Ne Zaman Emekli Olurum


Sponsorlu Bağlantılar

E-devlet üzerinden TC kimlik numaranız ve şifreniz ile sisteme giriş yaptıktan sonra arama kutusuna 'Çalışma Hayatım' yazarak çıkan seçeneğe tıklayın. Açılan sayfada "Ne zaman emekli olurum?" başlığı altında prim ödenen gün sayısı ve emeklilik yaşı bilgileri yer alacak.
Emeklilik hesaplaması yapmak için emekli olabileceğiniz tarihi öğrenmeniz gerekmektedir. Emekli olma yaşınız ya da çalışmış olduğunuz alanın işleyiş standartlarına ve sigortalı çalışma süresine göre belirlenmektedir. Bu bilgilere bağlı olarak emekli olma yaşınızı hesaplayabilir ve emekli olabileceğiniz tarihi öğrenebilirsiniz.

uyg.sgk.gov.tr/AylikHesap/ sayfasına girditen sonra, T.C kimlik numarası, SSK sicil numarası, baba adı, nüfus il, doğum tarihi bilgilerinin girilmesi gerekiyor. Bilgiler girildikten sonra sorgula butonuna basılarak emekli maaşı hesaplaması yapılabiliyor.
Eyt, başka birisinin sizi çok üzdüğünü hissediyorsanız ve bunu örtbas etmeye çalışıyorsanız, öncelikle kendinize olan dürüstlüğünüze başvurmalısınız. Öfke kontrolünü sağlamaya çalışın – öfkeyle tepki vermek, duygularınızı havada bırakmanın yanlış bir yoludur, çünkü bunu karşı tarafla nasıl ilerlediğiniz ve problemi çözme potansiyelinizi etkileyecektir. Dikkatli, açık, anlayışlı ve dürüst olun. Duygularınızı ve İsteklerinizi ifade edin. Öfkeyi kontrol ettikten sonra cesaretinizi toplayıp üzücü durumu karşı tarafın ne duyduğuna dair konuşmaya hazır olun.

8 Eylül 1999 tarihinde 4447 sayılı Kanun ile birlikte kadınlarda emeklilik yaşı 58, erkeklerde 60 oldu. 2008 yılına gelindiğinde ise ilk kez sigortalı olarak işe başlayacaklar için 5510 sayılı Kanun ile emeklilik yaşı 65'e yükseltildi.
1 Ocak 2021 tarihinden itibaren emekli olma yaşı 65 olmuştur. Ancak, çalışanların bazı koşullara bağlı olarak 62 yaşından önce emekli olabilmeleri mümkündür.

Bu kapsamda kadınlar 50, erkekler 55 yaşla yaş haddinden emekli olabilecek. Bağ-Kur'lu erkek çalışanların 5400 günle emekli olması için belirlenen yaş ve ilk işe giriş tarihine göre belirlenen prim gün sayısına göre hesaplanıyor.
Evet, 50 yaşında kadınlar emekli olabilirler. İşçi statüsüne sahip olanlar 15 yıl, memur statüsüne sahip olanlar 18 yıl sigortalı çalışma süresi tamamladıklarında, ikisinden de herhangi birinin emekli olma hakkı vardır.

EYT'li SSK'lılarda 5000 – 5975 prim günü ve kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresi aranacak. BAĞKUR'lu ve Emekli Sandığı'na tabi erkekler 9000, kadınlar 7200 prim gününü tamamlayarak emekliliğe hak kazanacaklar.
Kişinin ne gibi bir eylemde bulunduğuna, öncelikle bunun ne kadar zaman alacağına ve daha sonra ne gibi. durumların ortaya çıkabileceğine bağlı olarak değişir. Örneğin, bir ev almak için, ödemelerin yapılması ve tüm gerekli belgelerin toplanması gerekebilir ve bu her bir kişi için farklı süreler alabilir.

Yeni EYT düzenlemesinde 3600 prim günü ise kapsam dışı kaldı. Şu an yürürlükte olan mevzuaata göre kısmi emeklilik için kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaş şartı var. Şartlar eğer 1999 öncesine dönseydi o zaman 3600 prim gününü dolduran vatandaşlar da 50-55 yaş şartını sağladıklarında emekli olabilecekti.
Hayır, emekli olmak için asgari çalışma süresi 20 yıldır.

Sosyal güvenlik mevzuatında yıl ve ay kaç gün olarak kabul edilmiştir. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 3. maddesi 14-15 fıkralarında sigorta primleri açısından ay 30 gün yıl ise 360 gün olarak kabul edilmiştir.
Bir yıl 365 gündür.

5000 prim günü önerisi reddedildiTBMM'de görüşmeleri devam eden Emeklilikte Yaşa Takılanlar kanun teklifine ilişkin, kademeli prim gün sayısının 5000 gün olarak düzenlenmesine yönelik CHP, İYİ Parti ve HDP'nin verdiği önergeler, AK Parti ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.
Hayır, 5.000 gün kabul edilmedi.