Memuriyete Geri Dönüş Dilekçesi


Sponsorlu Bağlantılar

Kendi isteğiyle memuriyetten istifa eden veya istifa etmiş sayılanlar, iki defadan fazla istifa etmişse artık memurluğa geri dönemezler. Memuriyetten adaylık döneminde ayrılanlar dönmek için, sadece ayrıldıkları kuruma müracaat edebilirler. Başka kurumlara müracaat edemezler.
Hayır, memuriyetten istifa edildikten sonra geri dönülmesi mümkün olmayan bir durumdur. Sözleşme feshedilmiş olmakla birlikte, tekrar çalışmaya başlamak için yeni bir sözleşme imzalanması gerekmektedir.

“Çekilmek isteyen memur yerine atanan kimsenin gelmesine veya çekilme isteğinin kabulüne kadar görevine devam eder. Yerine atanan kimse bir aya kadar gelmediği veya yerine bir vekil atanmadığı takdirde, üstüne haber vererek görevini bırakabilir.”
Madde, atomların oluşturduğu, genel olarak katı, sıvı veya gaz hali alabilen, kendisine özgü özellikleri olan en küçük madde yapılarıdır. Maddelerin temel özelliklerini, özellikle de atomik yapıları belirleyen temel fiziksel ve kimyasal özellikleri vardır. Bir maddenin kimyasal özellikleri, atomun bağlanma biçimi ve sayısı ile belirlenir. Madde, mekanik, optik, elektrik ve diğer özellikler arasındaki farklılıklardan kaynaklanan kütle, basınç, sıcaklık ve diğer fiziksel özellikler gösterir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 94.maddesinde; “Mezuniyetsiz veya kurumlarınca kabul edilen mazereti olmaksızın görevin terk edilmesi ve bu terkin kesintisiz 10 gün devam etmesi halinde, yazılı müracaat şartı aranmaksızın çekilme isteğinde bulunulmuş sayılır….” hükmüne yer verilmiştir.
Madde, temel birimlerden oluşan her şeyin yapıtaşıdır. Madde, mikroskobik atomlardan oluşan, çekirdek veya bağlanmış elektronların örgüsüdür. Madde ayrıca kütle, hacim, şekil gibi özellikleri gösteren, çevrede hareket edebilen, hissedilebilen, ya da görülebilen bir fiziksel paradır.

Bu durum kanunlarda görevden çekilme olarak adlandırılır. 657 sayılı Devlet Memurları kanuna göre görevinden istifa eden memurlar belirlenen şartlara göre görevlerine geri dönebilirler. Ancak eğer istifa iki defadan fazla olmuşsa bu haklarını kaybedeler ve memuriyete geri dönüşleri olmaz.
Savcılıktan istifa eden kişi, çoğu durumda geri dönebilir. Ancak, bu durum söz konusu olan hukuk bölgesindeki mevzuat tarafından denetlenmektedir. Örneğin, Almanya'da, savcıların tekrar atanması için özel bir düzenleme bulunmaktadır. Bu düzenlemeye göre, savcıların tekrar atanabilmeleri için, bir sonraki atamada uygunluk ve yeterlilik değerlendirmelerinin geçmesi gerekmektedir. Dolayısıyla, savcılıktan istifa eden kişi, tekrardan atanılmak için başvuruda bulunabilir ancak, her zaman garanti edilmemektedir.

Usulüne uygun yazılı dilekçe ile çekilme isteğinde bulunan (istifa eden) memurun yeniden memuriyete dönebilmesi için 97'inci maddeye göre en az 6 ay geçmesi gerekirken, çekilmiş sayılan (müstafi) memur için bu süre 1 yıl olarak belirlenmiştir.
Cevap: Evet, istifa eden memur 5 yıl sonra geri dönebilir. Ancak, bazı koşullar karşılanmış olması gerekir. Örneğin, memurun atama statüsünün aynı olması ve uygun pozisyona sahip olması gerekiyor. Ayrıca, ilgili kamu kurumunun işe alma şartlarını da karşılaması gerekmektedir.

Diğer taraftan, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 92 nci maddesinde, iki defadan fazla olmamak üzere memurluktan kendi istekleriyle çekilenlerin veya bu Kanun Hükümlerine göre çekilmiş sayılanların tekrar memurluğa dönebilecekleri hükme bağlanmıştır.
Kamu Personeli Kanunu'na göre memuriyetten istifa edilebilmesi için belirli usullere uymak gerekir. Bir memur, ancak kendi rızasıyla veya özel sebepleri olan haklı sebeple, askıya alınmasına ya da görevden alınmasına neden olacak sebeple, kesin istifaya geçecekse, yalnız bu istifayı kendisi dilekçesi ile veya resmi bir aracı vasıtası ile başvurarak isteyebilir. Memuriyetten istifa edilebilecek maksimum kez sayısı yoktur.

Memurluktan Çekilenlerin veya Çekilmiş Sayılanların Yeniden Atama İşlemleri. Kendi isteğiyle memuriyetten istifa eden veya istifa etmiş sayılan personel iki defadan fazla olmamak ve açıkta geçen bekleme süresini tamamlamak kaydıyla 657 sayılı Kanunun 92. maddesine göre tekrar memuriyete dönebilir.
Evet, devlet memurluğundan çıkarılmış bir kişinin tekrar memur olabileceği durumlar vardır. Ancak, bu durumlar çok nadir olup her durumda konu ile ilgili yürürlükteki mevzuata göre değerlendirilir.

Tıpkı özel sektörde olduğu gibi memurlar da görevlerinden herhangi bir sebepten dolayı istifa edebilirler. Bu durum kanunlarda görevden çekilme olarak adlandırılır. 657 sayılı Devlet Memurları kanuna göre görevinden istifa eden memurlar belirlenen şartlara göre görevlerine geri dönebilirler.
Memurluk bırakılmaz, ancak istifa edilebilir.