Mazeret İzni Özel Sektör


Sponsorlu Bağlantılar

Bunlar ka- nunda sınırlı sayıda belirlenmiş olup aşağıda açıklanmıştır. Buna göre işçiye; evlenmesi veya evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü halinde üç gün, eşinin doğum yapması halinde ise beş gün ücretli izin verilir.
1. Özel sektörde mazeret izni, çalışanların geçici olarak işlerine katılmama nedeniyle kullanılabilecek bir yöntemdir. 2. Zorunlu askeri hizmet, haftalık çalışma süresinin geçici olarak aşılması, sağlık sorunlarından kaynaklanan müdahaleler gibi hallerde de mazeret izni kullanılabilir. 3. Elbiselerin üzerine herhangi bir mazeret izni işareti konulmadan, çalışma alanına giriş yapılamaz. 4. Özel sektörde mazeret izni, çalışanların listede belirtilen tüm nedenlerden dolayı geçici olarak işlerine katılmama nedeniyle kullanılabilecek bir yöntemdir. 5. Özel sektörde mazeret izni, İşyeri haklarının ve standartlarının ihlal edilmemesi gerektiği düşünüldüğünde, daha sık kullanılabilir. 6. Özel sektörde mazeret izni, çalışanların ücretlerinin kesintiye uğramaması ve emeklilik haklarının bozulmaması amacıyla verilir.

Evlenme durumunda 3 gün, Ölüm durumunda 3, Doğum hallerinde 5 gün, Bakımıyla mesul olduğu bir kişinin sağlık sorunları için ise toplamda 10 güne kadar işçi mazeret izni kullanabilmektedir.
Mazeret izni, özel sektördeki işverenler tarafından ek sıkıntıya düşmüş çalışanlara sunulan yakın tarihi teşvik eden bir haktır. Bu şekilde, çalışanların süreli veya süresiz olarak işe devam etmelerine izin verilir. Görevden izin alınan çalışanlar, işverenlerinin işbirliği ile mazeret iznine sahip olabilirler. Ancak, bu iznin, kurum için önemli bir risk ve/veya kayıp riski taşımadığından emin olmalıdır. Özel sektörde, mazeret izni genellikle çalışanlar arasında yaygın olarak kullanılan bir tür teşvik olarak değerlendirilir. Sonuç olarak, özel sektörde mazeret izni mevcuttur.

Mazeret izin süreleri belirli şartlarda farklı sürelerde verilmektedir. 4857 sayılı İş Kanunu Geçici Madde 2 '' İşçiye; evlenmesi veya evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü hâlinde üç gün, eşinin doğum yapması hâlinde ise beş gün ücretli izin verilir.
Mazeret izni, genellikle çoğu okul veya işyerlerinde sağlanan geçici bir izindir. Okullarda, öğrenci mazeret izni alabilir: hastalık, gereken aracılıkların alınması, özel durumlar, Çin tatilleri veya herhangi bir ciddi nedenle okula gelmemesi gibi. İş yerlerinde, çalışanların akraba ziyaretleri için, hastalık durumundan dolayı, özel durumlar, seyahat ya da Çin tatilleri gibi nedenlerle mazeret izni almaları mümkündür.

Mazeret izni ile idari izin birbirine karıştırılmamalıdır. İdari izinde işçinin izin kullanım inisiyatifi işverendedir. Yani işveren istemezse işçi idari izin hakkını kullanamaz. Ancak mazeret izni işçinin kendi inisiyatifinde olan bir haktır ve istediği takdirde bu izni kullanabilir.
İşveren mazeret izni vermek zorunda değildir. Ancak, iş kanunları gereği, çalışan birkaç hafta boyunca aşırı mesai yaparken veya hastalanması durumunda, çalışanın işine gelecek zararı önlemek için mazeret izni verebilir. Mazeret izni düşük ücretli çalışanlar için daha da önemlidir, çünkü bu çalışanlar işten ayrılmaları halinde ücretlerini kaybetme riskiyle karşı karşıyadırlar.

Bunların haricinde bir yıl içinde kullanılabilecek mazeret izinleri ise 10 gün ile sınırlı. Zaruret halinde 10 gün daha mazeret izni verilebiliyor ancak ilk 10 günden sonraki süre yıllık izinden düşülüyor.
Mazeret iznine her durumda başvurma hakkınız var ancak konkre bir süreye ilişkin cevap veremem. Bunun için çalıştığınız şirketin mazeret izni alma prosedürlerini incelemelisiniz. Genellikle mazeret izni almak, tatil izni almış gibi şirket politikalarına göre düzenlenir.

MAZERET İZNİ (Diğer Durumlar)1-Memura babalık, evlilik ve ölüm halleri dışında zorunlu sebeplerde mazeretine bağlı toptan veya bölümler halinde 10 gün izin verilebilir. Zaruret hâlinde, aynı usûlle on gün daha mazeret izni verilebilir. Bu takdirde, ikinci kez verilen bu izin, yıllık izinden düşülür.
Zorunlu mazeret izni, belirli koşullar oluştuğunda öğrencilere verilen, okulumuzdan olumsuz olarak uzaklaşmasını gerektiren ve mezuniyet tarihlerini etkileyen bir izindir. Öğrenci, zorunlu mazeret iznine başvurabilir, ancak bu, öğrencinin mezuniyet tarihine yönelik bir etkiye sahip olacağından, izin verilmesi önemle düşünülmelidir. Zorunlu mazeret izni kapsamında, öğrencilerin medeni durumlarına, sağlık problemlerine, aile ihtiyaçlarına veya savaşa katılmaya yönelik sorumluluklarına göre kapsamlı değişebilir.

İşçinin evlenmesi halinde mazeret izni süresi 3 gün, İşçinin eşinin, çocuğunun, annesinin, babasının veya kardeşinin vefat etmesi halinde 3 gün, İşçinin evlat edinmesi durumunda 3 gün, İşçinin eşinin doğum yapması halinde 5 gün mazeret izni kullanılabilir.
Özel sektör mazeret izni genellikle 5 güne kadar ulaşır. Bazı durumlarda bu izin işveren tarafından uzatılabilir. Özel sektörde çalışanların mazeret izni alabilecekleri üç adet sebep sunulmuştur: Sağlık problemleri, eğitim ve organize tatiller.

Yıllık iznini kullanmak istemeyen işçi, izin sürelerini paraya çeviremez, böyle bir talepte de bulunamaz. Yıllık izinden vazgeçilemez veya silinemez. Bunun yerine izin hakkı bir sonraki yıla aktarılır. Kullanılmayan izin ücreti ise işten ayrılırken alınır.
Mazeret izni, çalışan tarafından, ücretinin ödenmesine ilişkin bir ödeme talebi olarak alınır. Dolayısıyla, mazeret izni para olarak çevrilmez. Ancak, bazı durumlarda, çalışana mazeret izninin kullanımından kaynaklanan zamana dayanıklı kayba ilişkin zararlar toplu iş sözleşmesi tarafından öngörülen para ödemesi yapılabilir.