Mazeret İzni Hangi Durumlarda Kullanılır


Sponsorlu Bağlantılar

Memura isteği üzerine, kendisinin veya çocuğunun evlenmesi, annesinin, babasının, eşinin, çocuğunun veya kardeşinin ölümü halinde beş gün izin verilir.
Mazeret izni, bir çalışanın iş çıkışı hakkında yetkili bir çalışanın verdiği özel izinle iş süresini kısaltmak veya işe girmemek için kullanılan bir özel izindir. Mazeret izni, çalışanın sağlık durumu, hastalık durumu, acil işler ya da özel durumlar için başvurulabilir. Ancak bu izin, çalışanın işgörenin onaylamadığı veya işverenin mazeretli izin vermediği herhangi bir durumda kullanılamaz.

Anasayfa » Mazeret İzni Nedir, Nasıl Kullanılır? Mazeret İzni, acil ihtiyaç durumlarında kullanılabilen, iş kanunu çerçevesinde düzenlenmiştir. Başınıza bir iş geldi(ölüm, doğum, kaza, hastalık, afet… vb) yıllık izinden kullanmak istemeyebilirsiniz.
Memur mazeret izni, memurların bireysel güçlükleri nedeniyle, işlerine devam etmekten mütemadiyen aksama vuku bulması halinde verilir. Bu güçlükler arasında hastalık, evlenme, ölüm veya yakınlarının hastalığı gibi kişisel durumlar yer almaktadır.

MAZERET İZNİBunlar ka- nunda sınırlı sayıda belirlenmiş olup aşağıda açıklanmıştır. Buna göre işçiye; evlenmesi veya evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü halinde üç gün, eşinin doğum yapması halinde ise beş gün ücretli izin verilir.
1. Sağlık nedeniyle gelen mazeret izinleri: Bu durumda, çalışanın kendi veya ailesinin sağlık problemi olsa bile, çalışanın sağlık raporunu gösteren doktor tavsiyesi alındıktan sonra verilen izindir. 2. Özel hayat nedeniyle gelen mazeret izinleri: Eş veya yakınlarının ölümü, ciddi bir hastalık, evlilik düzenlemeleri gibi özel hayat nedenlerinden kaynaklanan izinlerdir. 3. Şirket nedeniyle gelen mazeret izinleri: Şirket tarafından verilmiş eğitimler ya da toplantılar, haftada tek kez alınan temel denetimler gibi durumlarda da çalışana mazeret izni verilebilir. 4. Zorunlu hizmet nedeniyle gelen mazeret izinleri: Bu, çalışanın devlet tarafından zorunlu olarak görevlendirilmesi halinde verilen izinlerdir. Örneğin; askerlik, jandarma gibi durumlarda bu izin kullanılabilir.

İşçi anne, babasını, kardeşini, eşini veya evladını kaybettiyse, İşçinin eşi doğum yapmışsa, İşçinin çocuğunun hastalanması halinde, İşçinin en az %70 oranında engelli bir çocuğunun olması durumunda onun tedavi sürecinde mazeret izni kullanılabilir.
Mazeret izni, öğrencilerin usulüne uygun olarak terk etmek zorunda kaldıkları dersler için veya üniversitenin yönetim tarafından belirlenen resmi tatil günleri için alınabilir. Bu izinlerin kullanılmasının koşulları her üniversitede farklılık gösterebilir. Bazı üniversitelerde, bu mazeret izinleri, öğrencinin haftalık programında saatleri sola kaydırarak alınabilir. Diğer üniversitelerde ise bu izinler; öğrencinin derslerini başka tarihlere taşımaları veya haftalık çalışmasını tamamlamamaları gibi durumlarda kullanılabilir.

