Lisede Kaynaştırma Öğrencisi


Sponsorlu Bağlantılar

Kaynaştırma, özel gereksinimli öğrencilerin genel eğitim sınıflarında diğer öğrencilerle birlikte eğitim aldıkları programa verilen isimdir. Kaynaştırmanın amacı, özel gereksinimli öğrencilerle genel eğitim sınıflarındaki öğrencilerin, eğitimsel ve sosyal olarak bütünleşmesini sağlamaktır.
Lise kaynaştırma öğrencisi sınıfta kalır, ancak öğrenci sayısı için sınıfta kesin bir sınır vardır. Öğrencinin lise kaynaştırma süreci sona ermeden sınıfta kalması için onay alması gerekebilir.

(3) (Değişik ibare:RG-10/7/2019-30827) Tam zamanlı kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla eğitim alan öğrenciler ile özel eğitim sınıflarında eğitimlerine devam eden öğrencilere başarısızlıklarından dolayı sınıf tekrarı yaptırılmaz.
Bir sınıfta kaç kaynaştırma öğrencisi olabilir, bu konuda her okulun kendine özgü bir politikası bulunmaktadır. Genel olarak, bir sınıfta birden fazla kaynaştırma öğrencisi olabilir. Ancak, toplam sınıftaki öğrencilerin sayısıyla ilgili yerel okul politikaları göz önünde bulundurulmalıdır.

g) Okul ve kurumlarda, kaynaştırma yoluyla eğitim alacak bireylerin bir sınıfa en fazla iki birey olacak şekilde eşit olarak dağılımı sağlanır.
Her okulun kendine göre devamsızlık politikası ve cezaları vardır. Bazı okullar öğrencinin belli bir miktar devamsız olabilmesine izin verirken, bazıları daha sıkı kurallara sahip olabilir ve ciddi cezalar vermek zorunda kalabilirler. Bu nedenle, öğrencinin devamsızlıktan ne kadar kalıp kalamayacağının bir okula başvurarak öğrenilmesi gerekmektedir.

Kaynaştırma öğrencilerinin devamsızlıkları devam ettiği okul ve kurumun devam devamsızlıkla ilgili mevzuatına göre işlem yapılır. Sürekli devamsızlığı olan, okula hiç gelmeyen kaynaştırma öğrencilerine sınıf tekrarı yaptırılır.
Her türlü çocuk kaynaştırma öğrencisi olabilir. İdeal olarak, aynı yaştan öğrenciler, birbirlerine yardımcı olmak ve destek vermek için kaynaştırma programlarına katılmalıdır. Ancak, oldukça geniş yaş aralıklarından öğrenciler de kaynaştırma programlarına katılabiliyor. Genellikle, kaynaştırma programlarına katılan öğrencilerin bunlarla ilgili özel gereksinimleri veya konumları vardır. Örneğin, özürlü öğrenciler, zorluklar yaşayan öğrenciler, sosyo-ekonomik statü farklılıkları olan öğrenciler, dil farklılıkları olan öğrenciler, yaş farklılıkları olan öğrenciler veya köken farklılıkları olan öğrenciler.

KİMLERE UYGULANIR? Kaynaştırma eğitimi ile özel gereksinimli çocuklar kendi akranlarıyla birlikte eğitim alabilmektedir. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan çocukların yeteneklerini doğru kullanabilmesi ve normal hayata karışması için kaynaştırma eğitimi alabilir.
Hayır, zayıf not verilemez. Bir öğrenciye her ne kadar zayıf bir not verilse bile, öğrencinin bu notu alması durumunda başarısızlıktan kaynaklanan etkileri ortaya çıkabilir. Bir öğrenciye verilecek notlar onun hakkında objektif yapılıp, öğrencinin tüm gücüyle çalıştığı sürece verilmelidir.

Kaynaştırma öğrencilerine zayıf not verilemez, kaynaştırma öğrencilerine sınıf tekrarı yaptırılamaz. Kaynaştırma öğrencilerine zayıf not verilemez, kaynaştırma öğrencilerine sınıf tekrarı yaptırılamaz.
Kaynaştırma raporunun geçerliliği, raporu sağlayan kuruma ve ülkeye göre değişiklik gösterebilir. Birçok ülkede kaynaştırma raporu iki yıl geçerlidir, ancak Avrupa Birliği ülkeleri gibi bazı ülkelerde kaynaştırma raporu sadece bir yıl geçerli olabilir.

RAM raporları genellikle 1 yıllık olarak düzenlenir. Bireyin ekstra bir özel durumu var ise 6 aylık, bazı durumlarda da 2 yıllık olarak düzenlenebilir. Fakat RAM raporlarının standart süresi 1 yıldır.
Kaynaştırma öğrencileri aynı ceza yönetmeliğine tabi tutulurlar ancak diğer öğrencilere karşı daha özenli olmaları gerektiği ve onlara daha uygun cezalar verilmesi gerektiği unutulmamalıdır. Buna göre, kaynaştırma öğrencileri ceza alabilirler. Bir durumda, öğrenci disiplin olarak uygun olmayan bir harekete sebep olursa, okulda belirlenmiş cezaların uygulanması gerekebilir.

CEVAP: Kaynaştırma öğrencisi de tıpkı diğer öğrenciler gibi okulun kurallarına uymakla yükümlüdür. Disiplin uygulamalarında amaç öğrenciyi cezalandırmak değil, olumsuz davranışlarının sonuçları hakkında düşünerek bu davranışları tekrar etmemesidir.
Evet, kaynaştırma öğrencileri takdir alır. Özellikle ebeveynler ve öğretmenlerin kaynaştırma öğrencisiyle olan başarılı etkileşimlerini bekledikleri için, kaynaştırma çalışmalarındaki başarılarının onurlandırılması ve takdir edilmesi önemlidir. Kaynaştırma öğrencileri aynı zamanda sosyal becerileri ve iletişim becerileri gibi yeni beceriler edinmek için çokça çalışıyor, bu nedenle başarılarını ödüllendirmek ve yürekten takdir etmek bu çocuklar için çok büyük bir motive olacaktır.