Meb Hizmet İci Eğitim Yönetmeliği


Sponsorlu Bağlantılar

Hizmet İçi Eğitim(HİE): Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) bağlı merkezde, taşrada ve talepleri halinde özel öğretim kurumlarında görevli personelin meslekleri ile ilgili bilgi, beceri, tutum, performans, verimlilik ve motivasyonlarının artmasını sağlayan planlı eğitimlerdir.
Meb hizmet içi eğitim, öğretim elemanlarının üniversite, okul veya kurumları çerçevesinde yetkinliklerini arttırmak amacıyla verilen eğitim programıdır. Bu program, katılımcılara, öğretim görevlerinde etkinliği artırmaları ve çalışma performanslarını geliştirmeleri için gerekli bilgi, beceri ve güncel konuların üstünde çalışma imkanı sunar. Meb hizmet içi eğitim programı, öğretim elemanının mesleki kariyerine katkıda bulunmak ve görev yaptıkları ortamda etkili bir şekilde çalışabilmelerini sağlamak için tasarlanmıştır. Programın amacı, öğretmenlerin yetkinliklerini arttırmak ve daha verimli bir çalışma ortamı oluşturmaktır.

(4) Bakanlık merkez ve taşra teşkilatı bünyesinde açılan hizmet içi eğitim faaliyetlerinde görevlendirilen eğitim görevlilerine fiilen derse girmeleri kaydıyla günde (5), haftada (25) ve yılda (300) saati aşma- yacak şekilde ek ders ücreti ödenir.
Eğitim yöneticileri, eğitim ek derslerine katılmak için özel bir davet alma koşulu olmaksızın herhangi bir hizmetiçi eğitimize katılabilir. Ancak, kendi kurumlarında bir eğitim programının yürütülmesini desteklemek üzere ek eğitim ihtiyacına göre, eğitim yöneticisinin eğitime katılması kurumun çıkarlarına hizmet edebilir. Öte yandan, her ek eğitim programı bireysel alanlarda kullanılabilecek özel beceriler ve teorik bilgiler kazandırmaz - bu nedenle, sizin ek eğitim ihtiyacınız olsa bile, ek eğitim almaya karar vermeden önce, bu eğitim size sunabilecek faydaları gözden geçirmeniz önerilir.

MADDE 21-(1) Personelin düzenlenecek hizmet içi eğitime katılması zorunludur. Eğitime katılacakların sayı ve nitelikleri programlarda belirlenir.
Hizmetiçi eğitime katılmak zorunlu değildir. Ancak, bir çalışanın hizmetiçi eğitime katılması, bir işletme için büyük avantaj sağlayabilir. Hizmetiçi eğitimler, çalışanların daha verimli ve bilgili hale gelmesini sağlayabilir ve onları işletmeyi daha iyi temsil etmek için motive edebilirler. Bunların yanı sıra, hizmetiçi eğitimler, birçok durumda müşteri memnuniyetini de artırmada yardımcı olabilir.

(2) Beş gün olarak planlanan ve yüz yüze eğitim yoluyla düzenlenen merkezî hizmet içi eğitim faaliyetlerinin süresi 25 ders saatinden az, 40 ders saatinden fazla olamaz.
Hizmet içi eğitim yönetmeliğine göre, hizmet içi eğitime katılmak isteyenler en az 5 gün eğitim almalıdır. Ancak bu süre alt veya üst sınırlarda değişiklik gösterebilir. Örneğin, bazı kurumlar hizmet içi eğitim boyunca yeteneklerini geliştirmek veya uzmanlaşmak isteyen personeli 10 güne kadar eğitim almaya teşvik edebilir.

Ülke genelinde Genel Müdürlüğümüze bağlı olarak faaliyet gösteren 8 Hizmet İçi Eğitim Enstitüsü bulunmaktadır.
Hizmet içi eğitim genellikle bir üretim birimi, üretim takımı, departman ya da hizmetlerin yürütüldüğü birim tarafından yürütülür. Bu genelde çalışanların daha verimli çalışmasını sağlamak amacıyla gerçekleştirilir. Ancak, bağımlı olduğu birim, yürütülen iş ve eğitimin türüne göre değişebilir.

Böylelikle eğitimlerin esasen mesai saatleri içerisinde yapılması gerektiği, personelin mesaisinde bu sürenin sayılması gerektiği ortaya konmuştur. Bu anlamıyla personelin mesai dışında eğitime katıldığı sürelerin de çalışma süresinden sayılması gerekmektedir.
Hizmet içi eğitim mesaiden sayılır, ancak başka meslek uzmanları tarafından desteklenen farklı türde eğitimler, konuşmalar, etkinlikler, seminerler ve çalıştaylar da düzenlenebilir. Örneğin, bir eğitim odasında kullanıcıların konuşma becerilerinin geliştirilmesi için rolleri oynama veya grup dramaları da organize edilebilir. Çevrimiçi eğitimler de mevcuttur ve daha kapsamlı bir eğitim sağlamak için uygundur.

Danıştay 12. Dairesi tarafından verilen karara göre valilikçe düzenlenen eğitsel etkinliğe kursiyer olarak katılan öğretmenlere ek ders ücreti ödenemez.
Hayır, hizmetiçi eğitime katılan öğretmene dyk ödenmez. Bir öğretmene Dyk olarak ödenen bir maaş sadece ders öğretme durumunda olur. Ancak, öğretmenler toplu eğitim alma hakkına sahiptir. İçerik, sertifika programı vb. Gibi arama ve geliştirme faaliyetlerinden kaynaklanan eğitimler için ek ödemeler yapılabilir.