Net Maaş Hesaplama


Sponsorlu Bağlantılar

Net maaş, brüt maaştan yapılan kesintiler sonucunda ortaya çıkar. Yani net maaş işçinin eline kesinti olmadan geçen paradır. En basit haliyle net maaş hesaplaması Net Maaş = Brüt Maaş – (SGK Primi + İşsizlik Primi + Gelir Vergisi + Damga Vergisi) baz alınarak hesaplanır.
Net maaş, bir çalışanın vergi, sosyal güvenlik ve diğer ödemeleri yapılmadan kalan Net maaşını hesaplamak için kullanılan bir terimdir. Net maaş, ücret veya sabit ücret bazında hesaplanır. İşveren çalışanın ücretini, vergi, sosyal güvenlik işlemleri ve diğer ödemeleri çıkarılmadan önce dikkate alır ve net maaş olarak çalışanına ödeme yapar.

Brüt, ücret ve ağırlık hesaplamalarında geçen bir terimdir. Çalışana ödenen paranın kesinti ve vergiler yapılmadan olan haline brüt ücret denilmektedir. İşçinin maaş bordrosunda görünen, sigorta, vergiler ve kesintileri de içeren toplam tutardır. Bu hesaplamaya sigorta ve vergiler de dahildir.
Brüt is a term used in genetics and refers to the offspring of a particular genetic line, especially when referring to poultry or livestock. Brüt is also used to refer to an animal that is in its purest form, without any crossbreeding.

Brüt maaş, kısaca çalışanın aylık kazancından kesintiler yapılmadan önceki maaşıdır. En basit haliyle brüt maaş hesaplaması Brüt Maaş = Net Maaş + SGK primi + İşsizlik Primi + Gelir Vergisi + Damga Vergisi kullanılarak yapılır.
Brüt ve net maaşın hesaplanması, çalışanın aldığı ücretleri ve primleri içerecek şekilde gerçekleştirilir. Brüt maas, ödenen ücretleri ve primlerin toplamıdır. Bununla birlikte, vergiler, primler, sigorta ödemeleri ve diğer kesintiler dikkate alınarak net maaş hesaplanır. Örneğin, bir çalışan, brüt maaş olarak yüksek bir miktar alsa da, bu meblağdan vergi kesintisi, tazminat, sigorta ve diğer kesintiler düşülünce geride kalan tutar net maaşını oluşturur.

aslında net ücret; brüt ücretten sigorta primi işçi payı (brüt ücretin yüzde 15'i), gelir vergisi (yüzde 15 ile yüzde 35 arasında değişen oranları vardır) ve damga vergisinin (brüt ücretin binde 7,59'u) çıkarılması ve kalan tutarın asgari geçim indirimi ile toplanması şeklinde bulunur.
Net maaş brüt maaşın yüzde kaçı her durumda farklı olacaktır. Yerel vergi oranları, ücretlilerin duruma özel destekleri gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak, net maaşın brüt maaşın yüzdesi arasında büyük farklılıklar olabilir. Bununla birlikte, ülkemizde genel olarak, net maaşın brüt maaştan yaklaşık yüzde elli ve altı arasında olduğu düşünülmektedir.

Maaşın ne kadar ? haftalık başına 5,500 TL günlük ne kadar eder? Eğer Haftalık başına 5,500 TL kazanırsanız, Günlük maaş maaşınız 1,100 TL olur. Bu sonuç, haftada 40 çalıştığınız varsayıldığında taban maaşınızın bir yıl içinde çalıştığınız saat, hafta ve ayların miktarına göre çarpılmasıyla elde edilir.
Türkiye'deki günlük asgari ücret 2021 yılında 2.300 TL'dir.

2023 Net Asgari Ücret Ne Kadardır? 2022 Aralık ayında alınan karara göre asgari maaş ödemelerine toplam %54 oranında ara zam yapılmıştır. Asgari ücret zammı kararının ardından belirlenen net tutar ise 8.506,80 TL olmuştur.
Net Maaş, hemen hemen her işte farklı olmakla birlikte, insanların maaşı net olarak ne kadar alacağına bağlı olarak değişebilir. Net maaş, toplam maaştan çıkartılan vergileri, sigorta primlerini ve diğer kesintileri içerir.

Bu rakamın 10 bin 8 lirası brüt asgari ücret, 1551 lira 24 kuruşu SGK Primi (işveren payı), 200 lira 16 kuruşu işveren işsizlik sigorta primi kalemlerinden oluştu. Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz?
SGK tarafından belirlenen tutar, yaklaşık olarak ayda 695 TL'dir.

2022'nin ikinci döneminde geçerli olan kıdem tazminatının yıllık tavan tutar 15.371,40 TL olarak belirlenmişti. Asgari ücretli bir çalışan, bir yıllık çalışmasının karşılığında brüt asgari ücret tutarında kıdem tazminatı hak ederken yeni asgari ücretle çalışanın yıllık kıdem tazminatı 6 bin 471 liraya yükseldi.
Asgari ücretle çalışan bir işçinin 1 yıllık tazminatı, çalışanın kazandığı aylık asgari ücretin 12 katı kadardır. Daha doğru bir şekilde hesaplamak için, işçinin kazandığı toplam aylık asgari ücreti alarak bu rakamı 12 ile çarpmanız gerekir. Örneğin, bir işçi ayda 1000 TL asgari ücret alıyorsa, 1 yıllık tazminat 12 x 1000 TL = 12.000 TL olacaktır.