Meb Nöbet Yönergesi


Sponsorlu Bağlantılar

Yargı; "öğretmenin boş gününe nöbet görevi verilemez"
Hayır, boş güne nöbet yazılmaz. Boş gün nöbetleri yalnızca özel durumlarda veya anlaşmalı çalışma programlarında uygulanabilir.

“Öğretmenlikteki kıdemi 20 yıldan fazla olan bayan öğretmenler ile 25 yıldan fazla olan erkek öğretmenler, istekleri halinde nöbet görevinden muaf tutulabilirler.
Hayır, öğretmenlerin nöbet tutma hakkı yoktur. Öğretmenler, çocukların emniyeti ve güvenliğini sağlamakla görevli olan ancak tecrübeli özel güvenlik güçleri tarafından tutulan nöbetlere tabi değildir. Öğretmenler, okulların gece zamanında çalışan ekipmanlarını (örneğin kapı alarmlarını) kontrol etmek için kulübe veya sınıflara bakma hakkına sahiptir. Ancak öğretmenlerin nöbet tutma hakkı diğer kişiler ve özel güvenlik görevlileri tarafından sağlanan nöbetlerden farklı olacak şekilde düzenlenmemiştir.

(11) (Değişik:RG-10/7/2019-30827) Öğretmenlerden; engelli olanlar, engelli çocuğu bulunanlar ve bakmakla yükümlü olduğu engelli birey bulunanlara nöbet görevi verilmez. Ancak bu durumdaki öğretmenlere istemeleri hâlinde, gün tercihlerine öncelik verilerek nöbet görevi verilir.
Kurallara ve mevzuata göre çalışan kamu personeline nöbet verilmez. Nöbet izinleri kamu personeli, askerler, polis ve mahkûmlar için geçerlidir.

c) (Değişik:RG-5/9/2019-30879) Nöbet görevi, ilk dersten 30 dakika önce başlar, son ders bitiminden 30 dakika sonra biter. Ancak bu süre, okulun özelliğine göre öğretmenler kurulu kararıyla 15 dakikadan az olmamak kaydıyla kısaltılabilir. İkili öğretimin yapıldığı okullarda öğretmenler tek devrede nöbet tutarlar.
Öğretmenler nöbet tutmak için öğrencilerin her saatteki davranışlarını gözlemlemesi, kuralların korunması ve çevresel etkilerin izlenmesi gerekir. Öğretmenler aynı zamanda alanlarında uzmanlaşmış bilgi bolluğuna sahip olmaya çalışmalıdır. Nöbet tutan öğretmenler özellikle öğrencilere nasıl yaklaşacaklarını önceden belirlemek ve onlarla aralarındaki sessiz anlaşmayı geliştirmek için ihtiyaç duyarlar. Derslerin yapılmasına izin verilirken, kayda değer başarıları desteklemek öğretmenler için de son derece önemlidir. Şiddetli durumlarda, güvenlik personeline yardım etmek için öğretmenler nöbet tutarlar. Güvenlik personeli öğrencilere görev tanımlarına uyma hatırlatmasını ve etkin bir şekilde çalışmalarını sağlamalarını gerektiren daha ciddi durumlara ek olarak, öğretmenlerin müdahale edebileceği nadir durumlarda nöbet tutmaları da gerekebilir. Öğretmenler ayrıca arazide öğrencileri tehlikelerden korumaya yardımcı olmak için nöbet tutarlar.

SONUÇ OLARAK; YÖNETMELİĞE GÖRE ÖĞRETMENLERE HAFTADA BİRDEN FAZLA NÖBET VERİLEMEZ ! Aynı hafta içinde verilen ikinci nöbetleri yerine getirmemek üzerine sendikamızın eylem kararı vardır.Hem yukarıda bahsettiğimiz sebepler hem de aldığımız eylem kararı gereği hiçbir idareci öğretmenlerimizi ikinci nöbete zorlayamaz.
Hayır, çift nöbet zorunlu değildir. Ancak, işverenlerin çoğu çalışanlarına çift nöbeti ya da çift süreyi talep etme hakkına sahiptir. Bazı mesleklerde çalışanlar gerekli olduğunda çift nöbet yapmak durumunda kalmaktadır. Bunlar arasında polis memurları, doktorlar ve kamu hizmeti sağlayanlar bulunmaktadır. Ayrıca, bazı mesleklerdeki çalışanlar gece vardiyası ya da hafta sonu vardiyaları gibi farklı saatlerde çalışma zorunluluğu altındadır.

Madde 21 – Nöbet, her gün saat 9.00 dan ertesi günü saaat 9.00'a kadar olmak üzere 24 saat devam eder. (Mesai saatlerinde değişiklik yapılması halinde, mesainin başlangıç saati esastır.)
İş yasasına göre herhangi bir çalışan için en fazla 12 saat nöbet tutulabilir. Ayrıca tüm çalışanlar için her hafta en fazla 45 saatlik çalışma süresi öngörülmektedir.

Yönetmeliğin 44/11. maddesinde yapılan değişiklik şöyle: "Öğretmenlerden; engelli olanlar, engelli çocuğu bulunanlar ve bakmakla yükümlü olduğu engelli birey bulunanlara nöbet görevi verilmez.
Öğretmenlere nöbet verilmez. Nöbetçi olarak atanabilecek kişiler, polis, güvenlik görevlileri veya görevli özel güvenlik personeli olabilir.

Ancak sabah ilk dersten yarım saat önce göreve başlayıp, ders görevlerine devam edip son dersten yarım saat sonra görevden ayrılmak zorunda olan nöbetçi öğretmene öğle arasında dinlenme ve beslenme gibi zorunlu ihtiyaçlarını karşılamak üzere zaman verilmemesi kabul edilebilir değildir.
Hayır, öğretmenler okuldan öğle arasında ayrılabilirler. Ancak, öğrencilerin dersin sonunda da okulda kalmaları gerekebilir. Öğretmenlerin okulda olması ise, eğer okulda bir olay yaşanırsa veya öğrencilerin yardıma ihtiyacı varsa gerekli olabilir.