Meb Müfettiş Yardımcılığı


Sponsorlu Bağlantılar

Müfettiş yardımcısı kime denir sorusuna şöyle cevap verilebilir; kurumun bütün işleyişini veya çalışanları denetleyen kişidir. Amirlerine bağlı olarak kurumlardaki işleyişi teftiş eder ve gerekirse soruşturma başlatır. Açtığı soruşturmaları takip eder ve belge toplamaya çalışır.
Müfettiş yardımcısı meb, ulusal muhasebe standartlarını ihlal ederek yasal olarak faaliyet gösteren işletmelere teftiş ve denetimler yapmaya, bütçe tahminlerini incelemek, kontrol konuları hakkında bilgi akışını sağlamak ve işletmelerin yetkilendirmelerini izlemek gibi görevleri yerine getirmeye özellikle odaklanır. Müfettiş yardımcısı meb, denetim raporlarını yazmak, muhasebe kayıtlarını, bütçeleri ve diğer ticari belgeleri incelemek, denetim sonuçlarının uygunluğunu değerlendirmek ve düzenlemeleri kontrol etmek gibi işlemleri de gerçekleştirir.

Adaylık ve sözleşmeli öğretmenlik süresi dâhil olmak üzere öğretmenlikte 8 yıl ve daha fazla hizmeti bulunanlar bakımından, en az 3 yıl Bakanlığa bağlı resmî eğitim kurumlarında görev yapmış olmak, şartları aranacaktır.
Meb müfettiş yardımcılığına şu kişiler girebilir: 1. Milli Eğitim Bakanlığı'nın yetkilendirdiği Sosyal Bilimler alanındaki mezunlar. 2. Türk Dili ve Edebiyatı, Coğrafya, İktisat, Hukuk ve Mühendislik alanlarında üniversite mezunları. 3. Yabancı dil bilenler. 4. Türkçe, Matematik ve Fen Bilgisi alanlarında lise mezunları. 5. Psikoloji, tarih ve sosyoloji alanında lisans düzeyinde derece sahibi olanlar.

Eğitim Müfettiş Yardımcılığı Sınav Başvurusu 07-26 Şubat 2023 tarihleri arasında MEBBİS Başvuru İşlemleri Modülü üzerinden yapılacaktır.
Meb Müfettiş Yardımcılığı Sınavı başvuruları, 8 Ağustos 2020 tarihinden itibaren alınmaya başlanmıştır. Başvurular, 21 Ağustos 2020 tarihine kadar devam edecektir.

Yarışma sınavıyla 750 eğitim müfettiş yardımcısı alınacakBuna göre eğitim müfettişleri, il millî eğitim müdürlüklerinde oluşturulan eğitim müfettişleri başkanlıklarında görev yapacak.
Meb Müfettiş Yardımcıları Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullara atanır. İl/ilçe Milli Eğitim Müdürlüklerinde görev alır ve okulları belirli aralıklarla denetimleri gerçekleştirirler.

Teftiş Kurulu'nda Müfettiş Yardımcısı olarak 3 yılı tamamlaman, katılacağın ön yeterlilik sınavında başarılı olman ve genel çalışma performansının olumlu bulunması halinde "Kıdemli Müfettiş Yardımcısı" unvanını alırsın.
Müfettiş Yardımcısının yeterliliği 4 yıllık eğitim ve sınavla elde edilir. 4 yılın ardından mezun olan kişi, tayin edildiği kurumda hizmet verir.