Memur Mazeret İzni


Sponsorlu Bağlantılar

10 güne kadar verilen ve amirin takdirinde olan mazeret izni de pekâlâ yıllık izin hakkı olmayan memura verilebilir. Ancak 10 güne kadar verilen izin tekrar verildiğinde yıllık izinden düşüldüğüne göre, yıllık izin hakkı olmayan öğretmenlere ikinci 10 güne kadar mazeret izni verilemeyecektir.
Memurun mazeret izin hakkı, 2020 yılı için kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan taşra memurları açısından 10 gündür. Memurun mazeret izini hakkının kullanım kuralları bakanlıkça belirlenir, ancak toplam mazeret izini hakkının 10 gün olarak uygulandığı bilinmektedir.

Bunların haricinde bir yıl içinde kullanılabilecek mazeret izinleri ise 10 gün ile sınırlı. Zaruret halinde 10 gün daha mazeret izni verilebiliyor ancak ilk 10 günden sonraki süre yıllık izinden düşülüyor.
Mazeret izni, öğrencilerin mecburi olmayan ancak aksilikler nedeniyle uygun görülen, önceden belirlenen bir zaman diliminde veya sınırlı bir şekilde okul seanslarını kaçırmalarını kapsar. Genel olarak, mazeret izni hafta içi günler arasındaki herhangi bir derse katılmamayı içerir. Bazı durumlarda, bu izin herhangi bir tür ekstra etkinliğe katılmamayı da içerebilir. Müfredata bağlı olarak, mazeret izni ev ödevlerinin veya sınavlarının zamanının değiştirilmesini de kapsayabilir.

Mazeret izin süreleri belirli şartlarda farklı sürelerde verilmektedir. 4857 sayılı İş Kanunu Geçici Madde 2 '' İşçiye; evlenmesi veya evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü hâlinde üç gün, eşinin doğum yapması hâlinde ise beş gün ücretli izin verilir.
Mazeret izni, bir çalışanın mazereti ile işinden geçişe izin vermek amacıyla kullanılan bir tür çalışma izinidir. Mazeretler kısa veya uzun süreli hastalıklar, evin özel durumları, yakınlarda ölüm, trafik kaza gibi tıbbi, ailenin sosyal, ekonomik veya ailevi durumlarının önemli bir değişim nedeni olması durumunda haklı olarak kullanılabilir. Mazeret izinleri genellikle ücretli ya da ücretsiz olabilir ve çoğu zaman işveren mazeret iznini şirkete uygun şekilde belirlemektedir.

1- Memura babalık, evlilik ve ölüm halleri dışında zorunlu sebeplerde mazeretine bağlı toptan veya bölümler halinde 10 gün izin verilebilir. Zaruri hallerde öğretmenler hariç olmak üzere, bir sefer daha 10 gün izin verilebilir. Bu durumda, bu süreler yıllık izinden düşülür.
Devlet memurluğunda mazeret izni genel olarak ilgili mesleki kurula başvurularak alınır. İlgili mesleki kurulun da görevli olduğu resmi kurumlar arasında, genel olarak Devlet Personel Başkanlığı, Emniyet ve Jandarma Genel Komutanlığı, Ulaştırma Bakanlığı gibi kurumlar sayılabilir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 104'üncü maddesinde; merkezde atamaya yetkili amir, ilde vali, ilçede kaymakam tarafından, birim amirinin muvafakati ile 1 yıl içinde toptan veya bölümler halinde, mazeretleri sebebiyle memurlara on gün izin verilebileceği belirtilmiştir.
Hayır, mazeret izni olmayan memura mazeret izni verilmez. Memurların iş yükünün artmasından, çalışma günlerinin uzamasından dolayı mazeret izni veren kurallar belirlenmiştir. Bu kurallara uymadıkları takdirde diğer personel üzerinde ağır baskıyı ortaya çıkarabilecekleri için mazeret izni asla verilmez.

10 güne kadar verilen ve amirin takdirinde olan mazeret izni de pekâlâ yıllık izin hakkı olmayan memura verilebilir.
Memur mazeret izni, mazereti halinde bulunan memurun görevlendirildiği kurum ve/veya kuruluştan, izin süresinin önemli bir bölümünün tamamlanmasından önce (örneğin hastalık, ölüm, yaralanma veya evlilik) nedenlerinden dolayı çalışmaya devam edemeyecek durumdaki memurlar için verilir. Makamından bu izni almak isteyen memurun, sebebini kanıtlayacak dokümanlarla başvurması gerekir.

MAZERET İZNİ (Diğer Durumlar)1-Memura babalık, evlilik ve ölüm halleri dışında zorunlu sebeplerde mazeretine bağlı toptan veya bölümler halinde 10 gün izin verilebilir. Zaruret hâlinde, aynı usûlle on gün daha mazeret izni verilebilir. Bu takdirde, ikinci kez verilen bu izin, yıllık izinden düşülür.
Mazeret izni maaştan kesilmez. Ancak, mazeret nedeniyle işverenin verimliliğinin düşmesine neden olursa, bu durumda mazeret izninden dolayı işverenin haklarını korumak amacıyla maaşın bir miktarı kesilebilir. İşveren, bu durumda çalışanına mazeret izni süresince geçerli olan ücretli zaman veya ikramiyeyi ödemek zorundadır.

Bu noktada belirtmek gerekir ki mazeret izni hallerinde işçinin çalışamadığı günlerdeki ücretinde kesinti yapılmaz ve bu günlerdeki çalışmaları da çalışma günlerinden sayılır.
Kamuda mazeret izni, çalışanların çalıştıkları kurumun mazeretleri kapsamındadır ve belirli durumlarda işine ara vermesi için resmi zorunlu izin verilmektedir. Bu izinler çalışanların özel nedenlerle istirahat etmesine izin vermek için verilir ve çoğunlukla önceden planlanmamış durumlar için geçerlidir. Bu izinler, bir hastalık, ciddi bir stres ya da kişisel ihtiyaçlar gibi durumlar yakın zamanda meydana gelmiş durumlar için verilir. Genellikle, bu tür durumlarda çalışanın kurum tarafından belirlenmiş hakları vardır.