleri halinde, gün tercihlerine öncelik verilerek nöbet görevi verilir".
Öğretmenler, öğretim yılı vardiya müfredatı gereği karşıladıkları ücret için nöbet tutarlar. Ancak, yasal belirlenmiş özel durumlar varsa veya çalışma koşulları ikili taraflı olarak anlaşılırsa, öğretmenler bazı nöbetlerden muaf olabilirler.

“Öğretmenlikteki kıdemi 20 yıldan fazla olan bayan öğretmenler ile 25 yıldan fazla olan erkek öğretmenler, istekleri halinde nöbet görevinden muaf tutulabilirler.
Öncelikle nöbetleri muaf etmek istediğiniz kişiye nöbetçi hekimliğin görevlerini anlatmak ve hastayı her durumda aşırı bir hizmet sunmaya çalışmak önemlidir. Ayrıca öncelikle nöbetçi hekimliğin yapısı hakkında bilgi sahibi olmak da önemlidir. Yani nöbetteki zorluklar, nöbeti hizmetler, riskler ve nöbetçi hekimin/hemşirenin kontrolü. Tüm bunların anlaşılması, hastanenin politikalarına ve yasalara uygun olarak çalışılması gerekir. Doğru ve yeterli bilgi edinilmesi ve her durumda dürüstlük gösterilmesi, nöbetleri muaf etmek için büyük önem taşır. Hastayı her durumda güvenli ve en iyi şekilde hizmet etmek temel amaç olsa da, nöbet süresince verilen hizmetlerin niteliğini de artırmak ve hasta memnuniyetini garanti etmek önemlidir. Ayrıca nöbetle ilgili ödeme veya maaşlarla ilgili tüm hususlar da dikkatli bir şekilde okunmalı ve anlaşılmalıdır.

Tam teşekküllü bir hastanenin sağlık kurulundan randevu alır. Sağlık kurulu muayenesinde, kurulun personelin nöbet tutmasına engel bir sağlık probleminin olduğuna kanaat getirmesi gerekir. Personelin nöbetlerden muaf tutulması gerektiğine karar veren kurul, nöbet muafiyet raporunu düzenler.
Evet, öğretmenler nöbet tutabilir. Ancak, eğitim kurumuna göre değişiklik gösterebilen kurallara uyulması gerektiğini unutmamalısınız. Örneğin, okullarda öğretmenler sınıflarının veya diğer alanların güvenliğini sağlamak için geceleri nöbet tutmaya teşvik edilebilir. Okul müdürleri nöbet tutmak için öğretmenlere özel davetler gönderebilir.

Yasalarda öğretmene nöbet görevi zaten zorunlu tutulamaz çünkü nöbet görevi bir güvenlik hizmeti olup öğretmenlik ise yasada öngörüldüğü üzere, Devletin eğitim, öğretim ve bununla ilgili yönetim görevlerini üzerine alan özel bir ihtisas mesleği olup bu görevler arasında nöbet görevi bulunmamaktadır.
Çocuklar nöbet tutamaz.

Kanunen bakmakla yükümlü olduğu özürlü aile bireyinin, bakıma muhtaç olduğunun ilgili mevzuatına göre alınmış geçerli özürlü sağlık kurulu raporu ile belgelendirilmesi kaydıyla bu durumdaki personel, mesai saatleri dışındaki nöbet görevinden ve gece vardiyasından muaf tutulacaktır.
Hayır, boş güne nöbet yazılmaz.

Yargı; "öğretmenin boş gününe nöbet görevi verilemez"
18 yaşından sonra nöbet tutulmaz.

Sağlık Bakanlığı, sağlık personelinin çalışma koşullarının iyileştirilmesi için bazı yeni düzenlemeler yaptı. Buna göre ebe, hemşire ve sağlık memurları başta olmak üzere sağlık personeli bundan böyle tutukevlerinde üst arama memuru gibi çalıştırılmayacak.
Nöbetçi öğretmenin okulda yemek yeme hakkı bulunmamaktadır. Ancak, nöbetçi öğretmenin okuldan tercih ettiği bir zamanda ara verip okulun çevresindeki restoranlar veya lokantalarda yemek yiyecek alanı mevcuttur.