Nörolojik Konuşma Bozuklukları
Sponsorlu Bağlantılar
Nörolojik Konuşma Bozukluğu Nedir?
Nörolojik Konuşma Bozukluğu, nörolojik bir bozukluğun neden olduğu veya nörolojik hasara bağlı olarak ortaya çıkan konuşma bozukluğudur. Bu bozukluk, insanların anlaşılır bir şekilde konuşmalarını etkileyebilir. Konuşma bozuklukları etkilenen kişide yaygın olarak aksan ve ses bozuklukları, konuşma tarzının normal olmayan ifadeleri, çevresel seslerin ya da hareketlerin karıştırılması, kelimelerin bir araya getirilmesinin zor olması gibi etkileri olabilir. Bazen bu konuşma bozukluklarının tam olarak anlaşılmamasından kaynaklanan öğrenme güçlükleri oluşturabilir. Nörolojik konuşma bozuklukları genellikle Parkinson, Alzheimer veya beyin travmalarından sonra ortaya çıkan konuşma ve dildeki bozukluklara bağlıdır.
Konuşma Bozukluğuna Neden Olan Nörolojik Hastalıklar?
- Parkinson hastalığı - Huntington hastalığı - Multiple skleroz - Şizofreni - Nöbet Yapma Bozukluğu - Cerebral Palsy (beyin Felci) - Demans - Alzheimer hastalığı - Bipolar bozukluk - Stereotip Hareket Bozukluğu - Motor Zeka Bozukluğu
Konuşma Bozukluğu Hangi Hastalığın Belirtisi?
Konuşma bozukluğu birçok hastalığın belirtisi olabilir. Bu durum konusunda profesyonel destek alınması gereken durumlardan biridir. İnsanlar konuşma bozuklukların bazı ortak belirtileri dahilinde; soluma sorunu, ürkeklik (sosyal anksiyete), konuşma kullanımında bozukluklar (bozuk telaffuz veya konuşmanın normal akışını etkileyen dil bozuklukları, duruş ya da ellerin vokal tonlamayla ilgili bağlantısında bozukluklar, kelime seçiminde bazı ortak bozukluklar), bozuk gramer veya cümle kurmada problemler gösterebilirler. Konuşma bozukluklarının nedenleri arasında; fizyolojik nedenler, doğuştan gelen, stres ve korku, psikolojik problemler ve kafa travmaları sayılabilir.
Konuşma Bozukluğu Beynin Hangi Bölümü?
Konuşma bozukluğu, beyin dil alanı adı verilen bir grup beyin bölgesinde bulunan özel bölgelerin hasar görmesi ile ortaya çıkan yaygın bir hastalıktır. Bu bölgeler dili anlama ve kullanma gibi zorlu dil işlemleri yapan Broca alanı, Wernicke alanı ve aralarındaki bağlantıyı sağlayan arküasiyal alan adı verilen üç temel bölgeyi içerir.
Konuşma Bozukluğu Hangi Doktor Bakar?
Konuşma bozukluğu ve bozukluklara neden olan diğer problemleri teşhis ve tedavi etmek için bir fonksiyonel dil terapisti (SLP) görevlendirilmesi gerekmektedir. Fonksiyonel dil terapistleri, çocuk ve yetişkinlerdeki konuşma bozukluklarının tanısını, değerlendirmesini ve tedavisini yaparlar. Fonksiyonel dil terapistleri aynı zamanda eğitim materyalleri sağlamak ve çocuğun kendi deneyimi ile ilgili öz güvenini artırmak için çocuğa yaklaşırlar.
Konuşma Bozukluğu İçin Hangi Doktora Gidilmeli?
Konuşma bozukluğu, konuşma ve dil becerilerini etkileyen bir durumdur. Konuşma bozukluklarını tedavi etmek için farklı türlerde doktorlara gidilebilir. Bu, tipik olarak bir konuşma-dil terapisti veya logopedi olan bir profesyonelden başlamak üzere, uzmanlık gerektiren diğer alanlarda eğitim almış bir fonksiyonel medicine uzmanına, bir psikiyata veya müdahaleci iletişim terapistine kadar uzanabilir.
Konuşma Bozukluğu Kendiliğinden Düzelir Mi?
Konuşma bozuklukları belirli durumlar veya şartlar altında kendiliğinden düzelmeyi gerçekleştirebilir ancak bu çok nadir görülür. Konuşma bozukluklarını iyileştirmek için kişisel çabalar, eğitim ve profesyonel yardım gerekebilir. Konuşma bozuklukları, özellikle genç yaşta çocukluk çağındayken tedavi edilmezse, yaygınlaşabilir ve daha zor tedavi edilmiş olabilir. Bu nedenle, konuşma bozukluklarının erken dönemlerde tanı almak ve tedavi edilmek üzere bir uzmandan destek almak önemlidir.
Beynin Konuşma Merkezi Neresidir?
Beynin Konuşma Merkezi, insan beyninde bulunan Broca sitesi (göğüs bölgesindeki önekorteks) olarak bilinir. Broca sitesi, dili kullanmak için gerekli olan motor ve sözel kontrolü sağlayan bilinçli veya bilinçaltı yerleri arasındadır. Beynin diğer alanlarındaki konuşma kontrol merkezleri de bu merkezin işleviyle yakından ilişkilendirilir.