Öğretmen Eş Durumu Tayini


Sponsorlu Bağlantılar

Eşi memur olmayan da 'eş durumundan tayin' isteyebilir. Fakat bu durumdaki kişiler için son iki yılda en az 360 gün prim şartı aranıyor. Yani memur olmayan eş 2 yıl içinde en az 360 gün prim ödemiş olmalıdır. Aile birliğinin sürdürülebilmesi için memurlarda eş durumundan tayin hakkı söz konusudur.
Öğretmenlerin eş durumu, yıllık izinlerini almaları için eş durumlarının belirlenmesi ile ilgili bir tutanak çıkartmak suretiyle tespit edilir. Tutanağa başvurmak isteyen öğretmenlerin eş durumunun tespiti için, bir şehirdeki en az altı aylık varlık veya gösteriye dayalı kanıt gereklidir. En çok sekiz adet kanıt sağlanabilir. Bunlar arasında, nikah cüzdanları, kira sözleşmeleri, kredi kartı faturaları, sigorta poliçeleri, ücret bordroları ve banka bordroları yer alabilir. Tutanağın doldurulmasından sonra, öğretmen eşinin durumu belirlenir ve öğretmene izin alma hakkı verilir.

*Eşi özel sektörde çalışan bir kişi 3+1 yıl olan 4 yılını doldurduktan sonra tayin isteyebilir. Özel sektörde çalışan eşinin son 4 yıl içerisinde 720 gün sigorta priminin bulunması gerekiyor. Aynı ilde kalmak kaydıyla iş değişikliği yapabilir, priminde kesintiler olabilir.
Türkiye'de eş durumu tayininin yapılması için çalışanın en az 5 yıl süreyle görev yapmış olması zorunludur.

MEB'in internet sitesi üzerinden yayınlanan duyuruda 2023 Yarıyıl Tatili Öğretmenlerin Aile Birliği, Sağlık, Can Güvenliği Mazeretleri Ve Engellilik Durumu İle Diğer Nedenlere Bağlı Yer Değiştirme Başvuru İşlemlerinin 6 Ocak 2023'e kadar yapılacağı bildirildi. Tercih ve onay süreci ise 11 Ocak-16 Ocak'ta gerçekleşecek.
Öğretmenlik Eş Durumu Tayini, öğretmenler tarafından kendileri için uygun olan meslek durumuna karar vermek amacıyla her iki yılda bir yapılmaktadır. 2021 yılında bu tayinler Ocak ayının sonunda yapılmış olacaktır.

- Birinci aşama başvurularının son günü itibarıyla son iki yıllık süre zarfında en az 360 gün sigortalı hizmeti olduğunu ve sigortalılığının hâlen devam ettiğini gösterir belge, - Bağlı bulundukları barodan alınacak işyerinin faaliyette olduğunu gösterir belge, istenecektir.
Eş durumu 1 aşama, insanların aynı arzuları paylaşmak ve hissetmek için çaba gösterdikleri bir aşamadır. Bu aşamada, iki insan birbirlerini tanıyarak, aralarındaki duygusal bağı kurmaya başlarlar. İlişkiyi geliştirmek için, iki tarafın arasındaki güveni geliştirmek önemlidir. Ayrıca, iki tarafın birbirine yardım etmeye, özlemle bekleme süreçlerini içeren sevgi ve saygıyı geliştirmeleri önemlidir. Eş durumu 1 aşaması, ilişkinize esneklik ve derinlik kazandıracaktır. Eş durumu 1 aşamasında, iki tarafın birbirini sorgulaması, iletişimin etkinliğinin arttırılması ve beraberlikte güvenin kazanılması önem arz eder.

*Eş durumundan tayin isteyebilir miyim? -Aday öğretmenler asıl görev yapacakları eğitim kurumlarında bir yıllık görev süresini doldurmaları koşuluyla Bakanlığımızın özre bağlı yer değiştirme dönemlerinde yaptığı duyuruları takip ederek aile birliği mazeretine bağlı olarak yer değiştirme isteğinde bulunabilirler.
Atanan öğretmenin, mevcut işine eş durumundan tayin talebinde bulunmaya yetkisi vardır. Ancak, öğretmenlerin eş durumundan tayin talepleri her zaman reddedilemez ve her durumda yerine getirilemez. Atanan öğretmenin mevcut işine eş durumundan tayin talebinde bulunabileceği tüm durumlarda, başvurusu ulusal veya ulusal makamlar tarafından dikkatlice incelenmelidir ve karara bağlanmalıdır. Genellikle, bu başvurular öğretmenlerin mevcut işlerine uygunlukları hakkında, mesleki kabiliyetleri hakkında ve gelecekteki performansları hakkında bir değerlendirmeyi de içeren çok sayıda etkenin değerlendirilmesini gerektirecektir.

Ne Danıştay kararlarında ne de bize ulaşan idare veya bölge idare mahkemesi kararlarında, eş durumu tayinlerini 90 km. ile sınırlandırına bir mahkeme kararı bulunmamaktadır.
Eş durumu tayininde kilometre sınırı yoktur. Çalışan personel, görev yerini değiştirebilir, ancak ulaşım masrafları, izin günleri veya saatleri dahil olmak üzere şartlar ve koşullar çerçevesinde tayin edilebilir. Ayrıca, eş durumunda tayinin atama personeline zaman ve süre bazında maddi bir maliyet getirmeyeceği dikkate alınmalıdır.

Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelik (Yönetmelik)'in 14. maddesinde yapılan değişiklikle eş durumu nedeniyle tayin için eşlerin her ikisinin de memur olması zorunluluğu kaldırılmıştır.
Eş durumundan atama kalktıysa, kişinin askerlik hizmetine ortak olmak için kaydolması gerekmektedir. Mülteci statüsünde olanlar, diğer ülke vatandaşlarına verilen eş durumundan atamalardan birincil olarak muaf tutulmayacaktır.

Bu maddeye göre Milli Eğitim Bakanlığı' na bağlı olan öğretmenler, eşlerinden boşanmış oldukları tarihten itibaren en geç bir yıl içinde, görev sürelerinin dolmasına gerek kalmadan ve beklemeden tayin isteme hakkına sahiptirler.
Evet, zorunlu tayini gerektiren durumlar dışında boşanan bir kadın öğretmen tayin isteyebilir. Ancak açacağı tayin talebi, mevcut Öğretmen Yetiştirme ve Atamaları Yönetmeliği'ne uygun olarak düzenlenmelidir. Kadın öğretmenler, fiziksel ya da mental sağlıklarını tehdit eden, alkol ya da başka bir uyuşturucu madde kullanımından kaynaklanan risk gibi sebeplerden dolayı tayin talepleri sunabilirler. Ayrıca, kadın öğretmenler ailelerinin ihtiyaçları nedeniyle de tayin talebinde bulunabilirler.