Nitel Araştırma Örneği


Sponsorlu Bağlantılar

Örnek Olay Yöntemi, tek bir olayı veya birkaç olayı derinlemesine inceleme demektir.Bazen bir zaman dilimindeki sosyal olaylar da incelenebilir.Örnek olay yönteminde bir ya da daha fazla organizasyon grup veya topluluk hakkında belirli bir süre boyunca sistematik araştırmanın yürütülmesi ve analiz edilmesi esastır.
Nitel araştırma örnek olayı, bir deneyim ya da meydana gelen olayın detaylı olarak incelenmesidir. Nitel araştırma, nedenleri ve sonuçları tanımlamak ve kavramları, süreçleri veya gözlemleri anlamak için kullanılır. Örneğin, öğrencilerin akademik başarısının etkilerini anlamak için kullanılan Nitel Araştırma Örnek Olayı, öğrencilerde kendi aralarında karşılaştırmalar yapılmasını, okul performansının belirlenmesini ve farklı müfredat tekniklerinin kullanılabilirliğini gösterecek şekilde tasarlanmış olmuştur.

Örneklem seçimi, araştırmacının titizlikle üzerinde durması gereken bir adımdır. Örnekleme, çalışma evreninden, araştırma amacına uygun örnek grubun belirlenmesi süreci ya da yöntemi olarak tanımlanmaktadır. Bu örnek grubun kendisine ise örneklem denilmektedir.
Örneklem, araştırmacıların çalışma konusu ile ilgili genel bir sonuca ulaşmak için, araştırma çerçevesini tasarladıkları ve teorik varsayımlarını gösterdikleri tüm verileri toplama için kullandıkları belirli bir kümedir. İstatistiksel araştırmalar için örneklem büyüklüğü önemlidir, çünkü bilim insanlarının tespit etmek istedikleri özellikleri ölçebilmek için yeterli sayıda örnek bulmaları gerekmektedir. Örneklemin yöntemi, araştırmacının kullanacağı verileri toplamak için hangi yöntemi seçtiğine bağlıdır. Örneklem seçimi, her zaman tüm hedef populasyonu için geçerli olmayan özel bir durum halindedir.

Nitel araştırma, yapılandırılmamış gözlem, yapılandırılmamış görüşme ve doküman inceleme gibi nitel veri toplama tekniklerinin kullanıldığı, olgu ve olayların kendi doğal ortamları içinde gerçekçi ve bütüncül bir şekilde ortaya konmasına yönelik nitel bir sürecin izlendiği araştırmadır (Yıldırım ve Şimşek 2005, 39).
1. İşletmelerin ürün ve hizmetlerinin güvenilirliğini test etmek için nitel araştırma yapmak. 2. Endüstriyel üretim ve pazarlama kararlarını etkileyen faktörleri anlamak için nitel araştırma yapmak. 3. Müşteri hizmetlerinin ve satış ekibinin verdiği deneyimleri anlamak için nitel araştırma yapmak. 4. İşletmelerin ürün ve servislerinin rakipleriyle karşılaştırılması için nitel araştırma yapmak. 5. Ürün ve hizmetlerin arkasındaki iş süreçlerini anlamak için nitel araştırma yapmak. 6. Müşterilerin ihtiyaçları, zevkleri ve istekleri hakkında daha detaylı bilgi edinmek için nitel araştırma yapmak. 7. İşletmeler yönetiminin mevcut stratejisini kontrol etmek için nitel araştırma yapmak.

Nitel araştırmalarda genellikle gözlem, yapılandırılmış veya yarı yapılandırılmış görüşme, odak grup görüşmesi, söylev ve metin analizi gibi veri toplama yöntemleri kullanılmaktadır.
Bir araştırmanın başarılı bir şekilde yapılabilmesi için öncelikli olarak konunun detaylı bir biçimde araştırılması gerekir. Konu hakkında ilgili literatür, akademik makaleler, kitaplar ve daha önce yapılan araştırmalar incelenmelidir. Araştırmaya girişilmeden önce mevcut durumun ve problemlerin tanımlanması, soruların ve hipotezlerin oluşturulması gerekmektedir. İleriye doğru ilerlemek için ise nitel araştırma teknikleri ve yöntemleri tercih edilebilir. Bunun için öncelikle uygun veri toplama aracı seçilmeli; bu veri toplama aracı anketler, röportajlar ve gruplara yönelik tartışmalar olabilir. Daha sonra veriler toplanıp düzenlenmeli, analiz edilmeli ve sonuçlar elde edilmelidir. Son olarak ise verilerin değerlendirilmesi ve sonuçların raporlanması gerekir.

