Mesleki Eğitim Merkezi Ek Ders Yönetmeliği


Sponsorlu Bağlantılar

Ancak Kararın 6' ncı maddesinde belirtilen aylık karşılığı ders görevini tamamlayan; Müdür, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcılarına haftada 6 saate kadar fiilen koordinatörlük görevini yapmaları kaydıyla ek ders görevi verilebilir.
Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü her öğrencinin bireysel ihtiyaçlarına göre ek ders alımına izin verir. Öğrenciler günlük yükümlülükleri ve saatleri dikkate alarak, etkinliklere katılmakta oldukları öğrenme faaliyetlerine bağlı olarak, ek ders/kurs alabilirler.

Sonuç: MTAL bünyesindeki MESEM programı dersleri hafta içi çalışma çalışma saatleri dışında veya hafta sonu yapılıyor ise, bu dersler tam gün tam yıl eğitim kapsamındadır. Ek ders kararı md.8-1-a-2 maddesine göre bu programdaki dersler için +10 saate kadar ek ders görevi verilebilir.
Mesem, okulunuzdaki sınıf sayısına ve saatlerine bağlı olarak değişebilir. En fazla dört ek ders alabilirsiniz.

Hafta sonu yapılan MESEM dersleri tamgün tamyıl kapsamında yapılmaktadır. Öğretmenin ders alma zorunluluğu yoktur. Öğretmen hafta sonu ders alırsa ilave 10 saate kadar ekders ücreti alabilir. Hafta sonu yapılan MESEM dersleri tamgün tamyıl kapsamında yapılmaktadır.
Hayır, meslek dersleri hafta sonlarında yapılmaz. Meslek dersleri normal okul günlerinin ders programı içinde verilir. Eğer meslek dersi kapsamında özel bir etkinlik planlanmışsa, bu durum haricinde meslek dersleri hafta sonlarında yapılmaz.

öğretmenlere, haftada 3 saati geçmemek üzere Bakanlığa bağlı okul ve kurumlarda aylık ve ücret karşılığı fiilen okuttukları her 10 saat ders için 1 saat daha hazırlık ve planlama görevi karşılığında ayrıca ek ders ücreti ödenir.
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından öngörülen kurallara göre, çalışan öğretmenlerin ek ders almalarına izin verilmiyor. Öğretmenler, Milli Eğitim Bakanlığının yayınladığı güncel mevzuat uyarınca öğrencilerle haftada 45 ders, ek ders ve diğer faaliyetler haricinde ilişkili olarak çalışabilecekleri süreyi aşamamak şartıyla seçmeli ihtisas kurslarına katılmaya hak sahibi olabilmektedirler. Ancak öğretmenler, bu ek ihtisas kurslarının, Milli Eğitim Bakanlığının yaptığı özel izinler olmaksızın, çalışma süreleriyle çakışmaması koşuluyla alabilirler.

Buna göre; aylık karşılığı ders görevini tamamladıktan sonra, ilgili kişilere verilebilecek AZAMİ ek ders sayısı şu kadardır: Müdür, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcısı için haftada 6 saat. Genel bilgi ve meslek dersi öğretmeni için haftada 15 saat (Bunun 6 saati zorunludur.)
Meslek müdür yardımcısının ek ders alma süresi bireysel olarak değişebilir. Ek ders alma süresini etkileyen çeşitli faktörler mevcuttur. Meslek müdür yardımcısının ek ders alma süresi, kişinin meslek hayatındaki görevlerinin yoğunluğu, çalışma saatleri ve yıllık izin gibi özelliklerden etkilenebilir.

2021'de Mesleki Eğitim Kanunu'nda yapılan değişikliklerle MESEM'lerin yaygınlaştırılması amaçlandı. Yeni düzenleme ile MESEM'e kayıt yaptıran 9.,10. ve 11. sınıf öğrencileri aylık 1.276 TL, 12. sınıf öğrencileri ise 2 bin 126 TL ücret alıyor. Bu ücretlerin tamamı işverene devlet tarafından ödeniyor.
Mesleki eğitim merkezleri için para konusunda en doğru cevap, mevcut duruma ve eğitim merkezinin ne tarz bir program sunmasına bağlı olarak değişiklik gösterecektir. Bazı mesleki eğitim merkezleri ücretsiz şekilde hizmet verirken, bazıları derslerin alınması için ücret alabilir. Bu ücret tutarı birkaç yüz liradan binlerce liraya kadar değişebilir.

3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu'nda yapılan yeni düzenleme ile mesleki eğitim merkezine kayıt yaptıran bir öğrenci, okurken aylık yaklaşık 1.275 lira ücret alıyor.
Mesem parasi ne kadar olduğuna bağlı olarak değişir. Genellikle mesem paraları 1 ila 25 dolara kadar değerlendirilmektedir.

(3) Milli eğitim müdürlüğünün onayı ile çalışma süresi günde 8 saati aşmamak üzere saat 22.00'ye kadar belirlenebilir." hükümlerine göre bir ders saati süresi ortalama olarak 40 dakikadır.
Meslek öğrencisinin çalışma süresi, öğrencinin ne kadar zaman ayırabileceğine ve seçtiği meslek eğitim alanına bağlıdır. Bazı meslek okulları öğrencileri iki-üç yıl boyunca haftada 40 saat çalışmaya zorluyor. Diğerleri ise öğrencileri her hafta maksimum 20 saat çalışmaları için teşvik ediyor. Ayrıca, öğrencilerin çalışma süresi aynı zamanda seçtiği ya da seçmekte olduğu okul ve programa da bağlıdır. Bazı okullarda öğrencilerin haftada 25 saat çalışması gerekebilirken, diğer okullarda bu süre 30 saata kadar çıkabilir. Dolayısıyla, meslek öğrencisinin kaç saat çalışacağı bir bireyin eğitim alanına ve okula göre değişir.