Mazeret İzni Kaç Gün Özel Sektör


Sponsorlu Bağlantılar

Evlenme durumunda 3 gün, Ölüm durumunda 3, Doğum hallerinde 5 gün, Bakımıyla mesul olduğu bir kişinin sağlık sorunları için ise toplamda 10 güne kadar işçi mazeret izni kullanabilmektedir.
Özel sektörde mazeret izni genellikle düşük ücretli veya kısa süreli çalışılan işlerde bulunmakta olup, herhangi bir zorunlu iş sebebiyle haftalık çalışma süresini aşanlar için geçerlidir. Özel sektördeki işverenlerin mazeret iznini verme koşulları veya süreleri her işverenin kendine özgü olabileceğinden bu izinlerin verilip verilmeyeceği, ancak işveren tarafından değerlendirilir.

Mazeret izin süreleri belirli şartlarda farklı sürelerde verilmektedir. 4857 sayılı İş Kanunu Geçici Madde 2 '' İşçiye; evlenmesi veya evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü hâlinde üç gün, eşinin doğum yapması hâlinde ise beş gün ücretli izin verilir.
Mazeret izni en fazla üç gün sürebilir.

Bunların haricinde bir yıl içinde kullanılabilecek mazeret izinleri ise 10 gün ile sınırlı. Zaruret halinde 10 gün daha mazeret izni verilebiliyor ancak ilk 10 günden sonraki süre yıllık izinden düşülüyor.
İşverenler işçinin başvurduğu mazeret iznini reddetmekte özgürdür. Ancak, topyekûn kural olmamakla birlikte, bu çok sık yapılmamalıdır. İşverenler işçinin mazeret izni istemesinin nedenlerini hatırlamalı ve bu talebin gerçekliğini araştırmak zorundadır. Eğer mazeretin geçerli bir sebeple desteklenmesi mümkünse, işverenin uygun görmesi gerekir. Aksi takdirde, işçinin haklarını koruyan kanunları çiğneyebilir.

Mazeret izni ile idari izin birbirine karıştırılmamalıdır. İdari izinde işçinin izin kullanım inisiyatifi işverendedir. Yani işveren istemezse işçi idari izin hakkını kullanamaz. Ancak mazeret izni işçinin kendi inisiyatifinde olan bir haktır ve istediği takdirde bu izni kullanabilir.
Mazeret izni iş yerleri tarafından verilen bir haktır. İşverenin mazeret izni verme konusunda herhangi bir yükümlülüğü yoktur, ancak işverenin kendi politikaları gereği bu hakkı kullanıma sunabilir. İşverenin mazeret izni verme konusundaki kararları çalışanların çalışma sözleşmesine dayanmaktadır. Eğer yönetim kurulunun uyguladığı politikalar doğrultusunda çalışanların mazeret izni olabileceğini belirtmiş ise mazeret talebinde bulunabilirsiniz.

İş Hukukunda Mazeret İzninin Yasal DayanaklarıBu izin türü iş hukukuna 2015 yılında yapılan değişiklikle girmiştir.
Özel mazeret izni, öğrencilerin belirli nedenlerden dolayı olumsuzluklara yol açacak şekilde okulda bulunmamalarını gerektiren durumlarda almaları için sağlanan özel bir izindir. Özel mazeret izinleri genellikle hastalık, hava koşulları, yolculuk ve cenaze gibi durumlar için verilir. Özel mazeret izinlerinin ne kadar süre ile verileceği, konuya ilişkin olarak belirlenir. Özel mazeret izinlerinin kullanılması, okul politikalarına ve ilgili hükümlere uygun olarak düzenlenmiş olmalıdır.

Mazeret izni; işverene bağlı olarak çalışmakta olan bir çalışanın yani işçinin işle ilgisi olmayan yani şahsi hayatı ile alakalı herhangi bir konu ile ilgili almış olduğu izine denilir. Özür izni İş Hukuku kapsamında sağlanmış olan bir hak olmaktadır.
Hallerde mazeret izni genelde okul müdürlüğü tarafından verilir ve öğrenci veya ebeveynlerin okul müdürlüğüne başvurarak istedikleri durumda mazeret izni alabilirler. Mazeret izni çoğunlukla sağlık, seyahat veya cenaze gibi gerekçelerden dolayı verilir. Genellikle zorunlu olmayan derslerde mazeret izni verilmiş olursa dahi, bu durum okul yönetim kurulu tarafından değerlendirilir ve uygun bulunduğunda öğrencinin bir sonraki döneme kadar bağlanabilecek derecesinde mazeret izni verilir. Öğrenci ya da ebeveynler mazeret izni almak istediklerinde okul müdürlüğüne başvurabilirler ve önemli olan, mazeret hakkında her zaman doğru ve gerekçeli bilgi vermeleridir.

5 yıldan fazla 15 yıldan az hizmet süresi olanlara 24 günden, 15 yıl ve daha fazla hizmet süresi olanlara 26 günden az olamaz. Yeraltında çalışan işçilerin yıllık üzretli izin süreleri dörder gün artırılarak hesaplanır. 18 yaş ve altı, 50 yaş ve yukarı yaştaki işçilere yıllık ücretli izin süresi 20 günden az olamaz.
Özel sektörde işverenler tarafından belirlenen yıllık izin süresi değişiklik göstermektedir. Herhangi bir kanuni kural olmamasına rağmen, çoğu işveren çalışanlarına 8 hafta (ya da 40 gün) yıllık izin vermektedir. Bazı işverenler izin süresini 6 haftaya (30 güne) kadar düşürebilirken, diğerleri izin süresini 10 haftaya (50 güne) kadar artırabilir. Ücretli izin günleri ve haftaları da değişebilmektedir; bu konuda işverenlerdeki uygulamalar arasında farklılıklar gözlemlenebilmektedir.

Görev yeri dışında olduğunuz için mazeret izninin bittiği gün yani yarın rapor almanız gerekiyor. Görev yerinde olsaydınız yani görev yerinde rapor alacak olsaydınız iznin bitiminin bir sonraki iş günü alacaktınız. Görev yeri dışında olduğunuz için mazeret izninin bittiği gün yani yarın rapor almanız gerekiyor.
Hayır. Mazeret izni alan bir öğrenci rapor alamaz. Bu öğrencinin, dersi başarıyla tamamladığını kanıtlamak için müfredatın gereğini yerine getirmesi veya not almış olması gerekir. Eğer mazeret izni alan öğrenci bu şekilde not almamışsa, rapor alamaz.