Meb Hizmetiçi Eğitim


Sponsorlu Bağlantılar

Hizmet İçi Eğitim(HİE): Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) bağlı merkezde, taşrada ve talepleri halinde özel öğretim kurumlarında görevli personelin meslekleri ile ilgili bilgi, beceri, tutum, performans, verimlilik ve motivasyonlarının artmasını sağlayan planlı eğitimlerdir.
Öğretmen hizmetiçi eğitimi (TSA), öğretmenlerin, verdikleri dersleri etkili bir biçimde veren ve öğrencilerin kendilerini geliştirmeleri için gereken becerileri kazanmalarını destekleyen özel bir eğitimdir. TSA, öğretmenlerin, alanda kullanılan kavramları ve kuramları öğrenmelerine yardımcı olacak stratejileri geliştirmelerine yardımcı olur. Ayrıca, öğretmenlerin diğer meslektaşlarıyla ve ders planlaması becerileri ile ilgili paylaşımlarında yardımcı olmak için fırsatlar sunar. TSA, öğrencilerin, okula bağlılıklarını arttırmak, başarılarına katkıda bulunmak ve öğrenme ortamının verimliliğini artırmak için öğretmenlerin iyi bir şekilde donatılmasını sağlar.

(2) Beş gün olarak planlanan ve yüz yüze eğitim yoluyla düzenlenen merkezî hizmet içi eğitim faaliyetlerinin süresi 25 ders saatinden az, 40 ders saatinden fazla olamaz. (3) Hizmet içi eğitim faaliyetlerinde; bir ders saati süresi 50 dakika, blok ders saati süresi ise 90 dakikadır.
Hizmetiçi eğitimin süresi işveren ve çalışan arasındaki anlaşmaya göre değişebilir. Genellikle hizmetiçi eğitimi 1-2 gün sürmektedir, ancak işin niteliğine bağlı olarak bu süre 2-3 haftaya kadar uzayabilmektedir.

Tarayıcıdan lms.eba.gov.tr adresine girilerek Giriş'e tıklanır. Ardından açılan EBA GİRİŞ sayfasından Eba kullanıcı adı ve şifresiyle giriş yapılır. (Eba şifreniz yoksa MEBBİS girişi sekmesinden Eba şifresi oluşturulmalıdır.) e-Eğitim Platformunda bulunan e-Eğitimlerim sekmesine tıklanır.
Hizmetiçi eğitime ilişkin bilgiler, çok sayıda kaynaktan elde edilebilir. İlgili kurumların internet siteleri, sosyal medya platformları ve üyelik için kaydolma formları aracılığıyla resmi bilgi merkezlerinden hizmetiçi eğitimler hakkında daha fazla bilgi edinilebilir. Aynı zamanda, karşılaşılan problemler ve ihtiyaç duyulan yetenekler hakkında araştırma yapan organizasyonlarla iletişime geçmek de mümkündür. Uzmanlar tarafından oluşturulan ve düzenli olarak güncellenen blog yazıları, makaleler ve forumlar da yardımcı olabilir.

Hizmet içi eğitime katılan öğretmene ek ders ücreti ödenir mi, ödenmez mi? Danıştay 12. Dairesi tarafından verilen karara göre valilikçe düzenlenen eğitsel etkinliğe kursiyer olarak katılan öğretmenlere ek ders ücreti ödenemez.
Hizmetiçi eğitimlerin ücretli olup olmadığı her hizmetiçinin şirketine ve çalışma koşullarına bağlıdır. Bazı şirketler hizmetiçilerine bedelsiz olarak eğitim imkanları sunarken, diğerleri belli bir ücrete tabi tutabilirler. Bir hizmetiçi eğitimin ücretli mi yoksa ücretsiz mi olduğu konusunda en iyi bilgiye sahibi olan kişi, söz konusu hizmetiçinin şirketindeki personel ile irtibata geçmektir.

Çalışma/mesai saatleri dışında düzenlenen hizmet içi eğitim etkinlikleri için ek ders ücreti ödenmesi gerekmektedir.
Hayır. Çoğu okul, meb hizmetiçi eğitiminde ek ders kesmeyi reddeder. Böyle bir durumda, öğrencilerin meb hizmetiçiyi tamamlamaları için tüm gereken derslerin verilmesi gerekir. Öğrencilerin meb hizmetiçi sınavında başarılı olmaları için, herhangi bir dersin kesilmesi çok muhtemel değildir.

MADDE 21-(1) Personelin düzenlenecek hizmet içi eğitime katılması zorunludur. Eğitime katılacakların sayı ve nitelikleri programlarda belirlenir.
Hizmetiçi eğitime katılmak zorunlu değildir, ancak çalışanlar bazı durumlarda hizmetiçi eğitimden geçmeleri gerektiğini belirtmiş olabilirler. Örneğin, kurallara uymak veya teknik beceriler geliştirmek veya özel bir projede çalışmak için hizmetiçi eğitim almak isteyebilirsiniz. Ayrıca, eşitlik ve adalet yönetimi, çevresel politikalar gibi konularda eğitimin verilmesi de önerilebilir.

Hizmet içi eğitim başvurusu yapanlar kişisel şifre ile mebbise giriş yapmaları gerekmektedir. MEBBİS'e giriş yaptıktan sonra hizmet içi eğitim başvurusu yapma işlemi için sol menüden hizmet içi eğitim modülü kullanılmaktadır.
Hizmetiçi eğitimin verilmesi, düzenli olarak kullanılmak üzere tasarlanmış ve uygulanan bir programdır. Program her hizmetiçinin potansiyeline göre planlanmalıdır. Öğrenmeyi ve çalışmayı destekleyen kavramlar ve beceriler öğretilmelidir. Eğitimler birkaç seviyede verilebilir; örneğin, birincil eğitim için temel kavramlar, ikincil eğitim için konuya daha derin yaklaşım veya programın işlenmesi gibi. Programda bulunan becerileri öğretmek için, roller çalışmaları, konuşma ve ödevler verilebilir. Ayrıca, teorik bilgilerin pratikte nasıl kullanılacağı da öğretilebilir. Öğrendikçe, hizmetiçinin ve personelin performansının test edilmesi gerekebilir. Dikkatli bir şekilde tasarlanmış ve uygulanan hizmetiçi eğitimi, personel için alışkanlıkları değiştirme, becerileri geliştirme ve performansı iyileştirmenin temel aracıdır.