Kurum İci Görevlendirme


Sponsorlu Bağlantılar

Kurum içi görevlendirme, bir kamu kurumunun, personelinin A ilinden B iline görevlendirmesi veya A ilindeki bir ilçeden "başka yer" kavramı içine giren başka bir ilçeye görevlendirmesidir. Kurumiçi görevlendirmelerin süresine dair tek düzenleme 2015 yılında çıkarılan bir Başbakanlık Genelgesidir.
Kurum İçi görevlendirme, organizasyonun kendi çalışanlarının özelliklerine uygun olarak yeteneklerini belirli bir süre boyunca veya belirli bir proje için farklı bir departmana veya üniteye geçici olarak taşımalarından oluşan bir yönetim pratiğidir. Bu teknik, çalışanlarının yeteneklerine en iyi şekilde adapte olmasına ve geçici bir durumda özelliklerini daha iyi değerlendirmelerine yardımcı olmak için kurumlarca uygulanır. Kurum İçi Görevlendirme ortamları, gelişme ve yetenekleri desteklemeye yardımcı olmalıdır.

Geçici görevlendirme personelin kadro veya pozisyonunun bulunduğu kurum tarafından verilecek muvafakat ile mümkün olur. Geçici görevlendirmeye ilişkin form, geçici görevlendirme yapılan kuruma gönderilir. İlgili personele görevlendirme başlangıç tarihinden en az 5 gün önce tebliğ edilir.
1) Görevlendirmeyi talep eden müdür ve personel arasında anlaşma sağlanmalıdır. 2) Görevlendirme kapsamı, yürürlük tarihi, süresi ve özlük hakları gibi detaylar içeren bir yazışma ile görevlendirme belgesi düzenlenmelidir. 3) Görevlendirme işlemlerinin gideceği personelin aranan nitelikleri ve mevcut pozisyonu gözden geçirilmelidir. 4) Kurum içinde geçici olarak görevlendirilen kişiye anlaşma kapsamında özlük hakları verilebilir. 5) Geçici görevlendirme için hangi yetki ve görevlerin paylaşılacağı konusunda bir karar alınması gerekebilir. 6) Görevlendirme taraflar arasında yazılı sözleşme imzalanması gerekebilir. 7) Görevlendirme ile ilgili kurum kararları alınmalı ve tüm yetkililer tarafından onaylanmalıdır. 8) Görevlendirme süresinin bitiminde geçici görevlendirme sona ermiş sayılmalı ve tüm görevleri de tekrardan eski sahibine devredilmelidir.

d) Geçici süreli görevlendirme süresi bir yılda altı ayı geçemez. Yurtdışında görevlendirilen güvenlik görevlileri için geçici görevlendirme süresi en çok iki yıldır; gerekli görülmesi hâlinde bu süre bir katına kadar uzatılabilir. e) Geçici süreli görevlendirmenin, memurların göreviyle ilgili olması şarttır.
Geçici görevlendirmelerin süresi işverenin yasal olarak izin verdiği süreye bağlıdır. Düzenlenen kurallar ve işverenin konuyla ilgili politikasına göre, bir işçi en fazla 6 ay geçici görevlendirilebilir. Ancak bu süre, özel şartlarda ve geçici işçinin işverenin onayıyla uzatılabilir.

b) Geçici süreli görevlendirilen memurlar, geçici süreli olarak görevlendirildikleri kurumların mevzuatına uymakla yükümlüdür. memurların kadroları ile ilişkileri, kendi sınıf ve derecelerindeki terfi ve emeklilik hakları devam eder. d) Geçici süreli görevlendirme süresi bir yılda altı ayı geçemez.
Kurumlar arası geçici görevlendirme süresi, görevli kişinin ya da kurumun kendi ülkesinden başka bir ülkede çalışmasına izin verilen süredir. Süre içinde, görevli kurumdan ne talep edildiğine ve ne kadar süre için görevlendirileceğine bağlı olarak değişebilir. Kurumlar arası geçici görevlendirme süresi genellikle 1 yıldan kısa süreler yada 5 yıla kadar değişebilir.

