Meb Onaylı İlk Yardım Sertifikası Nasıl Alınır


Sponsorlu Bağlantılar

İlk Yardım Sertifikası Nasıl Alınır? İlk yardım sertifika sahibi olmak için ilk olarak Sağlık Bakanlığının yetkilendirdiği bir eğitim kurumuna kayıt yaptırmak gerekir. Kayıt için fotoğraf ve nüfus cüzdan fotokopisi istenir. Eğitimlere katılmak için 18 yaşını doldurmuş olmak ve en az ilkokul mezunu olmak gerekir.
İlk Yardım Sertifikası, yaşadığınız ülke ve bölgeye göre değişiklik göstermekle birlikte, genellikle 3 yıl süreyle geçerlidir.

İlkyardım Eğitim Merkezinden eğitim almış kişilerin/kurumların almış oldukları sertifikalar üç yıl geçerli olup bu süre dolmadan önce hatırlatma yapılır. İlkyardımcı sertifikaları ve ilkyardımcı kimlik belgesinin geçerlilik süresi üç yıldır.
Ücretsiz bir ilk yardım sertifikası almak için, bir ilk yardım eğitim belgesi almanız gerekmektedir. İlk yardım eğitimi vermeye yetkilendirilmiş olmanız şartıyla, çeşitli eğitim sağlayıcılarının sunmuş olduğu ücretsiz eğitim programlarından faydalanabilirsiniz. Belgelendirmesi ya da ek maliyetler gerektirmeden, eğitim programlarına katılabilir ve ücretsiz olarak bir ilk yardım sertifikasını alabilirsiniz. Bu tür programların sağlandığı bölgenize bağlı olarak farklılık gösterebilir. Örneğin, Türkiye'de Ulusal İlk Yardım Eğitim kuruluşları tarafından organize edilen ilk yardım eğitimleri, ücretsiz olarak sunulmaktadır.

En az ilkokul mezunu olan ve 18 yaşını doldurmuş kişiler Sağlık Bakanlığının yetkilendirdiği kurumlara başvurup 16 saat süren eğitime katılarak ve sonrasındaki sınavı başarıyla tamamlayarak ilk yardım sertifikası alabilirler.
Hayır, Halk Eğitimi eğitim merkezleri, Gaziler İlk Yardım Merkezi tarafından verilen sertifikalara sahip olanlar arasında yer almaz. Halk Eğitimi kurumları, vatandaşların çeşitli meslek ve yaşam becerileri konusunda eğitime olanak sağlamak için tasarlanmıştır.

Halk eğitim merkezlerinde İlk Yardım Eğitimi verebilirler. Sürücü kurslarında İlk Yardım Eğitmenliği yapabilirler. Sağlık Bakanlığı tarafından İlk Yardım Eğiticisi olarak istihdam edilebilirler.
Meb onaylı ilk yardım sertifikasının fiyatı, kursu veren kuruma göre değişiklik göstermektedir. Genel olarak, bu sertifikalar üç saatten az olmayan bir eğitim programı kapsadığından, 200 lira veya daha fazla ödeme yapılması öngörülmektedir. Ayrıca, kursun öğretmeninin statüsü, sertifikaya bağlı olarak artan maliyetleri de etkileyebilir.

Temel ilk yardım sertifikası ücreti; 650.-TL+KDV, Güncelleme ilk yardım eğitimi ücreti; 325.-TL+KDV, OED Eğitimi ücreti; 275.-TL+KDV 'dir. Bu fiyatlar 2022 yılı için geçerli olmakta olup ilgili eğitimlerin sınav harcı bedelleri bu ücretlere dahil değildir.
Meb sertifikası, 10 gün içinde çıkacaktır.

İlçe Milli Eğitimde Sertifikaların onaylanması en fazla 5 gün sürer. Onaydan çıkarak resmi yazı ile teslim alınan sertifikalar aynı saatlerde kursiyerimize, Sertifinaz hazır gelip alabilirsiniz diye bildirilir.
Bir ilk yardım sertifikası olan kişi, üniversitelerdeki sağlık ünitelerinde, hastanelerde, ilkyardım kurumlarında, temel sağlık hizmetleri bölümlerinde, aile hekimliği bürolarında, bağışıklama merkezlerinde, ambulansların çalıştırıldığı firmalarda, kamu çalışanları için sağlık eğitim programlarında, Genel Sağlık Sigortası Programlarının desteklediği bölgelerde vb. çalışabilir.

İlk yardım eğitmeni; sürücü kursu, özel okul, ilk yardım eğitim merkezi, kamu ve özel sektörde çalışabilir.
Meb ilk yardım eğitimi genellikle 8 saatten oluşmaktadır. Eğitim süresi ülkeden ülkeye değişiklik gösterebilir.

Eğitim süresi 2 gün (16 saat) olup hem uygulamalı hem teorik konular anlatılmaktadır. Eğitim programı sonunda katılımcılar İl Sağlık Müdürlüğünce belirlenmiş sınav merkezlerinde teorik ve pratik sınava tabii tutulurlar.
Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmış ilk yardım sertifikasının alınması için, kursu veren resmi kurumlara kayıt olunması gerekir. Bu sertifikayı veren kurumlar, toplum sağlığı eğitim, acil tıp, kalite ve teknoloji merkezleri ile üniversitelerdir. Sertifikaları hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz; ilgili kurumlardan veya internet üzerinden arama yapabileceğiniz Sağlık Bakanlığı'nın web sitesinden. İlgili kurumlarda, sertifika için zorunlu olan kurs veya programlar vardır. Kurslar, temel ilkyardım bilgisi, ilkyardımda kullanılacak malzemeler ve başvuruda bulunulacak kavramlar ile ilgili eğitim vermektedir.