Meb Nakil İşlemleri


Sponsorlu Bağlantılar

Nakil ve geçişler, haftalık yapıldığında her haftanın, aylık yapıldığında ise her ayın; ilk iş gününden başlayarak son iş gününden önce veli tarafından çalışma saatleri içerisinde öğrencinin öğrenim gördüğü okul müdürlüğüne dilekçe ile veya e-Devlet üzerinden yapılır.
Meb nakil işlemi, öğrencilerin okul değiştirmesi sırasında yetkililer tarafından uygulanan bir işlemdir. Bu işlem, okul değişikliği durumlarında veya öğrencinin yaşadığı bölgeden ayrılarak başka bir bölgeye taşınması durumunda gerçekleşebilmektedir. Nakil işlemi; öğrenci ve ebeveynleri ile ilgili tüm bilgilerin Milli Eğitim Bakanlığı'na bildirilmesiyle başlar. İl verilerinin değerlendirilmesi sonrasında, MEB nakil talebi kabul edilip edilmeyeceğine karar verilir. Nakil talebinin kabul edilmesi durumunda öğrenci ile ilgili tüm haklar ve sorumluluklar devir işlemi ile yeni okuluna geçecektir.

Veliler öğrencinin kimlik bilgileri ile okula bizzat başvuruda bulunarak veya e-devlet üzerinden E-Okul Yönetim Bilgi Sistemi'ne giriş yaparak nakil işlemlerini başlatabilir. Merkezi yerleştirme puanı esas alınarak kayıt alan liselere nakil işlemleri, dönem sonu ve başları haricinde genellikle aylık olarak yapılır.
Okul değiştirmeye karar verdikten sonra, öncelikle yeni okulun hangi şehirde olduğunu belirlemek gerekir. Ardından, okulun ayrıntılı bilgilerini almak, mezuniyet ve başvuru koşullarını, kayıt süreçlerini ve herhangi bir özel eğitim ve destekleme hizmetlerinin olup olmadığını öğrenmek gerekir. Yeni okula kaydolmak için yeterli bilgi edinildikten sonra, şimdi gelecekteki okulun transfer raporuna dikkat edilmelidir. Eğer mevcut okulunuzun transfer raporu elden alınmazsa, yeni okula başvuruda bulunmak mümkün olmayacaktır. Ancak, mevcut okulunuz tarafından düzenlenmiş bir Transfer Raporu varsa, başvuru süreci daha kolay olacaktır. Başvurudan sonra duyurular, karne tarihleri, denemeler ve diğer gerekli olanlarla ilgili güncel bilgiler alınarak, mevcut okuldan kayıt işlemleri gerçekleştirilir. Bu işlemler tamamlandıktan sonra, tüm belgeler ve gerekli evrak yeni okula gönderilir.

Nakil için tercihler E-Okul üzerinden veya okul müdürlüklerinden yapılabilecek. Tercih işlemleri, Milli Eğitim Bakanlığının resmi internet sitesi veya E-Okul üzerinden yayınlanan tercih listelerine göre yapılacak. Geçen yıl olduğu gibi LGS yerleştirmelerine esas nakiller, bu yıl da iki dönemde yapılacak.
Nakil işlemleri, bir kişinin ya da kurumun başka bir kişiye ya da kuruma eski bir yerden yeni bir yere taşınmasına denir. Nakil işlemi, bazı gereklilikleri ve adımları gerektirebilir. Ancak, bu işlem genellikle özetlenirse, nakil işlemleri aşağıdaki adımları izleyerek yapılır: 1. Eski Konumdaki Gereksinimleri Yerine Getirin: Nakil yapmadan önce, kişi ya da kurumun eski yerindeki tüm sözleşme ve ödemeleri tamamlaması gerekmektedir. Herhangi bir sözleşmeden ya da ödemeden kalan anlaşmaların ya da ödemelerin herhangi bir zarara neden olmamasına dikkat edilmelidir. 2. Yeni Konuma İletişim Kurun: Kişi ya da kurum naklini yaparken, yeni yerdeki yetkililerle temas kurmak önemlidir. Bu sayede kişi veya kurum, yeni konumu hakkında bilgi alabilir ve nakil işlemlerinin nasıl gerçekleştirileceği hakkında daha fazla bilgi edinebilir. 3. Uyumlu Belgeleri Hazırlayın: Nakil işlemleri sırasında, kişi ya da kurumun kendisi için uygun belgeleri hazırlaması önemlidir. Örneğin, bir ev taşınırken, taşınma belgesi, gümrük muayenesi ve ev kiralama sözleşmesi gibi belgeler hazırlanmalıdır. 4. Nakil Masraflarını Hazırlayın: Nakil işlemlerinde, masraflar büyük önem taşımaktadır. Kişi ya da kurum nakil masraflarını ödemeden önce, bunların ne kadar olduğunu bilmelidir. Bunun için, nakliyecinin ücreti ve taşımacılık masrafları gibi masraf bilgilerini öğrenmesi ve bunların ödemesini yapması gereklidir. 5. Nakil İşlemini Gerçekleştirin: Nakil işlemi tamamlandığında, kişi ya da kurum nakil işlemi

Onay veya ret işlemi nakil istenilen okul müdürlüğünce e-Okul sistemi üzerinden başvuruların bitimini takip eden ilk iş günü çalışma saatleri içerisinde gerçekleştirilir.
Lise nakillerinin ne zaman onaylanacağı, lisans diplomasının geçerliliği ve lisenin seviyesi gibi faktörlere bağlıdır. Genellikle, lise nakil işlemleri birkaç hafta veya aylar sürer. Bazı durumlarda, lise nakilleri bazı üniversiteler tarafından kabul edilmeden önce ek belgeler talep edilebilir. Bu belgeler arasında mezun olunan lisenin akademik raporları, not ortalamaları, kimlik belgeleri gibi belgelere ihtiyaç duyulabilir.

