Norm Fazlası Öğretmen Atama Takvimi 2022


Sponsorlu Bağlantılar

kurumlarına atama başvuruları 28 Kasım - 02 Aralık 2022 tarihleri arasında alınacaktır. kendi ilçesinden 20 tercihi doldurmadan, 2. Öncelik olarak başka ilçeden tercihte bulunamayacaklardır.
Norm Fazlası atamaları, 2022'de Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından gerçekleştirilecektir. Bu uygulama kapsamında, 2020 yılının 6 ayında alınmış olmayan ücret ödemelerinin tamamlanması amacıyla 6 bin 300 işe girecek kişiler belirlenecektir.

Buna göre; 1-2022-2023 Eğitim Öğretim yılına esas olmak üzere eğitim kurumlarının norm kadrolarının güncellenmesi için 03 Ekim 2022 - 13 Ekim 2022 tarihleri arasında "2022-2023 Eğitim Öğretim Yılı Norm Kadro Güncelleme Takvimi" doğrultusunda veri giriş işlemleri yapılacaktır.
Norm fazlasi atamaların 2022 ve 2023 yılları arasında yapılma tarihi henüz belirlenmemiştir. Ancak, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından somut bir tarih henüz konulmamış olabilir. Eğer konulursa, mevcut takvimlere ve kurallara uygun olarak en yakın tarih belirlenecektir.

Norm kadro fazlası olarak belirlenen öğretmenler; öncelikle görevli oldukları yerleşim yerindeki ya da ilçedeki eğitim kurumları olmak üzere il içinde alanlarında norm kadro açığı bulunan eğitim kurumlarına tercihleri de dikkate alınarak hizmet puanı üstünlüğüne göre atanır.
2020’de Norm Fazlası Öğretmen Belirleme Sistemi değişti. Artık, öğretmenler, Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) belirlenen düzenli bir süreç içinde başvurularını yapmaları ve sağlanan tüm kriterleri karşılamaları koşuluyla, MEB tarafından belirlenen belirli tarihler arasında seçilebilir. MEB’in 2022 için belirlediği Norm Fazlası Öğretmen Belirleme Sürecini ve önkoşullarını öğrenmek için, MEB internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Norm fazlası öğretmen seçiminde hizmet puanı referans alınmaktadır. Hizmet puanı en düşük olan öğretmen norm fazlası olarak belirlenmektedir. Hizmet puanlarının eşit olması halindeyse hizmet yılı esas alınmaktadır. Hizmet yılı en az olan öğretmen norm fazlası olmaktadır.
Bir öğretmen, okul tarafından belirlenen zorunlu hizmet dışı hafta tatilleri ve bayram arasında çalışmaya devam ettiğinde norm fazlası oluşturur.

norm fazlası öğretmen, puana göre belirlenir. meb'in yanlış uygulamaları sonucunda okul normundan fazla olan öğretmen okul değişikliği yapar. branşına göre değişmekle birlikte, ortalama olarak haftada 8 ders yükünü tamamlayamayan öğretmenlerin düştüğü durumdur.
Norm fazlası olan bir öğretmen, öğrencilerinin ilgilerini korumak amacıyla görevlerinin başında olmalı ve çalışmalarını desteklemelidir. Öğrencilerin farklı yetenekleri ve kabiliyetleri varsa, öğretmen bu farklılıkları teşvik etmelidir. Sınıf içinde aralarındaki iletişimi desteklemek için etkinlikler organize etmek de faydalı olabilir. Öğrencilere konuşma becerilerini geliştirmek için sohbet odaları ve diyaloglar oluşturmak da yararlıdır. Eğer öğrencilerin yaşça daha büyük veya yaşça daha küçük arkadaşları varsa, bunları dikkate almak ve farklı uyum çalışmaları için bağ kurmak da önemlidir. Öğretmen, aynı zamanda öğrencilerine iyi bir okuma etkisi sağlamasına yardımcı olmak için okuma odaları ve okuma sıraları oluşturmaya da katkıda bulunabilir.

Norm kadro fazlası öğretmen atamalarında Devlet Memurları Kanunun 108/A-B-C-G maddeleri kapsamında ayılıksız izne ayrılan öğretmenlerin bu kapsamda tercihte bulunmaları durumunda tercihleri doğrultusunda atamaları yapılabilecek olup tercihte bulunmamaları halinde ise resen atamaları yapılmayacaktır.
Normalde, resen atama olmaz. Ancak, bazı durumlarda personel konularıyla ilgili olarak resen atama olabilir. Örneğin, özel görevlerde, yeni kurulan bir kurumda unvan veya belirli bir pozisyona atama yapılması gibi.

BAKAN ÖZER'DEN 'ATAMA' AÇIKLAMASI2023 yılında öğretmen atamalarıyla ilgili konuşan Bakan Özer, rehber öğretmenlere her okulda en az bir tane olacak şekilde öncelik vermeyi planladıklarını duyurdu.
2023 yılı için öğretmen ataması ile ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmamıştır. Ancak 2030 stratejik planının bir parçası olarak, Türkiye genelinde öğretmen yetiştirme ve atamalarının artırılması hedeflenmektedir. Diğer taraftan öğretmen yetiştirmeyi destekleyen bölgesel ve ulusal politikaların etkinliğini arttırmak için bir dizi çalışma da yürütülmektedir. Bu çerçevede, 2023 yılında mevcut durumda öğretmenlerin atanması veya atanmamış olması, belirli politikaların hayata geçirilip geçirilmemesine bağlı olarak değişecektir.

Dolayısıyla norm kadro fazlası öğretmenlerin il içi il dışı yer değiştirmede tercih yapma zorunlulukları bulunmamaktadır.
Bir işverenin işçilerini normdan fazla çalışmaya zorlaması yasadışıdır. Bu durumda işçinin tayin isteme hakkı bulunur. Ancak işçi alenen ve meşru bir şekilde norm fazlası isteğinde bulunursa, işverenin bunu reddetmesi mümkündür. Bununla birlikte, işçi hakkında haksız davranışlarının gerçekleştirilmemesine yönelik işveren tarafından kabul edilebilir ve adil işlemler uygulanmalıdır.