Meb Onaylı İlk Yardım Sertifikası


Sponsorlu Bağlantılar

İlk Yardım Sertifikası sahibi bireyler; Halk eğitim merkezlerinde İlk Yardım Eğitimi verebilirler. Sürücü kurslarında İlk Yardım Eğitmenliği yapabilirler. Sağlık Bakanlığı tarafından İlk Yardım Eğiticisi olarak istihdam edilebilirler.
Meb onaylı ilk yardım sertifikası, bir kişinin ilk yardım alanındaki gerekli bilgilere sahip olmasını sağlar. İlk yardım sertifikası sahipleri, çeşitli kazalarda veya kritik durumlarda hasta bakımını başarılı bir şekilde yönetebilir veya hızlı hareket etmeyi öğrenebilir ve acil durumlara yaklaşımlarını daha etkili hale getirebilir. Sertifika sahipleri de ilk yardım ekipmanının doğru kullanımı konusunda eğitim alır ve temel ilk yardım becerilerini geliştirebilir. Ayrıca, ilk yardım sertifikası sahipleri, ilk yardımcıların üzerindeki etkiyi artırmak ve hem hastayı hem de arkadaşlarını güvende tutmak için gerekli çaba harcayabilir.

Temel ilk yardım sertifikası ücreti; 650.-TL+KDV, Güncelleme ilk yardım eğitimi ücreti; 325.-TL+KDV, OED Eğitimi ücreti; 275.-TL+KDV 'dir. Bu fiyatlar 2022 yılı için geçerli olmakta olup ilgili eğitimlerin sınav harcı bedelleri bu ücretlere dahil değildir.
Meb onaylı ilk yardım sertifikasının ücreti kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Ücret hesaplanırken katılımcının yaşı, eğitim türü ve kursun uzunluğu gibi faktörler dikkate alınmaktadır. Genel olarak sertifika ücreti 100-250 TL arasında değişmektedir.

İlkyardım Eğitim Merkezinden eğitim almış kişilerin/kurumların almış oldukları sertifikalar üç yıl geçerli olup bu süre dolmadan önce hatırlatma yapılır. İlkyardımcı sertifikaları ve ilkyardımcı kimlik belgesinin geçerlilik süresi üç yıldır.
Onaylı ilk yardım sertifikası genellikle 2 yıl geçerlidir. Ancak her ülkede farklıdır. Örneğin, Amerika Birleşik Devletleri'nde onaylı ilk yardım sertifikaları genellikle 3 yıl geçerlidir.

İlk yardım sertifikası nereden alınır, ilk yardım sertifikası Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş kurumlar tarafından verilmektedir. Temel ilk yardım eğitimine katılanlar yapılan sınavda başarılı oldukları taktirde ilk yardım sertifikası almaya hak kazanır.
Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı ilk yardım sertifikası, kurs merkezlerinden ya da çevrimiçi eğitim sitelerinden temin edilebilir. Kurs merkezlerinden alınan sertifikalar genellikle fiziksel olarak verilir ve güvenli bir ortamda alınır. Çevrimiçi eğitim sitelerinden alınan sertifikalar, online olarak sunulan sınavların başarıyla tamamlanmasıyla elde edilir. Başarılı olunan sınavlardan sonra, sertifika posta yoluyla adrese teslim edilir.

İlk yardım eğitmeni; sürücü kursu, özel okul, ilk yardım eğitim merkezi, kamu ve özel sektörde çalışabilir.
Ilk yardım sertifikası olan kişiler, hastanelerde, özel sağlık merkezlerinde, yaşlı bakım evlerinde, devlet kurum ve kuruluşlarında, eğitim kurumlarında, spor kulüplerinde, turizm sektöründe, trafik polisi ve can güvenliği alanlarında ve çok daha fazlasında çalışabilir.

a) İlkyardımcı belgesinin geçerlilik süresi üç yıldır. Geçerlilik süresinin bitimini takiben en geç 3 (üç) ay içerisinde güncelleme eğitimi alınması zorunludur.
Ilk yardım sertifikası genellikle kurs bitiminde alınan sertifika, herhangi bir tarih aralığı içermez. Ortalama olarak 3 ila 5 yıl arasında geçerli olabilir, ancak bu süre zaman zaman değişebilir.

İlk yardım sertifikası ne işe yarar diye merak edenler adına kaza, doğal afet ya da herhangi bir toplumsal olayda son derece etkili olduğunu söylemekte fayda vardır. 2023 yılında İstanbul ili için ilk yardım eğitim fiyatları 1750 TL + KDV olarak belirlenmiştir.
Ambulans şöförü sertifikasının maliyeti, herkes tarafından kurulan kurslarda değişmektedir. Bazı kurslar, ambalans şöförü sertifikasının maliyetinin 500 TL'den başlayabileceğini belirtmiştir.

'Belge Durumu' belgesi e-Devlet Kapısı uygulamalarında yer alarak tüm vatandaşlarımızın erişimine açılmıştır. e-Devlet uygulaması içinde Millî Eğitim Bakanlığı sayfasında yer alan 'Yaygın Eğitim Sertifika Belgesi Sorgulama' ekranından belgeye ulaşılabilmektedir.
Hayır, ilk yardım sertifikası e-Devlet üzerinden gözükmez. Ilk yardım sertifikasının alınması veya denetlenmesi için sosyal güvenlik kurumlarına başvurulmalıdır.