Mesai Saatleri İçinde İl Dışından Rapor Almak


Sponsorlu Bağlantılar

Memurlar zaman zaman mesai günü görevde olması gerektiği zaman diliminde memuriyet mahalli dışından hastalık raporları alabilmekte ancak bu raporlar mevzuat gereği geçersiz sayılmakta ve ilgili memur görevine çağrılmaktadır.
Hayır, sağlık raporları yalnızca belirli başvuru noktalarından ve hastanelerden alınabilir. Bir kişinin bir şehirden başka bir şehirden sağlık raporu almasının çok zor olduğu da söylenebilir. Bir kişinin sağlık raporunu almak için seyahat etmesi gerekliyse, hastaneye ya da onaylanmış bir sağlık personeli ya da sağlık kuruluşuna giderek sağlık raporunu teslim etmesi gerekiyor.

Evet, memur hafta sonu başka ilden ya da ilçeden, görev mahalli dışındaki herhangi bir yerden sağlık raporu alabilir; fakat bu raporun izne çevrilmesi için MUTLAKA ACİL'den alınmış olması gerekir.
Hayır, mesai saatinden sonra alınan rapor o günü kapsamaz. Bunun yerine, rapor gelecek güne ait verileri kapsar.

NOT: (Düzenlenen istirahat raporlarında takvim günü esastır. Takvim günü saat 00.00'dan 23.59'a kadar olan süreyi kapsar. Kişiye mesai sonrası (Örneğin: saat 20.00'da dahi rapor verilmiş ise raporun birinci günü raporun tanzim edildiği gün saat 23.59'da sona erer.)
Genel olarak, bir gün içerisinde rapor alınması gereken saat başlangıcı ve bitişi arasında değişmektedir. Örneğin, bir yönetici 8.00 ile 18.00 arasında rapor alınmasını isteyebilir veya diğer çalışanlar hafta sonu raporları için rapor alma saati 9.00 ile 13.00 arası olabilir. Bu nedenle, rapor alınması gereken zamanın ne olduğu özel durumlara dayanmaktadır.

Hastanelerin acil servislerinden haftanın 7 günü rapor alınabilir.
Evet, öğretmen hafta içi başka ilden rapor alabilir. Öğretmenler genellikle hafta sonlarında okullarından gidip başka illerden rapor almak için seyahat etmeye yönlendirilirler. Ancak, öğretmenlerin hafta içi başka illerde rapor almak için zamanları ve kaynakları varsa, rapor alabilirler. Örneğin, bir öğretmen hafta sonu okulumuza gitmekten vazgeçti ve başka bir il kurumunda eğitim almak istedim. İlgili kurumla bire bir anlaşma yapmaya karar verdim ve seyahat edebilmek için hafta içi boş gün bulmuştum. Dolayısıyla, bu durumda öğretmenler hafta içi başka illerden rapor alabilir.

Memurlar görev mahalinde bulunan herhangi bir hastaneden rapor alabilir. Bu durumun önünde herhangi bir engel bulunmamaktadır. Eğer memurun sağlık dışında herhangi bir mazereti varsa rapor almak yerine mazeret izni kullanabilir.
Dışardan alınan bir raporun geçerli olup olmadığı, raporun neye dayandığına ve ne içerdiğine bağlıdır. Eğer rapor kapsamlı ve güvenilir kaynakları içererek bazı kanıtlar ve prensipler yansıtıyorsa, o zaman geçerli olabilir. Aksi takdirde, raporun değerlendirilmesi güvenilir kaynaklara veya uzmanlara atıfta bulunarak yapılmalıdır.

Memurlar zaman zaman mesai günü görevde olması gerektiği zaman diliminde memuriyet mahalli dışından hastalık raporları alabilmekte ancak bu raporlar mevzuat gereği geçersiz sayılmakta ve ilgili memur görevine çağrılmaktadır.
Sağlık raporu olması durumunda şehir dışına çıkabilirsiniz. Ancak sağlık raporunuzun sonuçlarının Covid-19 hastalığına ait teşhis ve tedavi için yeterli olduğundan emin olmanız gerekmektedir. Aksi durumda, izin almadan şehir dışına çıkmanız yasal olarak sakıncaya neden olabilir. Ayrıca, sağlık raporu gelen kişinin Covid-19 belirtilerini taşımadığını veya bulaştırmadığından emin olmak için çeşitli testler de yapılabilir. Buna, kan testleri, X-Ray veya bir mucize testi gibi konular dahil olabilir.

İstirahat raporları ve Refakat İzni konulu 31 sayılı genelgenin 11. Maddesinde; istirahat raporu memurun görev yaptığı biriminde izin vermeye yetkili kılınan birim amiri tarafından hastalık iznine çevrilmedikçe memur il dışına çıkmamalıdır '' hükmüne yer verilmiştir.
Mesai sayılması çalışma raporunu oluştururken kullanılabilecek bir seçenek değildir. Bir çalışma raporu, işin yapılmasına ilişkin teorik araştırmalara ve pratik sonuçlara dayanmalıdır. Mesai sayısının raporda özetlenmesi anlamına gelen bir başlık sunmak, geçerli bir rapor olmayacaktır.

Her iki maddede de “çalışma süresi”nin hafta tatili ve yıllık ücretli izin hesabında dikkate alınacağına ilişkin hüküm vardır. Ancak tersi bir düzenleme yoktur. Bu nedenle çalışma süresine yıllık izinli olunan, rapor kullanılan günler dahil değildir.
Raporun saati önemli bir konudur çünkü raporların farklı amaçlarla verildiği durumlarda, ne kadar erken ya da geç teslim edildiğinin gerekli olduğu da olabilir. Bir işi ilişkili olan herkesin kendi sorumlulukları için belirli bir zaman aralığında hareket etmesi gerekebilir. Örneğin, bir projenin başlamasından önce insan kaynakları tarafından bir analizin yapılması gerektiğini düşünebilirsiniz. Bu raporun saatinde teslim edilmemiş olsaydı, proje için gereken hareketler çok geç verilecek veya projenin başlangıcı gecikmiş olacaktı. Raporun saati hem teslim edilmesiyle ilgili sorumluluklarımızı anlamamıza, hem de yerine getirdiğimiz beklentileri ve talepleri karşılamamıza yardımcı olur.