Memurluktan İstifa Sonrası Geri Dönüş Süresi


Sponsorlu Bağlantılar

Usulüne uygun yazılı dilekçe ile çekilme isteğinde bulunan (istifa eden) memurun yeniden memuriyete dönebilmesi için 97'inci maddeye göre en az 6 ay geçmesi gerekirken, çekilmiş sayılan (müstafi) memur için bu süre 1 yıl olarak belirlenmiştir.
Cevap: Hayır, genellikle memuriyetten istifa edildiğinde geri dönülmez.

Kendi isteğiyle memuriyetten istifa eden veya istifa etmiş sayılanlar, iki defadan fazla istifa etmişse artık memurluğa geri dönemezler. Memuriyetten adaylık döneminde ayrılanlar dönmek için, sadece ayrıldıkları kuruma müracaat edebilirler. Başka kurumlara müracaat edemezler.
Çekilmiş olan memurlar, üç yıl veya bunun üzerinde bir süre geçmeden tekrar memur olarak atanamazlar. Bu sürenin üç yıldan daha uzun olması durumunda ise, atamaya ilişkin usul ve yönetmeliklerin gereği uygulanır.

B) Bu kanuna göre çekilmiş sayılanlar ile 94 ncü maddesinin 2 nci fıkrasına uymadan görevlerinden ayrılanlar bir yıl geçmeden, C) 95 nci maddede yazılı zorunluluklara uymayanlar 3 yıl geçmeden, D) 96 ncı maddeye aykırı hareket edenler hiçbir surette , Devlet Memurluğuna alınamazlar.
Memurluk bırakılabilir. Ancak, bazı koşulların yerine getirilmesi gerekiyor. Bir memurun görevinden istifa etmesi veya başka bir işe geçmesi durumunda, öncelikle Devlet Personel Başkanlığına (DPB) başvuru yapmalıdır. Başvuru, herhangi bir mazeret belirtmeden ancak, kendisine verilen süreyi kullanarak yapılır. DPB, başvurunu inceler ve karar verir. Eğer başvurunuz kabul edilirse, o zamanki görev yerinizden istifa edebilirsiniz, fakat DPB tarafından belirlenen süre içerisinde ayrılma yükümlülüklerinizi yerine getirmeniz gerekecektir.

Tıpkı özel sektörde olduğu gibi memurlar da görevlerinden herhangi bir sebepten dolayı istifa edebilirler. Bu durum kanunlarda görevden çekilme olarak adlandırılır. 657 sayılı Devlet Memurları kanuna göre görevinden istifa eden memurlar belirlenen şartlara göre görevlerine geri dönebilirler.
Usullü istifa, bir çalışanın isteği üzerine anlaşmalı olarak kendi iş sözleşmesini sona erdirmek için verdiği bir yazılı dilekçedir. Usullü istifa, çalışanın birden önce başladığı işi bırakma talebinde bulunmasına izin verir. Bu teklif, genelde günlük çalışanlar için uygulanır, ancak her şirketin farklı prosedürleri olabilir. Normal olarak, istifa etmeyi planlayan çalışan, mevcut işgörenleriyle ilgili herhangi bir sorun veya suistimale bağlı olmaksızın usullü istifa edecekse, şirketin prosedürlerine göre çalışma sözleşmesini iki haftadan az bir süre öncesinden fesih etmelidir.

İstifa dilekçenizi verip kurumdan direkt ayrıldığınızda bu durum usulsüz istifa tanımına girer. Görevine kesintisiz olarak mazeretsiz şekilde 10 gün devam etmeyen kişiler usulsüz istifa etmiş sayılırlar. Mazereti olmadan görevini terk eden memur usulsüz istifa etmiş olur.
Cevap hayır. İstifa eden bir memur 5 yıl sonra tekrar memuriyete dönebilir ancak bu, Memurluk Kanunu'nun veya diğer uygulanabilir yerel yönetmeliklerin belirlediği kurallara göre değişebilir. Bir memur, kamu kurumundan atıldıktan veya istifasından sonra tekrar alınamaz.

Usulüne uygun yazılı dilekçe ile çekilme isteğinde bulunan (istifa eden) memurun yeniden memuriyete dönebilmesi için 97'inci maddeye göre en az 6 ay geçmesi gerekirken, çekilmiş sayılan (müstafi) memur için bu süre 1 yıl olarak belirlenmiştir.
Bu durumun cevabı, kişiye ve duruma bağlı olarak farklılık gösterebilir. Yönetmeliklerin belirlediği kriterler dikkate alınarak, kişinin memurluktan istifa etme nedenlerini değerlendirmek gerekir. Eğer memurluktan istifa edilen kişinin yükümlülüklerini ihmal ettiği veya mesleki disiplinsizliği dikkate alınarak uygun olmadığı sonucuna varılırsa, tekrar memur olunması mümkün olmayabilir. Ancak, özel durumlarda ve daha önceki memurluktan ayrılmayan kişilerin durumları da değerlendirilerek, tekrar memurluk kazanmaları durumunda konu hakkında bir yönetmelik değişikliği ile öngörülen hükümlerin arasında olabilir.

Kendi isteğiyle memuriyetten istifa eden veya istifa etmiş sayılan personel iki defadan fazla olmamak ve açıkta geçen bekleme süresini tamamlamak kaydıyla 657 sayılı Kanunun 92. maddesine göre tekrar memuriyete dönebilir.
Istifa eden memur, tekrar memuriyete başvurmak istediğinde kendisine verilecek hizmet dönemini devletin belirleyeceği bir süre olarak kabul etmesi gerekmektedir. Bu süre, genellikle 4 yıl ile sınırlandırılmıştır.

Bu Kanuna göre çekilmiş sayılanlar ile 94'üncü maddenin 2'nci fıkrasına uymadan görevlerinden ayrılanlar bir yıl geçmeden, 95 inci maddede yazılı zorunluluklara uymayanlar 3 yıl geçmeden, 96'ncı maddeye aykırı hareket edenler hiçbir surette, göreve başlamayacağını bildirmektedir.
Devlet memurlarının istifa hakkı bulunmamaktadır. Memurlar, bazı özel durumlarda görevinden istifa etme hakkına sahip olabilirler ancak bu karar için öncelikle bir yöneticiye başvurmaları gerekir. Bu durumlardan bazıları şunlardır: bir devlet memurunun kendisine verilen görevin karakteri veya özellikleri nedeniyle yerine getirmesi mümkün olmayacak hale gelmişse; memurun sağlık durumunda ciddi bir bozulma olmuşsa; memur yönetim tarafından alkol tüketimi, hırsızlık gibi bir suçtan şüphelendiğinde görevden alınmışsa; memurun çalıştığı birim kapatılmışsa veya yeniden yapılandırılmışsa veya memurun çalıştığı mevki kaldırılmışsa.