Liselerde Sınıf Birleştirme


Sponsorlu Bağlantılar

Yeni düzenlemeye göre öğrenci sayısının 40'ın değil 30'un altına düşmesi halinde kurum kapatılabilecek. Ortaöğretim kurumlarında ise öğrenci sayısının 40'ın altına düşmesi halinde kurum kapatılacak.
Her ülkenin kuralları farklıdır, bu yüzden bir sınıf kapatma kriterlerini belirlemede devletin belirlediği kurallar geçerlidir. Bazı ülkelerde sınıf kapatmak için minimum öğrenci sayısı belirli bir sayıya ulaştıktan sonra kapatılır, bazı ülkelerde ise öğrenci sayısının belirli bir seviyenin altına düşmesi durumunda sınıf kapatılır.

5.1.1961 tarihli ve 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanununun 50 nci maddesinde ise "Birleştirilmiş sınıflar da dahil olmak üzere bir öğretmene düşen öğrenci sayısı 40 dan fazla olamaz." hükmüne yer verilmiştir.
Birleştirilmiş sınıflarda en fazla öğrenci sayısı, herhangi bir okulun kurallarına ve mevcut alanların genişliğine göre değişebilir. Bazı ülkelerde, Birleştirilmiş Sınıflar için bir öğrenciden daha fazlasının aynı sınıfta olmasına izin verilmezken, diğer ülkelerde 25-30 arasında öğrencinin birleştirilmiş sınıflarda bulunabileceğini söyleyebiliriz.

a) Birleştirilmiş sınıf uygulaması yapılan ilkokullarda en az 1 derslik ve 1 inci, 2 nci, 3 üncü ve 4 üncü sınıflarda toplamda en az 10 öğrenci bulunması gerekir.
Birleştirilmiş sınıflardaki öğrenci sayısı, okulun kapasitesine ve ders konusunun yoğunluğuna göre değişiklik gösterir. Örneğin, çok yoğun bir ders konusu işleniyorsa, sınıfın mümkün olan en düşük öğrenci sayısı ile oluşturulması tavsiye edilir. Daha az yoğun alanlardaysa, sınıfın daha fazla öğrenciyi barındırabilecek şekilde planlanabilir. Genel olarak, birleştirilmiş sınıflarda en az 15 veya 20 öğrenci ile başlanmalıdır.

Birleştirilmiş sınıflar uygulaması ilköğretimde birden fazla sınıfın birleştirilerek aynı sınıfta bir öğretmen tarafından ders yapılmasıdır, bu uygulama yalnızca ülkemize özgü değil dünyanın birçok ülkesinde başvurulan bir öğretim şeklidir (Fidan ve Baykul, 1993: 2).
Birleştirilmiş sınıf, birden çok yaş grubundan öğrencilerin aynı sınıfta derslerde gruplar halinde eşit oranda temsil edildiği bir öğrenim ortamıdır. Birleştirilmiş sınıflar, özellikle kırsal alanlarda daha küçük okulların faydalanabileceği okul öncesi ve primar düzey öğretmenlerinin farklı yaş gruplarındaki öğrencilere yardımcı olmak için oluşturulmuştur. Birleştirilmiş sınıflar esnek ders programlarının yanı sıra öğrencilere dikkat çekmek, küçük sınıflarda öğretim sağlama ve farkındalığı ve iletişimi geliştirmek gibi faydalar sağlar.

Sınıf mevcutları 30 olup, hazırlık sınıfına her yıl alınacak öğrenci sayısı 5 şubeyi geçemez.
Genellikle bir sınıfta mevcut olabilecek en fazla öğrenci sayısı, ilgili okulun kurallarına göre değişmektedir. Ancak genel olarak, ilkokul öğrencileri için 18-25 arasında ve ortaokul ve lisedeki öğrenciler için 25-30 arasında bir sayıda olmalıdır.

"(1) Okullarda sınıf mevcutları; okul öncesi eğitimde 20, diğer okullarda 30'dan fazla olamaz.". MADDE 2- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer. MADDE 3- Bu Yönetmelik hükümlerini Milli Eğitim Bakanı yürütür.
Bir sınıfın büyüklüğü, öğretmenin ve bireysel öğrenme durumlarına bağlı olarak değişebilir. Örneğin, bazı durumlar için yaklaşık 15 ila 20 arasındaki bir sınıf sayısı idealdir. Diğer durumlarda, daha küçük sınıfların veya daha büyük etkinliklerin daha uygun olacağını da belirtmek gerekir.

öğrenci ve öğretmen sayısına göre ya 4 sınıfta birleştirilir ya da 1,2. sınıflar ve 3,4. sınıflar ayrı olmak uzere iki sınif birleştirilir. ders programı ödevli/öğretmenli ders şeklinde düzenlenir. bir grup öğretmenle ders işlerken diğer grup o esnada öğretmenin verdiği ödevi yapar.
Birleştirilmiş sınıf, öğrencilerin ihtiyaçlarına göre belirlenir. Örneğin, öğrencilerin yaşlarına, gelişim düzeylerine, öğrenme gereksinimlerine veya öğretim stratejilerine göre birleştirilmiş sınıflar oluşturulabilir. Bunu yapmak için, öğretmenler çocukların seviyelerini ölçmek ve değerlendirmek için araştırmalar yapmak zorundadır. Ayrıca, öğretmenler, öncesi uyumlu standartları karşılayacak öğrenim aracı ve materyalleri seçmek zorunda kalır. Birleştirilmiş sınıf, öğretmenlerin çocukların zihinsel, bilişsel, fiziksel, emosyonel, sosyal ve kültürel gelişimlerini desteklemelerini sağlamak için tasarlanmış bir çevredir.

İki öğretmenli birleştirilmiş sınıflarda normal koşullarda 1 ve 2. sınıf öğrencileri bir grup, 3 ve 4. sınıf öğrencileri bir grup olacak şekilde birleştirilmeleri önerilir. Ancak öğrenci ve derslik sayısı gibi etkenler göz önünde bulundurularak farklı modeller düzenlenebilir (1) ve (2+3+4) ya da (1+2+3) ve (4) gibi.
Kişisel Gelişim ve İnsan Kaynakları Sınıfları, Çevre ve Doğal Kaynaklar Sınıfları, İnsan ve Çevre İlişkileri Sınıfı olarak birleştirilebilir. Bu birleştirme, öğrencilerin doğal kaynakları korumak için güçlü insan kaynakları ve kişisel gelişim becerileri geliştirmelerini sağlayacaktır. Bu sınıf, öğrencileri bilinçli çevre koruma konularına ve çevre ile insanlar arasındaki ilişkiye hakim olmaya teşvik edecektir.