Memur Kefalet Kesintisi Hesaplama


Sponsorlu Bağlantılar

Giriş aidatı ilk taksiti, kefalete bağlı görevde tam olarak alınan ilk maaş veya ücretten başlamak üzere dört eşit taksitte kesilir. Aylık aidat ise devam eden aylarda (100) gösterge rakamının memur aylıklarına uygulanan katsayı ile çarpımı sonucu bulunan tutardır.
Kefalet aidatı kesintisi, kişinin alacağı miktar üzerinden hesaplanır. Kişi, kefalet aidatını alacağına ek olarak kesintiye maruz kalacaktır. Kefalet aidatı kesintisi, yüzde altı oranında sabit bir kesinti ile hesaplanır. Yani bir kişi bin lira alacaksa, kefalet aidatı kesintisi 60 liradır.

Kesinti tutarı, 1934 tarihli ve 2489 sayılı Kefalet Kanunu'nun 2 nci maddesine istinaden 100 sabit rakamı ile memur maaş katsayısının çarpılması neticesinde bulunur. 2023 yılı Temmuz ayı için bu rakam 100 X 0,333603 = 33,60 TL'dir.
Memur Kefalet Kesintisi, memur maaşlarının iki paylı düzenlenmesi durumunda uygulanır ve genellikle Makam İcabı Harcı, Erkan-ı Harp ve İhtiyati Haciz gibi ödemelerden kesinti yapılarak alınır. Memurlara tahsis edilen maaş tutarının belli bir oranına (yüzde 4 ila 8 arası) kadar ayırt edilen ve aynı kademe içinde eşit olarak dağıtılan bu kesinti oranı, Başbakanlıktan bizzat tespit edilir.

Bunu 4 aylık taksitle; 118,96:4=29,74 TL aylık kesilecek giriş aidatıdır.) Aylık aidat; (100) gösterge rakamının memur aylıklarına uygulanan katsayı ile çarpımı sonucu bulunan tutardır. Aylık aidat, giriş aidatının tamamının kesilmesini izleyen aydan itibaren her ay maaş veya ücretten kesilir.
Kefalet kesintisi, belirli bir miktarda para toplama işlemidir. Bir alacaklının alacaklarını ödemek için tahsil edilmesi gereken miktar, kefalet kesintisi olarak adlandırılır. Kefalet kesintisinin ne kadar olacağı, alacaklı tarafından belirlenir. Genellikle alacaklının durumuna bağlı olarak belirlenen miktar, kanunlara ve özel koşullara tabidir.

Giriş Aidatı : (1500)gösterge rakamının memur aylıklarına uygulanan katsayı ile çarpımı sonucu bulunan tutardır. Giriş aidatı, kefalete bağlı görevde tam olarak alınan ilk maaş veya ücretten başlamak üzere dört eşit taksitte kesilir.
Kefalet giriş aidatı, üyelik başvurusunda istenen bilgilere bağlı olarak farklı tutarlarda olabilir ve kesilme süresi de herki tarafından belirlenebilir. Genellikle kurum daha az bir aidat almak için üyeliğin başlangıcında 36 ay ya da daha uzun bir süreye kadar kesilmesini ister.

* Hak sahipleri ödemelerini; Ziraat Bankasının herhangi bir şubesinin “Merkezi Ödemeler Sistemine” müracaat ederek “Hazine ve Maliye Bakanlığı Kefalet Sandığı Başkanlığından” gelen para olarak TC numaralarıyla sorgulatarak alabileceklerdir.
Kefalet aidatı, bankadan uygun bir şekilde alınan ve belirli vadesiz mevduat hesabına yatırılan havale ile ödenir. Ödenen aidatın üzerinde kalan para da, vadeli mevduattan sözleşmede belirtilen vade bitiminde veya öncelikle alıcı tarafından talep edildiği zaman tahsil edilmektedir. Kefalet aidatını geri almak için havaleyi, belirtilen hesaba yatırmanız ve banka müşteri ilişkileri bölümüyle temasa geçmeniz gerekmektedir. Bankanız size yardımcı olacak ve hangi koşullarla aidatınızın üzerindeki parayı tahsil etme hakkına sahip olduğunuzu söyleyecektir. Bankanız tarafından almanız gereken bazı belgeler de olabilir. Böyle bir durumda, bu belgeleri eksiksiz olarak bankaya sunmalısınız.

(2) Buna göre kamu idarelerinde görevlendirilen taşınır kayıt ve kontrol yetkililerinin de kefalete bağlanarak aylık ve ücretlerinden 2489 sayılı Kanunun değişik 2 nci maddesinde belirtilen tutarda kefalet aidatı kesilmesi ve Kefalet Sandığı hesabına gönderilmesi zorunludur.
Kefalet aidatı taşınır kontrol yetkilisinden kesilmez. Kefalet aidatı, taşınırın hizmet verdiği kişinin ödediği veya yatıracağı bir ücret şeklindedir. Böyle bir ücretin kesilmesi ve toplanması, bu hizmeti veren kişi için sorumluluktur.

Kefaletin miktarının ve ödeme yönteminin belirlenmesiKefaletin miktarı ve ödemenin tek seferde mi yoksa birden çok taksit şeklinde mi olacağı, şüpheli veya sanığın parasal durumu gözetilerek belirlenir.
Kefalet, ödenecek olan borç miktarına göre belirlenir. Kefalet sözleşmesi, bir tanık tarafından noter huzurunda yapılan bir antlaşmaya dayanır ve genellikle bir bankadan alınan borçlar için kullanılır. Kefalet, borçlu tarafından ödenemezse kefil tarafının borçlu tarafın yerine ödeme yapmasına izin verir.

Uygulamadaki ismiyle kefalet, yani güvence bedeli belirli bir meblağ olan nakdi kefalet ile şüpheli/sanığın serbest bırakılmasıdır. Bu durumda günümüzde yapılan terör örgütü üyeliği yargılamaları kapsamında da güvence bedeli ödemek suretiyle serbest bırakılma kararları verilmektedir.
Kefalet ücreti, bir satıcının veya alıcının, herhangi bir satın alma işleminde borçlu tarafın garantisi olarak karşı tarafın ödediği bir tür depozito anlamına gelir. Kefalet ücreti, alıcının satılan ürünün satıcıya ödemeyi yapmaktan kaçınması (veya ödemeyi yerine getirmemesi) durumunda satıcıya ödenir. Kefalet ücreti genellikle teminat olarak aynı satın alma işlemine dahil olan önemli bir ürünün değeri tarafından belirlenir.