Logo Tescil Ücreti


Sponsorlu Bağlantılar

Buna göre, e-Devlet üzerinden yapılan patent ve faydalı model başvuru ücretleri 14,75 lira, marka tescil ücreti 436,78 lira, coğrafi işaret ve geleneksel ürün başvuru ücretleri 6,27 lira oldu. Tasarım tescil başvuru ücreti ise 71,95 lira olarak tespit edildi. Tebliğ 1 Ocak 2022'de yürürlüğe girecek.
Logo tescilini gerçekleştirmek için öncelikle tescile uygun bir logo bulmanız gerekmektedir. Daha sonra gerekli başvuruları yapıp ve belgeleri toplayıp gerekli müracaatları yapabilirsiniz. Bir kere bu işlemler tamamlandıktan sonra, Türk Patent Enstitüsü'ne yaptığınız başvuru için logonuzu tescil etme talebi konusunda ücret ödemesi yapılmalıdır. Bu ücret, logonuzun tescilini ne kadar süreyle gerçekleştireceğinize göre değişiklik göstermektedir. Logonuzu 10 yıl boyunca tescil etmek isterseniz daha fazla ücret ödeyeceksiniz. Logonuzun tescil talepleriniz de talep ettiğiniz süre kadar süre ile osilenerek tescilli hale getirebilirsiniz.

Logo Tescil Başvurusu Nasıl Yapılır? Logo tescili, firma tescili, bireysel veya kurumsal marka tescili gibi isimlerle bahsedilen marka tescili, ilgili marka tescili sınıflarının seçilmesinden sonra Türk Patent ve Marka Kurumu'na yapılan marka tescil başvurusu ile yapılmaktadır.
Genellikle marka veya logosu olan ürünlerin tescili zorunlu bir durum değildir. Ancak, kullanımı ticari amaçla olan logolar patent, telif hakları veya ticari markalar tarafından korunmaya alınmalıdır. Bu koruma, tescile bağlı olarak değişebilir.

Markaların tescili zorunlu olmamakla birlikte, tescil marka üzerindeki hakları ispatlayan ve marka ihlalini engelleyen en önemli araçtır. Tescilli marka sahibine daha geniş bir koruma sağladığından faaliyette bulunan bütün ülkelerde marka tescili önemle tavsiye edilmektedir.
Tasarım tescil ücreti, her durumda ve her ülkede farklı olabilir. Türkiye'de tasarım tescil ücreti, söz konusu tasarım için şu anda 2500 TL dir.

Tasarım tescil başvuru ücreti ise 116,53 lira olarak tespit edildi. Tebliğ, 1 Ocak 2023'ten itibaren yürürlüğe girecek ve 2022 yılında uygulanacak ücret tarifesine ilişkin tebliğ de yürürlükten kaldırılacak.
Hayır. Bir logo patent alınmaz. Logo, bir ticari marka olarak fikri mülkiyet koruması aracılığıyla tescillenir. Bunu sağlamak için başvurular Ticari Markalar Ofisi'ne (TMO) yapılır ve TMO tarafından işlenir.

Logo tescili için ilk olarak Türk Patent Kurumu'nun istediği belgeler eksiksiz ve doğru bir şekilde hazırlanmalıdır. Söz konusu belgeler; Türk Patent ve Marka Kurumu'na teslim edilmelidir. Bu sayede, başvuru kesinlik kazanır. Logo; koruma altına alınır.
1. Logonun temel özelliklerini belirleyin. Bu özellikler sizi ve işinizi temsil edecek olan renk paleti, stil, karakter, sembol, logonun doğası ve ortamı (doğa ve hayvanlar, sanat veya geometrik şekiller) gibi özellikleri içerebilir. 2. Stil ve tasarım seçenekleri hakkında bir araştırma yapın. Logonuzun taşıyacağı mesajı, görünüşünü ve ifadesini belirlemek için potansiyel fikirler ve örneklerden faydalanabilirsiniz. 3. Logonuzun fikrini ve hikayesini geliştirin. Niyetinizi açıklamak için bir slogan veya ilke oluşturun. 4. Logonuzu tasarlayın. Logo tasarımının hem görsel hem de yazılım becerileri gerektirdiğini unutmayın. Basit geometrik şekillerden başlayıp, logosu oluşturulmuş birkaç tasarım alternatifi oluşturabilirsiniz. İşinizi bir profesyonel tasarımcıya vermek istiyorsanız, bu aşamada onlara çalışma için detaylar sağlayın. 5. Tasarımlar arasından seçim yapın ve logonuzu düzenleyin. Tasarımlar arasından birini seçin ve kendine özel ebatları, kenar boşlukları, karakter üstünlüğü ve diğer özellikleri ayarlamak için tasarımda hassas düzenlemeler yapın. 6. Logonuzu test edin. Logo işlemleri herhangi bir cihazda veya baskıda herhangi bir bozulma göstermiyor mu? Tekrar kontrol edin ve onay almak için kompozisyonu son bir kez inceleyin.

Orta seviyede bir logo yaptırmak için ortalama 500 TL. ile 10.000 TL. arasında bir fiyat karşınıza çıkabilir. Ancak daha büyük çalışmalarda özellikle prestijli ve büyük firmalarda bu rakamlar daha fazla miktarlara çıkabilmektedir.
Logo ve isim hakkının alınabilmesi için ilk olarak bir ticaret markası kaydı yapılması gerekmektedir. Bu marka kaydı, belirli bir süre için sahip olunan haktır ve bu hak herhangi bir şekilde üçüncü şahıslar tarafından kullanılamaz. Sonrasında markaya ait logosu ve ismi içeren tescilli imalat tasarımları oluşturmak mümkündür. Bu sayede logo ve ismi hangi amaçla olursa olsun üçüncü taraflar tarafından kullanılamaz.

İsim hakkı alma ancak marka tescil işlemi ile olur. İsim hakkı alma için Türk Patent ve Marka Kurumuna başvuru yapılması gerekmektedir. Başvurunun ardından Kurum tarafından markanın tescil edilip edilemeyeceği incelenecektir. Bu inceleme neticesinde markanın kabulü ve ilanı ya da başvurunun reddi söz konusu olacaktır.
İsim hakkı süresi, kişinin hayatı boyunca geçerlidir. Ancak, kişinin ölümüyle birlikte, isim hakkının tüm hakları diğer taraflara geçecektir.

Marka tescilinde koruma süresi başvuru tarihinden itibaren on yıldır. Bu sürenin bitimine altı ay kala yenileme süresi başlar. Süresinde yapılacak yenileme talebi ile sonraki on yıl içinde tescil hakkı devam edecektir. Yenileme işlemi yapıldıkça marka hakkı sonsuz devam edecektir.
Bir kişi adı, anlaşmalı ürün veya hizmetlerin ismi, ülke isimleri veya ulusal bayrakları gibi konular marka olarak tescil edilemez.