Nöbetçi Öğretmenin Görev Yerinde Olmaması


Sponsorlu Bağlantılar

(8) Nöbet görevi, ilk ders başlamadan 30 dakika önce başlar, son ders bitiminden 30 dakika sonra sona erer. Ancak bu süre, okulun özelliğine göre öğretmenler kurulu kararıyla 15 dakikadan az olmamak kaydıyla kısaltılabilir.
Nöbetçi öğretmen günlük ve/veya haftalık okul saatlerine bağlı olarak okulda olmalıdır. Öğretmenler genellikle her gün okulun açılmasından önce veya sonra nöbet tutmak için gelirler. Bazen, nöbetçi öğretmenler okulla ilgili çalışmaların uygulanması için günün diğer saatlerinde de okulda olabilirler.

Yasalarda öğretmene nöbet görevi zaten zorunlu tutulamaz çünkü nöbet görevi bir güvenlik hizmeti olup öğretmenlik ise yasada öngörüldüğü üzere, Devletin eğitim, öğretim ve bununla ilgili yönetim görevlerini üzerine alan özel bir ihtisas mesleği olup bu görevler arasında nöbet görevi bulunmamaktadır.
Öğretmenlerin bir öğretim görevinde nöbet tutma zorunluluğu yoktur. Ancak, özel uygulamalarda veya ekstra bir görevi yürütmek için nöbet tutmanın istenebileceğini unutmayın. Örneğin, ilgili kurumların tatil veya kısa öğretim günlerinde, sınavların daha iyi denetlenmesi gereken günlerde veya diğer zamanlarda öğrencileri izlemek için nöbet tutma zorunluluğu olabilir.

Öğretmenlerin okullarda nöbet görevleri ile ilgili olarak; 07.Eylül.2013 tarih ve 28758 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan MEB.Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin, 86/4'üncü maddesinin (ö) bendinde “ Okul yönetimince belirlenip, kendisine verilen nöbet görevini yerine getirir.” hükmü bulunmaktadır.
Eğer nöbetçi öğretmen gelmezse, alt kademeden biri - örneğin sınıf veya birim öğretmeni - ile okul müdürü ya da okul yönetimi tarafından atanan danışman öğretmen ya da idareci görev yapar.