Memura Whatsapp Üzerinden Talimat Verilebilir Mi


Sponsorlu Bağlantılar

Öğretmenler ve diğer personeller için yapılacak resmi bildirimlerin uygun değildir.WhatsApp üzerinden yapılan tebliğin verilen emir ve talimatın resmi yazışma ve tebligatların yerini alamaz. Resmi yazışmaların yönetmelikte belirtilen hükümler uyarınca yapılması gerekmektedir.
Evet, Whatsapp üzerinden bir kişinin başka bir kişiye talimat verebilmesi mümkündür. Ancak, bu durumda personelin talimatlara uymak zorunda olduğunu unutmamalısınız. Örneğin, bir patronu tarafından uygulanacak bir çalışma programının detaylarını, ödevleri veya görevleri Whatsapp'tan vermek mümkündür. Bununla birlikte, herhangi bir işle ilgili resmi talimatların, yasal belgelerin veya ücretlerin bu şekilde verilmemesi tavsiye edilir.

Sözlü talimatta kanuna aykırılık bulunması halinde, durum amire bildirilir, amir emri yazılı olarak yenilerse o emrin yapılması icap eder. Bu bağlamda düşünüldüğünde, sözlü talimat olabildiğine göre, whatssap veya Tango gibi mobil uygulamalar ile personele görev verilmesi mümkündür.
Hayır, Whatsapp resmi yazı sayılmaz. Whatsapp, sadece kişilerin birbirleri arasındaki mesajlaşmalarının kolayca ve güvenli bir şekilde yapılabildiği bir mesajlaşma uygulamasıdır ve genellikle basit konuşma diliyle kullanılır.

Yargıtay 13. Hukuk Dairesi tarafından 2017/1014 Esas ve 2020/4488 Karar sayılı ilam ile alacak davalarında mail, whatsapp, facebook gibi elektronik ortamlarda yapılan yazışmalar belge ve delil niteliğinde olduğuna ilişkin içtihatlar geliştirildi.
Geleneksel tebligat işlemlerinin yerine WhatsApp kullanılarak tebligat geçerli değildir. Ancak hesap sahibinin açık rızasıyla WhatsApp veya diğer uygulamalar aracılığı ile mesajlaşma (SMS) için kurallar 25. maddede belirtilen şekilde uygulanabilir.

Özetle; WhatsApp, Telegram, BiP gibi uygulamalar, e-posta, SMS veya faks ile yapılan bildirimler tek başlarına geçerli bir tebligat usulü değildir. Bu bildirimler, kat maliklerine hatırlatma, ilgi uyandırma, hızlı bir şekilde içeriği anlamaları amacı ile kullanılabilir.
Maalesef, Whatsapp mesajları ihtarname olarak kabul edilmez. Bir ihtarname yalnızca resmi tüzel kişiliğe veya bir kişiye imzalı olarak düzenlenmiş ve yazılı olarak sunulmuş olmalıdır.

Her ne kadar kişinin kabul etmesi halinde tebligatın her yerde yapılabileceği yönünde Tebligat Kanunu'nda hüküm bulunsa da, whatsapp programından gönderilen tebligatın geçerli sayılması yönündeki ilk Yargıtay Kararı oldu.
Evet, WhatsApp Delil olarak kullanılabilir. Birçok uluslararası mahkeme WhatsApp mesajlaşmasının delil olarak kabul etmektedir. Ancak bu delilin kullanılıp kullanılmayacağı durumdan duruma göre değişebilir. Diğer taraftan, WhatsApp yoluyla elde edilen delillerin geçerliliğini kanıtlamak her zaman çok zor olabilir, bu nedenle bir avukatın yardımıyla bu durumun iyice araştırılması önerilir.

Söz konusu prensip WhatsApp yazışmaları bakımından da geçerlidir. Bu kapsamda hukuka uygun olarak elde edilmesi halinde whatsapp yazışmaları da delil olarak kullanılabilir.
Avukatlar whatsapptan mesaj atabilir, ancak bu etik olmayabilir. Avukatların mevzuata uymaları gereken kurallara dikkat etmeleri gerektiğinden, whatsapp'ta konuşmaların tebliğin geçerli bir şekilde kanıtı olmadığını unutmamalıdırlar. Dolayısıyla, avukatlar öncelikle başka yöntemler aracılığıyla müvekkilleriyle iletişim kurmayı tercih etmelidir.

Hiçbir aşamada hakimler savcılar, Yargıtay veya tüketici mahkemelerinden WhatsApp veya sosyal medya üzerinden tebligat yapılmaz. Bilinen sosyal medya mecralarından tebligat yapılmaz bunlar resmi evraklardır ve resmi olarak yapılması gerekir. Asla bunlara inanmayın.
WhatsApp iş grupları yalnızca Türkiye'de yasal değildir. WhatsApp kullanım şartları kapsamında, iş amaçlı kaydolmuş gruplar yasaklanmıştır. Ancak, çalışma arkadaşları arasındaki iletişimin desteklenmesi ve geliştirilmesi amacıyla grublar oluşturmak mümkündür.

Kurulan whatsapp grupları kendi içinde korunan ve 3. kişilere kapalı bir konumdadır. Dolayısı ile işçilerin iş akışını bozmadığı ve çalışmaların etkilemediği sürece bir grup kurmaları ve burada iletişim içinde olmaları yasak değildir. İşçilerin buradaki iletişimlerinin kişisel veri olarak korunması esastır.
Whatsapp, kullanıcıların iletişim kayıtlarını takip etme özelliğine sahip değildir. Bir kullanıcının gönderdiği veya alındığı mesajların, aramaların veya medya dosyalarının takip edilmesine Whatsapp tarafından izin verilmemektedir. Bununla birlikte, Whatsapp'ın birtakım devlet destekli ülkelerde kullanıldığını ve bu ülkelerin polisinin bazı kullanıcı verilerini topladıklarını da unutmamalıyız.