Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik


Sponsorlu Bağlantılar

MADDE 18 – (1) 30/3/2013 tarihli ve 28603 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır.
Hayır, özürlülük ölçütü sınıflandırması ve özürlülere verilecek sağlık kurulu raporları hakkında herhangi bir yönetmelik yürürlükte değil. Ancak, Özürlülük Sınıflandırması Yönetmeliği (2006/48/AT) 2006 yılında yayınlanmıştır. Bu yönetmelik ile Avrupa Birliği üyelerinin özürlülük seviyelerini tespit etmek için bir standart oluşturulmuştur. Ayrıca, tüm AB üyesi ülkelerde Meclisler, özürlü bireylere ek avantajlar sağlamak için sahte raporlar veya yetkisiz sağlık kurulu raporları vermeyi önlemek için kendi kurallarını oluşturmuşlardır.

Kurul raporu devlet hastanelerinden alınabildiği gibi özel hastanelerden de alınabilir. Sağlık raporu ile heyet raporu arasında fark yoktur. Çünkü heyet raporunun diğer adı sağlık kurulu raporudur. Bu sebepten dolayı ikisi de aynı şeydir.
Hayır, sağlık kurulu raporuyla heyet raporu aynı şey değildir. Sağlık kurulu raporu, sakatlık durumu bulgularının yazılı olarak belirli bir kişiye sunulduğu bir tür rapordur. Sağlık kurulu raporu, hizmete alım sürecinde veya ayrılma sürecinde kamu kurumu veya özel şirketler tarafından kullanılan bir tür rapordur. Heyet raporu ise, bir olayın gözlemleri, analizleri ve sonuçlarının herhangi bir ekibe teslim edildiği bir rapor türüdür. Rapor, ekibin olayı daha iyi anlamasına yardımcı olmak için kullanılabilir. Ekip raporunda, olayı inceleyen ekibin öznel görüşleri de yer alabilir.

Sağlık Bakanlığınca yayımlanan resmi yazı ile süreli sağlık raporları 30 Haziran 2023'e kadar geçerli sayılmaya devam edecek. COVID-19 salgını ile mücadele kapsamında, 1 Ocak 2020'den sonra sona ermiş ve yenilenmemiş tüm süreli raporların 31 Aralık 2022'ye kadar geçerli kabul edileceği duyurulmuştu.
Sağlık kurulu raporlarının zamanı, uzatma ihtiyacı durumunda; Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen geçerlilik süresi sekiz ay olduğundan, raporların bu süre içinde uzatılabileceği düşünülmektedir.

Engelliler için sağlık kurulu raporu, Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş hastanelerden alınmaktadır. Yetkili hastaneler Sağlık Bakanlığı internet sitesinde yayımlanmaktadır.
Sağlık Kurulu Engelli Raporu verme yetkisine sahiptir ancak engellilik durumunu tespit etmek için yürütülen değerlendirme süreci ve sonuç raporuna ilişkin kararın alınması, Sağlık Kurulu tarafından yürütülen özel bir tıbbi gözetimin sonucu olarak ortaya çıkar.

Malulen emekli olabilmek için ilk ve en önemli şart, çalışma gücünde en az yüzde 60 kayıp olduğuna dair sağlık kurulu raporudur. Bu raporun alınabilmesi için kişilerin bulundukları il veya ilçedeki SGK merkezlerine başvurmaları ve yetkili hastanelere sevk edilmeleri gerekir.
Bu sorunun cevabı, kişinin durumuna göre değişir. Özürlülük raporu kişinin sağlık durumuna ve geçmiş iş deneyimlerine dayalı olarak belirlenir. Kişinin özürlülük raporu yüzdesi arttırmak için doktor tarafından teyit edilmiş bir sağlık durumu gerektirebilir.

%50 ve üzeri engel oranı olan ve kurul tarafından uygun görülen bireylere ağır engelli raporu verilir. %40 altında engel oranı olan bireyler ise engelli raporu alamazlar.
Yüzde kaç engelli sayılır, her ülke ve bölgede farklılık gösterebilir. Her ülkede engellilik oranı farklıdır. Söz konusu ülkenin özellikleri, yaşanan gerçeklikler ve merkezi verilerine göre değişebilir. Örneğin, Birleşik Devletler'de 2016 yılında yaklaşık olarak 13 milyon engelliye sahip olduğu tahmin edilmektedir. Bu, toplam nüfusun yaklaşık %13'ünü oluşturuyor.

Aksi belirtilmedikçe sağlık kurullarının düzenlediği raporların geçerlilik süresi 2 yıl olarak tespit edildi. Ayrıca tüm raporlara itiraz yöntemleri belirlendi ve farklı uygulamalar sonucu süreçlerin uzaması ve vatandaşlarımızın gereksiz iş ve zaman kaybına uğramaları engellendi.
Sağlık Kurulu Raporu kaç yıla kadar geçerli? Sağlık Kurulu Raporları, genellikle 6 aya kadar geçerlidir. Ancak bazı durumlarda, örneğin, işe alım veya devlet görevlileri için, süre daha uzun olabilir.

Hangi hastalıklar engelli raporu alabilir? Engelli Sağlık raporuna başvuran kişilerin hastalıkları önem taşımaktadır. Balthazard Formülüne göre tek hastalık veya birden çok hastalık oranı %40 ve üzeri olması durumunda engelli kurul raporu alınabilmektedir.
Özürlü Sağlık Kurulu Raporu engelli bireylere verilen raporlardır. Özürlü Sağlık Kurulu Raporu, engelli kişilerin fiziksel, zihinsel, duyusal, bedensel veya sosyal engelleri için alınmış bir tıbbi tanı sonucunu içerir. Bu rapor, engellilere özürlülük statüsünün verilmesi için gerekli olan kanıt niteliğindedir. Özürlü Sağlık Kurulu Raporu, ayrıca engellilerin özel hizmetlere erişiminde de kullanılmaktadır.