Memur Ücretsiz İzin Hizmet Süresinden Sayılır Mi


Sponsorlu Bağlantılar

Memur ücretsiz izin dönüşü yıllık izin kullanabilir mi? Yukarıdaki görüşten de anlaşılacağı üzere, memurun aylıksız izinde geçen süreleri hizmet süresinden sayılmamaktadır.
Hayır, memur doğum sonrası ücretsiz izni hizmet süresi asgari ücretin %90'ının ödenmesi ile sağlanır, bu nedenle hizmet süresi sayılamaz. Hizmet süresinde verilen haklar nelerdir? Memur doğum sonrası ücretsiz izin hakkını kullananlara; aylık ücretin %90'ı, emekli sandığı haklarından yararlanma ve özellikle kadınlar için 36 haftalık doğum öncesi ve sonrası çalışma için özel düzenlemeler gibi haklardan yararlanma imkanı tanımlanmıştır.

Tüm bilgiler ile birlikte değerlendirdiğimizde aylıksız - ücretsiz doğum iznine ayrılan personelin hizmet süreleri sayılmaktadır.
Hayır, ücretsiz izin süresi zorunlu hizmetten sayılmaz. Zorunlu hizmet kavramı, çalışanların kendileri veya kurumları tarafından verilen belirli süre için emekli olmaları için gerekli olan bir ödüllendirme sistemi olarak tanımlanır. Ancak ücretsiz izin süresi, çalışanın hak ettiği ekstra tatillerden ya da kurumsal ödüllerden ibaret olup zorunlu hizmetten sayılmaz.

Kullanacağınız ücretsiz izin süresi emeklilikte fiili hizmet süresinden sayılmaz. Ancak ücretsiz izin süresine ilişkin emekli keseneği ve kurum karşılıklarını yatırmak suretiyle fiili hizmet sürenize dahil edilir.
Ücretsiz izin süresi çalışma süresinden sayılmaz. Çalışma süresine ücretsiz izin süreleri eklenemez. Genellikle herhangi bir ücret ödenmediği için, ücretli izin süresini çalışma süresinden düşülmesi gerekmiyor. Ancak, işverenler çalışanların ücretsiz izin sürelerini çalışma süresine dahil etmek isteyebilir. Bu durumda, ücretsiz izne tabi olan tüm çalışanlar için uygulanacak olan kurallar ve koşulların belirlenmesi gerekecektir. Ayrıca, ücretsiz izin süresinde geçen süre ile çalışanın hakları konusunda ciddi kısıtlamalar varsa, bu kısıtlamaların uygunluğu işveren tarafından değerlendirilmelidir.

Hukuk dairelerinin yerleşik kararlarına göre işçinin ücretsiz izinde bulunduğu sürelerde iş akdi askıdadır. İşçinin 6 aylık kıdem hesabına deneme ve askıda kalan sürelerde dahil edilir. Başka bir anlatımla bu hesapta fiili çalışma süreleri mutlak olarak aranmaz.
Hayır, doğum sonrası ücretsiz izin hizmet süresi sayılmaz. Doğum sonrası ücretsiz izin hizmet süresi bir gün sürer ve bu süre içerisinde çalışanlar için herhangi bir ücret ödenmez. Doğum sonrası ücretsiz izin hizmet süresi, normal analık iznine dahil değildir.

Buna ek olarak iş hukuku düzenlemeleri açısından ücretsiz izin süreleri çalışma süresinden sayılmamaktadır. Gerek doğum sonrası işçiye verilmiş olan ücretsiz izin hakkı, gerek taraflar arasında anlaşılarak ücretsiz izin uygulamasına gidilmesi durumunda söz konusu süreler çalışma süresinden sayılmamaktadır.
Doğum sonrası ücretsiz izin 3 ay sürer. Ancak, aile yapısına göre bu sürenin 1 ay ya da 6 aya kadar uzatılıp uzatılmadığına kurumunuzun iş yönetimi karar verecektir.

Eşi doğum yapan ve kendisi de aylıksız izinde olan memura da doğum tarihinden itibaren 24 aya kadar ücretsiz izin verilir.
Doğum sonrası memurun kullanabileceği ücretsiz izin süresi yasal olarak 4 haftadır. 2 hafta anne için, 2 hafta da baba için kullanılabilir. Ancak doğumdan önce işe başladığı tarihten itibaren 6 aya kadar görev yapan memurlara, 3 hafta anne, 3 hafta da baba için izin verilir. Ayrıca 2 yıl süre ile izin kullanılması da mümkündür.

f) Doğum yaptıktan sonra ataması yapılan memura, isteği üzerine doğum sonrası sekiz haftalık sürenin bitimini takip eden tarihten itibaren yirmidört aylık sürenin bitimini aşmayacak şekilde, aylıksız izin kullandırılacaktır.
Evet, ücretsiz izin süresi yıllık izni etkiler. Bazı şirketler, çalışanlarının ücretsiz izin hakkından faydalanmalarını desteklemek için belirli miktarda zorunlu yıllık izin ayırır. Ancak, her şirketin uyguladığı politikalar farklı olabilir, bu nedenle çalışanların detaylı bilgi veya gerekli prosedürleri konusunda doğru bir kaynaktan sormaları önerilir.

Normal ücretsiz izinde işçinin onayı alınması veya işçiden gelen bir talep olması gerektiği için bu süreler yıllık ücretli izin hesabında çalışılmış gibi sayılmayacaktır. Ücretsiz izinde olunan sürelerde işçilerin iş sözleşmeleri askıda olduğundan yıllık ücretli izne esas kıdem süreleri işlememektedir.
Evet, ücretsiz izin alan bir memur istediği zaman dönebilir. Ancak, ücretsiz izin süresince işveren tarafından belirlenen tüm koşulların yerine getirilmesi beklenmektedir. Örneğin, kişi ücretsiz izin süresince işyerinde temas kurmamalı ve belirlenen tarihte işyerine geri dönmelidir. Ayrıca, ücretsiz izin alındıktan sonraki ilk güne işyerine bildirilen sebep ile geri dönmek zorunludur.