Nöbet Muafiyeti Gerektiren Hastalıklar


Sponsorlu Bağlantılar

Hemşirelerin yüksek tansiyon, şeker, bel ağrısı ve aile fertlerinin sağlık sorunlarını gerekçe göstererek rapor aldığını kaydeden Kemik, ''Maalesef doktorlar, hemşirelere kolayca 'nöbet tutamaz' raporu veriyor.
Hemşire nöbet tutamaz raporu; fiziksel hastalıklar, geçmiş psikolojik kondisyonlar veya diğer sağlık problemleri (örneğin göz zayıflığı) gibi sebepler yüzünden çalışma şartlarını desteklemek için hasta bakımı vermekten alıkonulan hemşireler için alınan raporlardır. Rapor, hasta bakımının seviyesinin olumsuz olarak etkilenebilecek konumda olduğunu gösterir.

Tam teşekküllü bir hastanenin sağlık kurulundan randevu alır. Sağlık kurulu muayenesinde, kurulun personelin nöbet tutmasına engel bir sağlık probleminin olduğuna kanaat getirmesi gerekir. Personelin nöbetlerden muaf tutulması gerektiğine karar veren kurul, nöbet muafiyet raporunu düzenler.
Nöbetten muaf olmak isteyen kişiler, kendilerine verilmiş olan hastanede nöbetli olma görevini ilgili hastaneye yazılı olarak bildirip özür dilemelidir. Özür bildirimi, özür dileme mektubu şeklinde yazılı bir bildiriyle üstlerine itiraz etmeleri veya doktorluk yetkisine sahip bir personel aracılığıyla yapılmalıdır. Ayrıca, nöbetten muaf olmak isteyen kişilerin, belirlenen süre sonunda görevinde uyumlu olmaları gerekiyorsa, o zamana kadar nöbetlerini görevli bir kişiye devretmeleri gerekecektir.

Kanunen bakmakla yükümlü olduğu özürlü aile bireyinin, bakıma muhtaç olduğunun ilgili mevzuatına göre alınmış geçerli özürlü sağlık kurulu raporu ile belgelendirilmesi kaydıyla bu durumdaki personel, mesai saatleri dışındaki nöbet görevinden ve gece vardiyasından muaf tutulacaktır.
Gece nöbeti tutamayacak kişiler çocuklar, yaşlılar, sağlık sorunu olanlar, müslimler (diğer dinden insanlar için de geçerli); bazı ülkelerde 16 yaş altındaki çocuklar ve gençler, kadınlar gibi insanlar olabilir.

Sağlık Bakanlığı, sağlık personelinin çalışma koşullarının iyileştirilmesi için bazı yeni düzenlemeler yaptı. Buna göre ebe, hemşire ve sağlık memurları başta olmak üzere sağlık personeli bundan böyle tutukevlerinde üst arama memuru gibi çalıştırılmayacak.
Genellikle 18 yaşından sonra nöbet tutulmaz. Ancak bazı durumlarda 17 yaşından sonra nöbet tutmaya başlanabilir.

2- Vardiyalı hizmetle görevlendirilen memurlar da yemek ve dinlenme süresinde dinlenmeleri mümkün bulunmaktadır. 3-Memurların yemek ve dinlenme saati dışında nöbetleşe dinlenmesi mevzuata uygun değildir. Memurlar mesai saatleri içerisinde nöbetleşe uyumaları, dinlenmeleri doğru değildir.
Hemşireler gece nöbetinde uykuya izin verilen birkaç dakika dışında genellikle uyuyamaz. Hemşireler gece nöbetlerinde, hastaların desteği ve tedavisi için çalışmalarına devam etmeleri gerektiğinden, uyku uyuma süreleri kısıtlıdır. Nöbet süresince hemşireler aralıklı olarak mola vermeli ve hastaların ihtiyaçlarını gidermek için uyanık olmalıdırlar.

09.05.2005 tarih ve 9155 (2005/79) sayılı Bakanlık genelgesinde, hizmette 25 yılını doldurmuş sağlık personelinin, hizmetin aksatılmaması kaydıyla mümkün mertebe nöbet hizmetlerinden muaf tutulmalarının sağlanacağı, hususlarına açıklık getirilmiştir.
Hemşireler en az üç yıl sonra nöbet tutmaz. Bu süre, mevzuat gereği her biri için farklı olabilir.

Özürlü memurlara da isteği dışında gece nöbeti ve gece vardiyası görevi verilemez.” hükmü yer almaktadır.
Engelli raporu olan kişi nöbet tutmaz. Kişi engelli raporlu olmasına rağmen askerliğe alınmaz. Engellilik durumunu açıkça ortaya koyan kanıtlar aranarak, kişiye görev verilmemesi gerekir.

kurum ihtiyaçları çerçevesinde değerlendirilen rapor nöbetten muaf olmanıza kesin bir gerekçe oluşturmayabilir. çünkü diyabette ilaçlarla kontrol sağlandıktan sonra normal hayata (iş yükü dahil) engel bir durum oluşturmaz.
Kısaca cevap vermek gerekirse hayır. Diyabet hastaları, özel şartlara göre belirlenmiş diyet ve egzersiz programlarına uymaları gerektiğinden, nöbet tutmaya uygun değildir. Ayrıca, sağlık durumlarının ne zaman değişebileceği konusunda kaygıları da vardır. Dahası, çoğu zaman, nöbet günlerinde bazı gıdaların tüketilmesine izin verilmeyebilir, çünkü hastalar diyet yapmalıdır. Bu nedenle, diyabet hastaları genellikle nöbet tutmamalıdır.