Nitel araştırmaların, literatürde sık sık sözü edilen altı özelliği vardır: (1) doğal ortama duyarlılık, (2) araştırmacının katılımcı rolü, (3) bütüncül yaklaşım, (4) algıların ortaya konması, (5) araştırma deseninde esneklik, (6) tümevarıma dayalı analiz.
Nitel araştırma özelliği, bir konu veya problem hakkında derinlemesine detaylı ve kalitatif bilgi edinmek için kullanılan bir araştırma yöntemidir. Bu yöntem klasik tarama anketleri ve hatta mülakatlar gibi daha yüzeysel araştırmalardan farklıdır. Nitel araştırma, insanların davranış, inanç ve motivasyonlarını anlamak için özel olarak tasarlandı. Nikah olmayan kalma, geleneksel evlilik sözleşmeleri gibi konular hakkında derinlemesine bilgi edinmek için kullanılan bir çalışmadır. Nitel araştırma, oldukça uzun süren ve emek isteyen bir süreçtir. Uzmanlar bu yöntemlerin özgün sonuçlar elde etmek için en iyi şekilde kullanılabileceğini belirtiyor.

Nitel araştırma, ayrıntılı, derinlemesine ve zengin bilgi edinmeyi amaçlar. Bu yüzden bu yöntem nicel araştırma içerisinde kullanılmaz. 6-12 kişiyi bir araya getirip bir konu hakkında moderatör eşliğinde dinamikleri, grup üyelerinin nasıl algıladığını ortaya çıkarır.
Nitel araştırmanın büyüklüğüne göre değişebileceği için, nitel araştırma kaç kişiyle yapılacağını belirlemek tam olarak doğru cevabı vermek pek mümkün değildir. Nitel araştırmada kullanılan çalışma kişi sayısı genellikle küçük olur. Bazen tek bir kişi Yeterli olabilir. Fakat nitel araştırmalar hakkındaki anahtar çalışma grubun belirlenmesi ve nitel araştırma sürecinin planlanmasıdır.

Örneğin keşifsel araştırmalarda ya da nitel araştırmalarda hipotez kurulmaz. Hipotez, neden sonuç ilişkilerini ortaya koymak isteyen açıklayıcı araştırmalarda, başka bir deyişle hipotez sınamaya yönelik araştırmalarda kurulur. Bir araştırma problemi tek bir hipotezden oluşmak zorunda değildir.
Evet, bir araştırmanın amacına ve konusuna bağlı olarak bir hipotez olabilir. Örneğin, bir bilimsel araştırmada, herhangi bir fenomen hakkındaki bilgi ve düşüncelerin sorgulanması için bir ipucu olmak üzere bir görüş (hipotez) ortaya konabilir. Bu hipotez eksik olan bilgileri tamamlamak amacıyla test edilerek sonuçlar elde edilir.

Nitel veriler, bir konuyu ölçmekten ziyade tanımlamaya çalışan bilgileri toplar. İzlenimler, görüşler ve fikirlerden oluşur. Nitel anketler daha az yapılandırılmıştır: İnsanların motivasyonları, düşünceleri ve tutumları hakkında bilgi edinmek için konunun derinlemesine incelenmesini amaçlar.
Nitel araştırma, veri toplayan ve analiz eden farklı türlerden biridir. Nitel araştırmanın amacı, derinlikli bir şekilde anlaşılmak istenen bir konu hakkındaki görüşleri ve deneyimleri belirlemek, anlamak ve keşfetmektir. Nitel araştırma genellikle nüfus hakkındaki verilere dayalı olarak gerçekleştirilen çoğulcu dokümantasyon veya araştırma tekniklerini kullanarak gerçekleştirilir. Veriler nitel araştırmalarla elde edildikten sonra, analiz edilerek anlamaya çalışılır. Nitel araştırmalar, gözlemci tarafından ya da katılımcı tarafından saptamadan elde edilebilecek çok sayıda bilgi toplamaya ve deneyime dayanmaktadır. Nitel araştırma yapılmasının temel nedeni, günlük yaşamda sürekli olarak meydana gelen konular hakkında bilgi edinmektir. Nitel araştırma, özellikle insanların algıları, tutumları ve davranışları hakkında veri edinmeyi hedefleyen kuruluşlar ve araştırmacılar için oldukça önemlidir.