Adres değişikliği resmi olarak tamamlandıktan sonra Merkezi Nüfus İdare Sistemi (MERNİS) üzerinden alınan adres bilgileri doğrudan e-okul sistemine aktarılır. Son olarak kayıt alanı bu adresi kapsayan okula velinin çocuğun kimliği ile müracaat etmesi sonucunda okul nakli işlemi tamamlanır.
1. İlk olarak mevcut okulunuzda istediğiniz okula nakil için başvuru dilekçesi hazırlamanız gerekmektedir. Bu dilekçeyi okuluna teslim etmeniz gerekmektedir. 2. Başvurunuzu yapan okul müdürlüğü tarafından incelenmeli ve kabul edilmiş olmalıdır. 3. Eğer işlemleriniz başarılı ise, mevcut okulunuzdan muvaffakiyet belgesi almanız gerekecektir. Bu belge, nakil edilecek okulda temin edilebilecek ders programını içermelidir. 4. Nakil öncesi mevcut okulunuz tarafından size verilen belgeyi nakil edilecek okula ibraz etmelisiniz. 5. Nakil edilecek okulda nakil için gönderilen dilekçenizÝn ve muvaffakiyet belgenizin durumuna bakılacak ve eğer onaylanırsa, kayıt işlemlerinize başlayabilirsiniz. 6. Herhangi bir zorlukla karşılaşmazsanız, nakil işleminiz tamamlanmış olacaktır ve yeni okulunuza kaydınız yapılmış olacaktır.

Yerleştirmeye esas 1. nakil sonuçları 1 Ağustos'ta açıklanacak. Yerleştirmeye esas 2. nakil tercih başvuruları 1-5 Ağustos'ta yapılabilecek, sonuçlar 8 Ağustos'ta açıklanacak. Böylece merkezi yürütülen ana yerleştirme süreci, 8 Ağustos 2022'de tamamlanmış olacak.
Meb nakil işlemi, kullanıcının talep ettiği tarihe kadar geçersiz kalacak şekilde sürece bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Bu nedenle mümkünse, nakil talebi verildiğinde belirli bir süre aralığında sonuçlanma beklentisinin olduğu söylenebilir.

Ayrıca bu işlemler ikinci dönemin başlangıcından şubat ayının sonuna dek haftalık, diğer zamanlarda da aylık yapılır. Nakil ve geçişler e-Devlet üzerinden yapılabildiği gibi öğrencinin eğitim aldığı okul müdürüne dilekçe yoluyla da yapılabilir.
Okul değiştirilmesini 2. döneme başlamadan önce okulunuzla konuşmanız gerekir. Kurallar ve koşullar bazen dönem değişimine izin veriyor, bazen de izin vermiyor. Genellikle, konu üzerinde anlaşma sağlanamadığında okul değiştirilmez.

Okul değiştirmek çocuğun yeni bir öğretmene veya öğretmenlere alışmasını, yeni arkadaşlarıyla sosyal ilişki kurmak için çaba sarf etmesini gerektirir. Sosyal becerileri gelişmemiş olan çocuklar bu konuda daha fazla zorluk çekerler.
Okul değişikliği, çocuğun gelecekteki başarısını olumlu ya da olumsuz etkileyebilir. Çocuk açısından bu durum, kişisel olarak zor bir süreç olabilir. Okula alışmaya gereken zaman ve enerji gerekir ve çocuğun gelişimine, bireysel yeteneklerine ve özgüvenine de etkisi olabilir. Ayrıca yeni okulda arkadaş edinmek de zor bir süreç olabilir. Öncelikle, okula transfer eden çocuğun olumlu duygu ve tutumlarla okula transferi oldukça önemlidir. Güven sağlaması ve yardım istemesi gerekebilir. Bu süreçte ona destek olmak ve konuşmak üzere detaylı bilgi almak, kişisine ve duruma göre kişisel gereksinimlerini tanımlamak da kilit bir rol oynar. Çocuğa karşı empati ve anlayışla yaklaşmak ona destek vermek adına gerekebilir. Öte yandan, çocuğu uygun dersler ve programlar ile motive etmek ve ona sosyal becerilerini geliştirmesine yardımcı olmak da gerekli olabilir. İleride okula alışmasını ve başarıyı artırmak için, çocuğa okuldaki etkinlik, sosyal etkinlik ve uygun öğrenme ortamları konularında yardım etmek de önemlidir.