Memur Derece Kademe Maaş Farkı


Sponsorlu Bağlantılar

Derece yükselmesi, memurun göstergesini, ek göstergesini, ek ödemesini, özel hizmet tazminatını dolayısıyla da emekli maaşını ve ikramiyesini arttırmaktadır. Daha öncede bu köşeden belirtmiş olduğumuz üzere, yurtdışına çıkacak memurun pasaportunun rengini dahi etkilemektedir.
Derece kademe bir işletmede çalışanların pozisyonlarını belirleyen, yetenekleri ve başarılarına göre değişen bir yapısı olan bir kavramsal terimdir. Derece kademe, işletmelerin çalışanlarının ödüllendirilmesi ve cezalandırılmasındaki kriterin yansımasıdır. Derece kademe işletmelerin çalışanlar arasında eşitlik sağlamalarına yardımcı olur. Derece kademe aynı zamanda çalışanların performanslarının değerlendirilmesi için de kullanılmaktadır. Derece kademe, işletme gelirlerini artırmakla da ilişkilidir. İşletmeler derece kademelerinin üzerindeki çalışanlar için daha fazla ödeme yapma ve çalışanların daha iyi performans sergilemesi için çalışanları teşvik etme yolları ararlar. Bu yolla, çalışanlar kendilerini geliştirmekle teşvik edilir ve bunun sonucunda da işletmenin gelirleri artar.

Üç yıllık üniversiteden mezun olanlar, 10. derece ve 2. kademeden göreve başlar. En çok 1. dereceye kadar yükselebilir. Dört yıllık üniversiteden mezun olanlar, 9. derece ve 1. kademeden göreve başlar.
Memur kadro derecesi 10, bir ülkenin sivil hizmet personeli üniforması kullanan en üst kademeye verilen bir derecedir. Bu derece alınması, çalışan kişinin tüm görev ve konularda özel yetkinliğe sahip olduğunu ve en yüksek seviyede memur unvanını aldığını gösterir. Buna ek olarak, bu kademe sahip olan anahtar yetkililer daha yüksek bir talimat verme sorumluluğu vardır. Kadro derecesinin 10 olması, bu kişinin ülkenin en üst sivil hizmet pozisyonunu almış olduğunu göstermektedir.

Memur için kazanılmış hak aylık derecesi, kadro derecesi ve emekli keseneğine esas aylık derecesi olarak 3 farklı derece kıstası yer almaktadır.
Memurlukta 4 derece vardır: Memur, Uzman, Yüksek Memur ve Büyük Uzman.

Kademe; derece içinde, görevin önemi veya sorumluluğu artmadan, memurun aylığındaki ilerlemedir. Memurun kademe ilerlemesinin yapılabilmesi için bulunduğu kademede en az bir yıl çalışmış olması ve bulunduğu derecede ilerleyebileceği bir kademenin bulunması şartları aranır.
Aylık kademesi, gerçek zamanlı ödemeleri daha hızlı ve kolay hale getirmek için kullanılan bir ödenen faturalama modelidir. Bu model, müşterinin her ay belirli bir tutar ödemesini istemektedir ve genellikle müşterinin daha fazla ödeme yapmasına neden olabilecek bir paket sunmak için kullanılır. Aylık kademe modelleri, müşterilerin ürünleri ve hizmetleri daha hızlı almalarına olanak sağlayan, müşterilerin ödemelerini daha hızlı tamamlamalarına yardımcı olan ve üretici ve tüketici arasındaki ilişkiyi güçlendiren bir fiyatlandırma modelidir.

Kadro Derecesinin Maaşa Etkisi Ne? Devlet memurlarının maaş kalemleri arasında özel hizmet tazminatı adında bir ödeme kalemi bulunur. Özel hizmet tazminatı kadro derecesi esas alınmak suretiyle yapılan bir ödemedir. Dolayısıyla memurun bulunduğu kadro derecesi onun alacağı maaşı üzerinde de önemli bir etkiye sahiptir.
Evet, derece kademe maaşa etki eder. Türk yasaları gereği her işçinin pozisyonuna ve çalıştığı zamana göre belirli bir derece kademe ile maaş alması gerektiğini öngörmektedir. Yani işçinin pozisyonuna ve çalıştığı zamana göre maaş dereceleri mevcuttur. Her derece kademe işçilerin aldıkları maaş miktarını ve dolayısıyla işçinin genel olarak ücretli olmasını etkiler.

Kademe; derece içinde, görevin önemi veya sorumluluğu artmadan, memurun aylığındaki ilerlemedir. Memurun kademe ilerlemesinin yapılabilmesi için; Bulunduğu kademede en az bir yıl çalışmış olması Bulunduğu derecede ilerleyebileceği bir kademenin bulunması şartları aranır.
Memur derece kademe sistemi, memurlara ivme ve ödül olarak atama yapılmasını hızlandırmak için oluşturulmuş bir sistemdir. Böylelikle memura maddi olarak daha adil haklar verilmiş olur, haksız rekabet ortadan kalkmış olur ve memurlar arasında adaletli bir dağılım sağlanır. Üst düzey pozisyonlarda görev alacak kişilerin kriterleri de (deneyim, nitelikler vb.) belirtilir. Memur derece kademesi, çalışanların ücretlerini doğru olarak belirlemek, ücret karşılığı ek hizmetleri ayarlamak ve çalışanların tatmin edilmesi için gerekli olan bir sistemdir.

Söz konusu bent hükümlerine göre lise ve dengi okullar üstü yüksek öğrenim sayılmayan 2 yıllık mesleki veya teknik öğretimi bitirenler 10 ncu derecenin 1 inci kademelerinden göreve alınıp 2 nci derecenin son kademesine kadar yükselebilmektedirler.
2 yıllık önlisans bitiren memur, uygun koşullar sağlandığında, iktisadi ve idari bilimler mezunu olarak adlandırılır ve bu durumda 2 yıllık ihtisas meslek lisesi mezunu olarak nitelendirilebilir.

Son sekiz yıl içinde herhangi bir disiplin cezası almayan memurlara, aylık derecelerinin yükseltilmesinde dikkate alınmak üzere bir kademe ilerlemesi uygulanır.
Kademe artışı, memurun 8 yıl nitelikli hizmet süresinin doldurmasından sonra her iki yılda bir verilir. Her ne kadar düzenlemeler bazı durumlarda bir kademe artışının her yıl verilebileceğini belirtiyor olsa da, genel olarak uygulanacak olan sıklık her iki yılda bir artıştır.