Kullanılmayan Mazeret İzni


Sponsorlu Bağlantılar

Hukuk Dairesi, kullanılmayan mazeret izinlerinin yıllık izindeki gibi iş sözleşmesinin sona ermesiyle ücrete dönüşmeyeceğini de hüküm altına almıştır. Bilindiği gibi işçinin kullanılmayan yıllık izni, iş sözleşmesinin feshinde ücrete dönüşmektedir. Ancak mazeret izinlerinde böyle bir durum söz konusu değildir.
Mazeret izni süresi, işveren tarafından her çalışana özel olarak belirlenmektedir. Bazı işverenler mazeret iznine bir gün verirken, bazıları bu süreyi 5 güne kadar çıkartabilmektedir.

Mazeret izin süreleri belirli şartlarda farklı sürelerde verilmektedir. 4857 sayılı İş Kanunu Geçici Madde 2 '' İşçiye; evlenmesi veya evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü hâlinde üç gün, eşinin doğum yapması hâlinde ise beş gün ücretli izin verilir.
Mazeret izni, herhangi bir çalışanın kendisini çalışma saatleri içinde bulunmayan bir duruma uyum sağlaması için çalışma ortamından izin alması şeklinde tanımlanabilir. Bu durumlar, hastalık, ailevi meseleler veya özel işler gibi nedenlerle ortaya çıkabilir. Her ne kadar, çoğu kurumlar tarafından mazeret izni destekleniyor olsa da, bu yasalara bağlı değildir. Bu nedenle, bu tip izinlerin verilmesi tamamen çalışanın işverenine bağlıdır. Ancak, çalışanlar her durumda yasal haklarına saygı duymalı ve işverenin onları haksız olarak cezalandırmamasını beklemelidir.

İş kanunu çerçevesinde işçiye, yaşanabilecek olağanüstü durumlar sebebiyle ya da işçinin özel hayatında oluşan durumlar nedeniyle yıllık izinden farklı olarak kullandırılan ücretli izinler “Mazeret İzni” olarak tanımlanır. Bu izinlerin bir kısmı 4857 sayılı İş Kanunu tarafından işçilere verilmiş bir haktır.
Hangi ülkenin hukuku geçerli olduğuna bağlı olarak, mazeret izni her ülkede farklılık gösterebilir. Bazı ülkelerde mazeret izni resmi tatiller, hastalık durumunda veya özel durumlarda verilebilir. Bazı ülkeler ise eğitim veya mesleki sebepler dışında mazeret iznini vermezler.

Bunların haricinde bir yıl içinde kullanılabilecek mazeret izinleri ise 10 gün ile sınırlı. Zaruret halinde 10 gün daha mazeret izni verilebiliyor ancak ilk 10 günden sonraki süre yıllık izinden düşülüyor.
Mazeret izni herhangi bir çalışan için yıllık olarak 15 gün kadar izin verilebilmektedir.

MAZERET İZNİBunlar ka- nunda sınırlı sayıda belirlenmiş olup aşağıda açıklanmıştır. Buna göre işçiye; evlenmesi veya evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü halinde üç gün, eşinin doğum yapması halinde ise beş gün ücretli izin verilir.
Özel sektördeki mazeret izinleri, çalışanların yetkili bir durumda veya anlaşılır nedenlerle işine geç gelecekleri durumlarda alacakları izinlerdir. Özel sektördeki mazeret izinleri arasında aşağıdakiler sayılabilir: 1. Hastalık İzni: Hastalık durumunda çalışanların alabileceği izindir. Hastanede tedavi görmek için veya evde dinlenmek için haklı bir neden olduğu takdirde bu izin alınmaktadır. 2. Geç İzni: Çalışanlar tarafından tren, otobüs, araba veya diğer nedenlerle geç gelinmesi durumunda alınacak olan izindir. 3. İş İçi İzin: Çalışanların işyerinde belirli bir süre için çıkış yapmaları durumunda alacakları izinlerdir. 4. Gezi İzni: Resmi bir gezi veya tatil önerisi durumunda alınacak izindir. 5. Yapılan İzin: Çalışanların çalıştıkları işlerle bağlantılı olarak ortadan kalkmış durumlarda alacakları izindir. 6. İş Başvurusu İzni: Çalışanların yeni bir iş arama sürecinde olmaları durumunda alacakları izinlerdir. 7. Ücretli İzin: Birden fazla tatil günü bir araya geldiğinde veya ücretli olarak verilen haftalık izinlerdir.

Mazeret izni, işverene bağlı olarak çalışan bir işçinin işle ilgisi olmayan, kişisel hayatı ile ilgili herhangi bir konu sebebiyle sahip olduğu bir izin türüdür. Mazeret izni, İş Hukuku çerçevesinde sağlanan bir haktır ve yıllık izinden farklıdır.
Yasal mazeret, kişinin zorunlu durumlar nedeniyle yapamadığı veya yapmaya gücü yetmeyen bir eylem nedeniyle geçerli bir özür olmasıdır. Örneğin; hastalık, doğal afetler, cezalandırma kararları, taşınma gibi durumlar için söz konusu olabilir. Yasal mazeretin, mazeret öğesinin temeli, kişinin, uymaktan exempted olduğuna dair kanıtlanmış bir hak, yakınlık veya zorunluluk olmasıdır. Özür dilemeden önce her durumda, olayın sebebinin ya da mazeretin doğruluğunun kanıtlara dayandırılması gerekmektedir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 104'üncü maddesinin (C) fıkrası. 1- Memura babalık, evlilik ve ölüm halleri dışında zorunlu sebeplerde mazeretine bağlı toptan veya bölümler halinde 10 gün izin verilebilir. Zaruri hallerde öğretmenler hariç olmak üzere, bir sefer daha 10 gün izin verilebilir.
1) Sağlık nedenleri. 2) Yakın akrabalarının vefatı durumları. 3) Tahsisli (tisari) günler. 4) Zorunlu hizmetler. 5) Resmi tatiller. 6) Emniyet ve Askerlik hizmetleri. 7) Yurt içi seyahatleri 8) Ülke güvenliği için gerekli olan seyahatler. 9) Ulaşım seferlerinin atlanması, ertelemeleri veya çok uzun süre tutmayı gerektirecek sebeplere karşı alınmış zorunlu mazeret izinleri. 10) Disiplin cürümlerinden dolayı alınan cezai mazeret izinleri

Yıllık iznini kullanmak istemeyen işçi, izin sürelerini paraya çeviremez, böyle bir talepte de bulunamaz. Yıllık izinden vazgeçilemez veya silinemez. Bunun yerine izin hakkı bir sonraki yıla aktarılır. Kullanılmayan izin ücreti ise işten ayrılırken alınır.
Mazeret izni, izin vererek çalışanlar için özel bir durum olarak düşünülür ve asla paraya çevrilmez. Bir çalışanın mazeret izni alması gereken özel durumlar, hava koşullarının aşırı kötü olması, çalışanın hastalığından kaynaklanan nedenler vb. durumlarda gerçekleşir. Çalışanın alacağı mazeret izni, kesinlikle para ile değiştirilemez veya başka bir tür değişim yapılamaz.