Mazeret izin süreleri belirli şartlarda farklı sürelerde verilmektedir. 4857 sayılı İş Kanunu Geçici Madde 2 '' İşçiye; evlenmesi veya evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü hâlinde üç gün, eşinin doğum yapması hâlinde ise beş gün ücretli izin verilir.
Mazeret izni, herhangi bir çalışanın, çalışma günlerinden veya saatlerinden bir kısmına izin vermesini öngören ve kurallara uygun olarak belirlenen işyeri standartlarında uygulanan bir süreçtir. Mazeret izni, çalışanın meşru bir nedenle çalışma programından veya çalışma saatlerinden istifade edebilmesi için başvuruda bulunmasına, personelin çalışma yerinin mazeretli hizmete yasal olarak uygun hale gelmesine ve işverenin çalışanı ile ilgili kayıtlarını güncellemesine izin vermektedir. Mazeret izni, çalışanlar için meşru nedenlerle olası olan durumlarda verilebilir. Örnek olarak, hastalık, ev işlerinin yoğunluğu, çocuk bakıcılığı, toplu taşıma işletmelerinin sıkıntılı günlerde veya yolculukların zaman tutmayacağı hava koşulları gibi şeyler için mazeret izni istenebilir.

İş kanunu çerçevesinde işçiye, yaşanabilecek olağanüstü durumlar sebebiyle ya da işçinin özel hayatında oluşan durumlar nedeniyle yıllık izinden farklı olarak kullandırılan ücretli izinler “Mazeret İzni” olarak tanımlanır. Bu izinlerin bir kısmı 4857 sayılı İş Kanunu tarafından işçilere verilmiş bir haktır.
Mazeret izni, işverenin çalışanlara sağladığı bir tür özel izindir. Bu izin, çalışanların özel durumlar nedeniyle işyerinden izinli olmalarına veya süresiz çalışmalarına izin vermek amacıyla kullanılır. Yasal olarak, bu izin işverenler tarafından isteyen çalışanlar için sağlanmalıdır. Ancak, mazeret izni yasal bir hak değildir; yani bir çalışanın doğrudan bir hakkı olarak alması gerekmiyor.

1- Mazeret izni verilebilmesi için yıllık iznin olmaması gerektiği yönündeki bazı uygulamalar doğru değildir. 657 sayılı Kanunun 104. maddesi bu şekilde bir sınırlama öngörmemiştir. 2- Mazeret izni, a ilde vali, ilçede kaymakam onayıyla verilir.
Memur mazeret izni almak isteyenler öncelikle ilgili idareye mazeret dilekçesini sunmalıdır. Dilekçede, memurun neden mazeret izni almak istediğini, mazeretin ne kadar süreceğini ve başvuracağı mazereti açıklamalıdır. Sonrasında, dilekçe üzerine idarenin gerekli inceleme yapmasının ardından memura mazeret izni verilir. Bazı durumlarda, izin almak için hekim raporu da gerekebilir.

İşçilerin, yasada ya da iş sözleşmelerinde yer almayan gerekçelerle aldıkları ücretli izinler idari izinlerdir. İdari izinler sadece kamu kurumlarında geçerli olsa da, işverenin işçiye gönüllü olarak verdiği ücretli izinlerde idari izin olarak tanımlanır.
Hallerde, idari izinler çoğunlukla yerel hükümetler tarafından verilir. Bu, fiili durumlarda bir özel şirket tarafından devlet tarafından alınan bazı lisansların çok daha kolay ve anlaşılır olmasını sağlar. Bazı durumlarda, haller ayrıca farklı kurumlara da izinler verme yetkisine sahiptir. Örneğin, eyaletler, kimlik doğrulaması, güvenlik kontrolleri, onay için özel licenseleri veren özel kuruluşlar ve kuruluşlara izinler verme yetkisine sahiptir. Ayrıca, devletler el, balık tutma, kamu görevlileri veya diğer belirli meslekler için sertifika ve özel licensede sahiptir. Haller ne zaman uygun görürse aynı zamanda patentler, markalar veya kişisel ticaret adları da vermektedir.