Mazeret İzni Maaştan Kesilir Mi


Sponsorlu Bağlantılar

Mazeret izni hallerinde işçinin çalışamadığı günlerdeki ücretinde kesinti yapılmaz ve bu günlerdeki çalışmaları da çalışma günlerinden sayılır.
Mazeret izni alınca maaş kesintisi olur mu? İşveren tarafından, mazeret iznine işçi tarafından izin talebinde bulunup, işveren tarafından onaylanması halinde, maaş kesintisi yapılmaz. Ancak, üç günden fazla mazeret izni alınıyorsa, maaş kesintesi olabilir.

Evlenme durumunda 3 gün, Ölüm durumunda 3, Doğum hallerinde 5 gün, Bakımıyla mesul olduğu bir kişinin sağlık sorunları için ise toplamda 10 güne kadar işçi mazeret izni kullanabilmektedir.
Mazeret izni en fazla 15 gün verilir.

MAZERET İZNİBuna göre işçiye; evlenmesi veya evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü halinde üç gün, eşinin doğum yapması halinde ise beş gün ücretli izin verilir.
Özel Sektör Mazeret İzni, özel sektördeki işverenlere geçici bir mazeret izni veren bir yasal düzenlemedir. Bu izin ile, şirketler personel veya çalışanlarının tarafından belirlenen nedenlerden dolayı özel sektördeki faaliyetleri sınırlayabilir veya durdurabilir. Özel sektördeki mazeret izni, işçilerin hak ve ödevleri gözetilirken, özel sektördeki faaliyetleri sınırlandırmak veya durdurmak için kullanılabilir.

Bunların haricinde bir yıl içinde kullanılabilecek mazeret izinleri ise 10 gün ile sınırlı. Zaruret halinde 10 gün daha mazeret izni verilebiliyor ancak ilk 10 günden sonraki süre yıllık izinden düşülüyor.
Her işçinin yıllık mazeret izni toplam 25 gündür.

1: Ücretten Kesmek:İşçinin ay içinde aldığı ve işveren tarafından verilen izin saatleri toplanarak kaç saate denk geliyorsa o kadar tutarda ücreti kesilebilir. Bunun için iş sözleşmesinde veya işyeri uygulamalarında bu husus işçi tarafından bilinmelidir/işçiye tebliğ edilmelidir. Bu izin o halde ücretsiz olacaktır.
Maaştan saatlik izin için kesinti yapılmaz ancak izin günleri çalışılan gün sayısından düşürülür. Örneğin, bir haftada 40 saat çalışan bir kişi, 2 saatlik izin alırsa bu 2 saat çalışılan toplam saatlerden düşer ve bu şekilde asgari ücret hesaplanır.

Mazeret izni ile idari izin birbirine karıştırılmamalıdır. İdari izinde işçinin izin kullanım inisiyatifi işverendedir. Yani işveren istemezse işçi idari izin hakkını kullanamaz. Ancak mazeret izni işçinin kendi inisiyatifinde olan bir haktır ve istediği takdirde bu izni kullanabilir.
İşveren mazeret izni vermek zorunda değildir. Mazeret izni, çalışanın bir nedenle zorunlu olarak işe gelememesi durumunda işverene karşı sorumluluğunu ortadan kaldırmak veya hafifletmek için düzenlenmiştir. Ancak, mazeret izni işveren tarafından onaylanmadan veya herhangi bir şekilde önlenmeden alınabilir. İşveren yasal olarak bu izni çalışana vermeyi reddedebilir, ancak çalışana karşı hakkaniyetli olmalıdır. Henüz mazereti kanıtlayan bir belge sunmadıysa istek reddedilebilir. İşveren, mazeret izni verirken çalışanın iş sözleşmesinde belirlenmiş durumları veya iş akdinin gerektirdiği diğer yasal gereklilikleri de dikkate almalıdır.

İş kanunu çerçevesinde işçiye, yaşanabilecek olağanüstü durumlar sebebiyle ya da işçinin özel hayatında oluşan durumlar nedeniyle yıllık izinden farklı olarak kullandırılan ücretli izinler “Mazeret İzni” olarak tanımlanır. Bu izinlerin bir kısmı 4857 sayılı İş Kanunu tarafından işçilere verilmiş bir haktır.
Mazeret izni, bir işveren tarafından çalışana verilen belli bir süre için haklı sebeple geç yapılmasına izin veren belge ya da işlemdir. Bir çalışan için günlük veya haftalık çalışma saatlerinden daha uzun veya daha kısa süreli bir mazeret izni alabilir. Mazeret izni; hastalık, ev işleri ya da başka bir iş ya da özel olay nedeniyle oluşan zorunlu durumlarının meydana gelmesi durumunda kullanılabilir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 104'üncü maddesinde; merkezde atamaya yetkili amir, ilde vali, ilçede kaymakam tarafından, birim amirinin muvafakati ile 1 yıl içinde toptan veya bölümler halinde, mazeretleri sebebiyle memurlara on gün izin verilebileceği belirtilmiştir.
Mazeret iznini kurum ya da işyeri yetkilisi verir. Genellikle çalışanların mazeretli izin talepleri, işverenler tarafından değerlendirildikten sonra karara bağlanır.