Nöbetçi Öğretmen Öğle Arası Okulda Kalmak Zorunda Mi


Sponsorlu Bağlantılar

Ancak sabah ilk dersten yarım saat önce göreve başlayıp, ders görevlerine devam edip son dersten yarım saat sonra görevden ayrılmak zorunda olan nöbetçi öğretmene öğle arasında dinlenme ve beslenme gibi zorunlu ihtiyaçlarını karşılamak üzere zaman verilmemesi kabul edilebilir değildir.
Hayır, her öğretmen isteği ve okulun uygun gördüğü görevler için nöbetçi olmak zorunda değildir. Okul müdürlüğü, nöbetçi öğretmen istiyorsa, nöbetçi olmaya istekli olan öğretmenlere bu görevi teklif edebilir. Ancak, okul müdürlüğü tarafından öğretmenlerin öğle arasında okulda kalmasının gerekli olduğu durumlarda, öğretmenler bu görevi yapmaya mecbur tutulabilirler.

İlgili mevzuatına göre, öğretmenlere öğle tatilinde nöbet görevi verilmesi yasal ve hukuki değildir. 26.07.2014 tarihli ve 29072 sayılı Resmi Gazete'de Yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin "Öğretmenlerin nöbet görevi" başlıklı 44. maddesinde yer almaktadır.
Okullarda öğle arası nöbet tutulmaz. Ancak öğretmenler ya da diğer okul personeli, öğrencilerin öğle arasında güvenlik ve disiplin kurallarını uygulamak için okulda gezmeye veya öğrencilere söz vermeye devam edebilir.

(8) Nöbet görevi, ilk ders başlamadan 30 dakika önce başlar, son ders bitiminden 30 dakika sonra sona erer. Ancak bu süre, okulun özelliğine göre öğretmenler kurulu kararıyla 15 dakikadan az olmamak kaydıyla kısaltılabilir.
Nöbetçi öğretmen her gün okuldan 45 dakika önce olmalıdır. İmkanlar varsa nöbetçi öğretmen saat 8:15'de okulda olmalıdır.

4- Nöbete mazeretsiz gelen öğretmenler hakkında idare tarafından gerekli işlemler başlatılır. 5- Nöbetçi öğretmen derslerden 15 dk okula gelir ve derslerin bitiminden 15 dk sonra okuldan ayrılması gerekmektedir.
Evet, öğretmen okuldan çıkabilir. Ancak, nöbetçi olarak görev yaparken, öğretmenin okulda kalmak ve öğrencilere göz kulak olmak gibi bir görevi vardır. Buna bağlı olarak, nöbetçi öğretmen okula saat belirlenip ayrılma hakkına sahiptir. Dolayısıyla, nöbetçi öğretmen okuldan çıkabilir ancak görevlerini yerine getirdikten sonra zamanında ayaklanması gerekir.

Ayrıca; ders saatleri içerisinde hiçbir öğrenci okul dışına bırakılmaz. Herhangi bir nedenle ders saatlerinde okul dışına çıkması gereken öğrenci olursa; mutlaka velisi tarafından izin alınacak ve izin kağıdı sınıf öğretmenine teslim edildikten sonra velisi ile birlikte okul dışına çıkılacaktır.
Genel olarak, okulların öğle arasında çıkma yasakları olduğu söylenebilir. Ancak her okulun kendi yönetmelikleri ve kuralları olacağından, çıkma yasağının ne derece sıkı tutulduğu ya da öğrencilerin çıkışlara izin verildiği okuldan okula değişebilir. Öğretmenlerin, görevlilerin veya okul yönetiminin öğrencileri denetlemeleri gerekebilir. Bazı okullarda, öğrenciler öğle arasında dışarı çıkma izni alabilmek için belirli koşulları karşılamalıdır.

ne bağlı okullarda görev yapan nöbetçi müdür muavini, nöbetçi öğretmen, okul sekreteri ve hizmetlilerin görevleri ile ilgili genelge.] Bununla ilgili genelge var ve açıkça yazıyor ki, nöbetçi öğretmen boş geçen derslere girmek zorundadır. Defteri imzalaması ve yoklama alması gerekir.
Nöbetçi öğretmenler yoklama alabilir. Ancak, bu durum hekimlere, öğrenci velilerine veya okul idare kurullarına bildirilmelidir. Bu durum, okulun güvenli ortamını koruma ve önlem amacıyla düzenlenir. Nöbetçi öğretmen okuldaki her öğrencinin sınıfında tarih ve saatleri not eder ve her öğrencinin ders başlangıç ve bitiş zamanlarını kontrol eder. Ayrıca, nöbetçi öğretmenler genellikle sınıflardaki disiplini ve öğrencilerin aktivitelerini de izleyebilirler.

Okula gelen ve gidenleri kontrol edip ve durumlarıyla ilgilenmek. Beklenmedik olaylar karşısında gerekli önlemleri almak, durumu okul yönetimine bildirmek. Nöbeti süresinde okulun eğitim, öğretim ve disiplin gibi çeşitli işlerini izlemek ve bu hususlarda günlük önlemleri almak.
1. Öğrencileri koruyup güvenliklerini sağlamak. 2. Öğrencilerin disiplinini sağlamak ve gerektiğinde uyarı ve cezalandırma yapmak. 3. Öğrencilerin zamanını etkin bir şekilde kullanmalarını sağlamak. 4. Öğrencilerin okulda ödevlerini tamamlamasını veya üzerine çalışmasını sağlamak. 5. Sınıf ortamını ve alanın düzenini koruyarak insani değerlere saygıyı göstermek. 6. Tutulan sınıf dersleri ve diğer öğretim aktivitelerinin yürütülmesini denetlemek. 7. Okulun uyguladığı ilkeleri, kuralları ve güvenlik talimatlarını adım adım uygulamak. 8. Çocuklar arasındaki anlaşmazlıkları çözmek. 9. Öğrencilere ve velilere danışmanlık hizmeti vermek. 10. Öğrencilerin özel günlerini ve etkinliklerini planlamak.

(9) Nöbet görevine özürsüz olarak gelmeyen öğretmen hakkında, derse özürsüz olarak gelmeyen öğretmen gibi işlem yapılır. (10) Nöbetlerde uyulması gereken esaslar öğretmenler kurulunda görüşülerek okul yönetimince nöbetçi öğretmen görev talimatnamesi hazırlanır. Öğretmenlere yazılı olarak duyurulur."
Nöbet tutmak istemeyen öğretmenlerin, yönetim ile görüşerek nöbet tutmamaları için anlaşma sağlamaları önerilir. Bu tür anlaşmalar, sınıfta bulunacak başka bir öğretmenin, gözetmenin veya başka bir öğretmenin nöbet tutmasına katkıda bulunmayı kapsayabilir. Ayrıca, nöbet tutmak istemeyen öğretmenler, başka görevlerin üstlenilmesini de değerlendirebilirler. Örneğin, danışmanlık ya da öğrencilerle ekstra etkinlikler planlamak gibi.