Müfettişler Öğretmeni Denetleyecek Mi


Sponsorlu Bağlantılar

Okulları ve öğretmenleri artık eğitim müfettişleri denetleyecek.
Hayır, okullarda müfettiş denetimi hâlâ devam etmektedir. Türkiye'deki okullar, öğretmenlerin ve okul yöneticilerinin her türlü davranış ve eylemlerini denetlemek amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı tarafından atanan müfettişler tarafından denetlenmektedir. Müfettişler, okul yöneticilerine ve öğretmenlere görevlerini yerine getirerek öğrencileri en iyi şekilde eğitleme konusunda yardımcı olmaktadırlar.

Milli Eğitim Bakanlığı, ilköğretim müfettişlerinin öğretmenler üzerindeki denetim yetkisini kaldırdı. Artık ilköğretim müfettişleri, öğretmenlere sicil notu veremeyecek. İlköğretim müfettişlerinin öğretmenler üzerindeki denetim yetkisi sona erdi. Artık müfettişin görevi, öğretmenlere 'rehberlik' etmek olacak.
Müfettiş öğretmen, bir okulda öğretim üyesi olarak görev yapan bir öğretmen değildir. Dolayısıyla, müfettiş öğretmeni, okulun idari bir üyesi tarafından görevden alınamaz. Bir okul müdürü, öğretim üyesi olarak görev yapan bir öğretmeni görevden alma yetkisini elinde tutar. Okul müdürü, eğitim kurumuna, öğretim üyesinin görevden alınmasının uygun olup olmadığının kararını verebilir.

Sadece öğretmeni değil, gerekirse milli eğitim müdürünü bile görevden alabilir. Bakanlık müfettişi doğrudan bakan adına görev yapar. Sadece öğretmeni değil, gerekirse milli eğitim müdürünü bile görevden alabilir.
Öğretmenlerin denetlenmesi özel ve kamusal okullarda kişisel olarak denetleyiciler tarafından gerçekleştirilir. Bazen, özel okul için aileler, çevresel etkili veya öğretim üyelerini kontrol edecek kendi denetleyicileri seçebilir. Kamu okullarında ise çoğunlukla, eyaletteki okul bölgeleri, il yönetimi veya ulusal okul sistemi yetkilileri öğretmenlere denetim uygulayacak denetleyici görevlendirebilir.

Dolayısıyla, öğretmenlerin ders denetimi işleri daha önce belirlenen mevzuat gereğince okul müdürlerine bırakılmıştır (MEB, 2000).
Genel olarak hayır. Müfettişler, öğretmenlerin yaptıkları eylemleri inceler ve düzensizlikleri raporlar, ancak ceza vermek dışında, diğer disiplin önlemlerini almak için, okul yönetiminin karar vermesi gerekir.

müfettiş bakana bağlı çalışır ve kurum bünyesinde tüm birimleri soruşturma yetkisine haizdir. açığa alma yetkisi dışında ceza verme yetkisi doğrudan yoktur.
Hayır, öğretmen müfettiş olamaz. Müfettiş olarak görev yapmak için özel bir eğitim ve sertifikalar gereklidir. Öğretmenler arasında kim müfettiş olabilir? İlöğretim Kurumu Müfettişi ve Okul Müfettişi olmak için asgari bir lisans seviyesinde eğitim almayı gerektiren bazı kariyerler bulunur.

Halen Millî Eğitim Bakanlığı kadrolarında görev yapan ve en az 8 yıl öğretmenlik deneyimi olan, 35 yaşını doldurmamış tüm öğretmenler/yöneticiler eğitim müfettiş yardımcılığı sınavına başvuru yapabilecek.
Meb Müfettişleri, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından atanan, eğitim kurumlarının ve ilgili organizasyonların faaliyetlerinin düzenlenmesinde görev alan uzman müfettişlerdir.Görevleri, Eğitim Kurumlarında ve İlgili Organizasyonlarda; işleyen sistemin mukavemet gösterip göstermediğini ve uygunluğunu denetlemek, yetkilendirilen kişilerin eylemlerini izlemek, denetim raporlarının hazırlanmasına yardımcı olmak ve denetimleri sonuçlandırarak tavsiyelerde bulunmaktır.

Eğitim müfettişleri rehberlik, iş başında yetiştirme, denetim, izleme ve değerlendirme, araştırma, inceleme, soruşturma ve ön inceleme çalışmalarını yapmak gibi çok geniş ve derin birden fazla alanda sorumlu kılınmışlardır.
Müfettişler, idareci ve görevlilerin kamu gelirlerini, harcamalarını, harcama ve bütçe uygulamalarını, kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasını sağlamayı hedef alan denetim çalışmalarını gerçekleştirmek için atanmış olan geçici yetkililerdir. Müfettişler, kamu idaresinin hukuksal, finansal ve mali denetimlerini, personel, tedarik ve diğer çalışmalarını da denetleyebilir. Denetimler, kurumların kararlarının uygunluğunu, prosedürlerin uygunluğunu, amaçların ve hedeflerin ulaşılabilirliğini, kamu kaynaklarının korunmasını ve kullanımını değerlendirmeyi içerir.

Müfettiş, bağlı olunan kurumun işleyişini inceler ve denetler. Gerekli görürse çalışanlarla veya müdürlerle ilgili soruşturma başlatabilir. Yaptığı bütün incelemeleri bir rapor haline getirir. Bu raporu kurumun en üst amirine sunmakla görevlidir.
Türkiye'de bulunan meb müfettişlerinin sayısı her yıl değişmektedir. Ancak, Türkiye Milli Eğitim Bakanlığı'nca 2017 yılı itibariyle yaklaşık olarak 4.121 meb müfettişi bulunmaktadır.