Madde 4- Memur : a) Görevin gerektirdiği şartlara sahip olması ve yapılacak işin mesleği ile ilgili bulunması, b) Bu görevde çalışmayı kabul etmesi, c) Çalıştığı kurumdaki kadronun 7 ve daha yukarı derecelerde olması, hallerinde geçici olarak görevlendirilebilir.
Geçici görevlendirme, çalışanların zamanının ve kaynaklarının belirli bir konuda bilgi edinmeye odaklanmaları ve talep edilen görevleri gerçekleştirmelerini sağlayan bir yöntemdir. İşveren, geçici personeli getirmek istediğinde, işletme gereksinimleri doğrultusunda güvenilebilir ve profesyonel bir geçici çalışan şirketinden personel seçebilir. Geçici personel şirketi çalışanlarının eğitimli, deneyimli ve referanslarına sahip olduğundan emin olmalıdır. Geçici görevlendirme süreci işveren tarafından başlatılmalıdır. İşveren geçici personel şirketi ile görüşmeler yapmalıdır. Sorumlu kişi işletme gereksinimlerini ve istenen çalışan niteliklerini tanımlamalıdır. Geçici personel şirketi bu bilgileri alarak önerilerde bulunabilir ve istenen çalışanın profili ve referanslarını onaylamalıdır. İşveren geçici personel şirketinin çalışanlarının niteliklerinden emin olduktan sonra geçici personel için kontrat oluşturulmalıdır. Kontratın imzalanmasının ardından geçici personel göreve başlayabilir.

657 sayılı Kanunun 45. maddesinde memura hizmet sınıfı dışında görev verilemeyeceği açık hüküm altına alınmıştır. Buna rağmen memura hizmet sınıfının dışında emir verilirse ve bu emir yazılı olursa, memur bu emri yerine getirir ancak, usulüne uygun şikayet ya da idare mahkemesinde dava açma yolına başvurabilir.
Memura istediği görev verilemez. Görevler memur tarafından atanarak belirlenir ve çoğu zaman memur tarafından yapılması gereken görevler belirli kurallara uygun olarak yerine getirilir. Memurun istediği görevler belirli durumlarda atanabilir ancak bu durumlar genelde görevleri yerine getirmek için gerekli olan özel yetkileri gerektirir.

Geçici görevlendirme, personelin kadro veya pozisyonunun bulunduğu kurum tarafından verilecek muvafakat ile tekemmül eder. (2) Tekemmül eden geçici görevlendirmeye ilişkin form, geçici görevlendirme yapılan kuruma gönderilir ve ilgili personele görevlendirme başlangıç tarihinden en az 5 gün önce tebliğ edilir.
Geçici görevlendirmenin süresi, işveren ve çalışan arasındaki görevlendirme anlaşmasına bağlı olarak değişebilir. Bazı durumlarda birkaç günlük geçici görevlendirmeler bile yapılabilirken, diğer durumlarda bu süre bir ay ya da daha uzun sürelere dek uzayabilir.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan yönetmelik, hakim ve savcılar hariç olmak üzere, statülerine bakılmaksızın bir kadro veya pozisyona dayalı olarak çalışan personeli kapsıyor.
Geçici görevlendirme, geçici olarak çalışanların bilgileri, nitelik ve yetenekleri ile tanımlanan kısa süreli işler için işe alınmış olan kişileri kapsar. Geçici görevlendirmeler, genellikle birkaç aylık dönemler için yapılır ve aracı firmalar tarafından çalışanlara sağlanan ücretler, sağlanan hizmetlerin niteliğine ve kullanım süresine bağlıdır. Geçici görevlendirmeler, sezonluk işler, doğru uzmanların bulunması, ekipman arızalanması gibi nedenlerden dolayı çok sık kullanılan bir yöntemdir.