Mümtazen Terfi Ne Demek


Sponsorlu Bağlantılar

Türkiye'de savcılıkCumhuriyet başsavcısı cumhuriyet savcısının hiyerarşik amiridir.
Savcının hukuki üstü, yürütme yetkileriyle görevlendirilmiş bağımsız bir savcılık aracılığıyla belirlenen bir savcı başkanı veya daha yüksek bir savcı tarafından temsil edilir. Bu kimseler, üst mahkeme ya da ilgili resmi kurum tarafından atanır.

Hâkimler, 2802 sayılı Kanun'a göre di- ğer kamu görevlilerinden farklı yükselme şartlarına tabi tutulmuştur. Hâkimler, 2802 sayılı Hâkimler ve Savcılar Kanunu'nun 20. maddesine göre, her yıl kademe iler- lemesi ve 21. maddesine göre 2 yılda bir derece yükselmesi yapar.
Hakimlikte terfi, bir hakimin mevkii veya ücret düzeyini yükseltilmesidir. Bu durum genellikle ilgili alandaki tecrübe ve kabiliyetleri ile değerlendirilir. Terfi sırasında, hakimin unvanlarının da güncellenmesi gerekebilir. Hakimler, ek düzeyde yükselmeyi sağlayan pozisyonlara ödüllendirilmek için üstün hizmet ve başarı göstermelidir.

Hâkimlik ve savcılık mesleği; üçüncü sınıf, ikinci sınıf, birinci sınıfa ayrılmış ve birinci sınıf olmak üzere dört sınıfa ayrılır. Birinci sınıfa ayrıldığı tarihten itibaren üç yıl süre ile başarılı görev yapmış ve birinci sınıfa ayrılma niteliklerini yitirmemiş hâkim ve savcılar birinci sınıf olurlar.
Türkiye'de hakim olmak için en az 10 yıl hukuk eğitimi alınması gerekmektedir. Bununla birlikte, Türkiye'deki Adalet Bakanlığı'nın düzenlemiş olduğu Hakimlik Sınavını başarıyla geçmek de gerekmektedir.

MADDE 15 - (1) Bir yıla kadarki hâkimlik ve Cumhuriyet savcılığı dışındaki bir hizmetin değerlendirilmesi nedeniyle, en az bir yıllık hâkimlik ve savcılık hizmeti ile derece yükselmesi incelemesine giren hâkim ve savcılar, bu İlke Kararında öngörülen diğer şartları taşımaları hâlinde tercihan veya mümtazen ...
Terfi yükselme ilkesi, bir kuruluş veya organizasyonda çalışanların belli bir süre içinde unvanlarının ve ücretlerinin artmış olmasını sağlayan bir prensiptir. Bu ilke, çalışanların en iyi performanslarını sergilemesi ve başarılı olması için öncelikle çabanın ve emeğinin karşılığı olarak kabul edilir. Terfi yükselme, çalışanların motive olmalarını, girişimci olmalarını ve üretken olmalarını teşvik eder. Terfi yükselme ilkesi aynı zamanda bir ödül olarak da görülmektedir.

16.12.2013 tarihinde Yargıtay Üyeliğine seçilen Sayın Bekir Şahin, Yargıtay Büyük Genel Kurulunca 30.05.2019 tarihinde Yargıtay Ondördüncü Ceza Dairesi Başkanlığına, 04.06.2020 tarihinde Yargıtay Büyük Genel Kurulunca gösterilen adaylar arasında Cumhurbaşkanınca Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına seçilmiş olup halen bu ...
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'na göre, en büyük savcı Cumhuriyet Başsavcısıdır. Cumhuriyet Başsavcısı, adalet bakanlığı tarafından atanır.

2802 sayılı Hâkimler ve Savcılar Kanunu'nun 8. maddesinin (b) bendi uyarınca hakim adaylığı sınavlarında "giriş sınavının yapıldığı yılın ocak ayının birinci günü itibarıyla 35 yaşını doldurmamış olmak" şartı aranmaktadır.
Hakim ve savcı olmak için, Türkiye'de 25 yaşını doldurmuş olmak gerekiyor. Ancak, savcı olmaya başlamak için, ilgili bölüme girmek için en az 28 yaşında olmak gerekiyor.